Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Fruitbomen kopen

Fruitbomen zijn er in allerlei soorten en maten, zeker bij Bomendael! Wij zijn namelijk gespecialiseerd in fruitbomen. Zo kan je bij ons terecht voor de erg populaire Elstar Appelboom of de iets minder bekende mispel. Ook kan je verschillende soorten fruitbomen met elkaar combineren. Wij hebben namelijk niet alleen de bekende fruitboomsoorten, maar ook de bij de consument wat minder bekende soorten.

Verder lezen
Filter
fruitboom-in je tuin

Betaal veilig met:

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Op zoek naar een zoete verleiding in de tuin? Dan kan je fruitbomen online kopen die volhangen met sappige, zoete vruchten. Daarnaast zijn fruitbomen planten die ook prachtig zijn om te zien in alle jaargetijden en een echter meerwaarde bieden aan jouw tuin.

Bomendael is dé plek waar je eenvoudig fruitbomen online kunt kopen. Fruitbomen zijn een verrijking voor je tuin. Ze geven heerlijke vruchten en zien er prachtig uit. Naast de kleuren van het fruit zullen ook de bladeren een transformatie ondergaan die gezien mag worden! En wanneer de tijd is aangebroken om te oogsten, dan zal het geduld rijkelijk worden beloond met fruitmanden gevuld met kleurrijke én gezonde lekkernijen. Natuurlijk zijn veel vruchten lekker om gewoon uit de hand te eten. Maar als je fruitschaal tot de rand is gevuld, kun je met het andere deel van je oogst allerlei lekkere en gezonde fruit recepten bereiden. Op deze pagina lees je alles over fruit waarmee je kan bakken en koken!

Fruitboom online kopen

Er zijn diverse soorten fruitbomen verkrijgbaar die je bij Bomendael kan kopen, de juiste keuze is afhankelijk van de toepassing en locatie. Zo heeft een standaard boom bestuiving nodig. Wanneer er ruimte is voor slechts één fruitboom is het mogelijk om een zelfbestuivend exemplaar te planten. Het zelfbestuivende type levert overigens wel minder fruit op dan met kruisbestuiving het geval is. Ook kan de vorm en afmeting afwijken per soort. Fruitbomen met hoogstam kunnen zeer hoog worden, en hebben net als fruitbomen met halfstam de eerste jaren additionele ondersteuning nodig. Bij laagstam exemplaren lijkt de boom meer op een struik die hooguit enkele meters hoog worden. Om optimaal gebruik te maken van de aanwezige ruimte kunnen fruitbomen met leivorm uitkomst bieden, daarbij zijn de takken in de gewenste richting te leiden door ze te snoeien. Dit vergt wat tijd en energie, er dient gemiddeld tweemaal per jaar gesnoeid te worden.

Meer tips lees je in onze tips en adviespagina

Soorten zelfbestuivende fruitbomen

Doordat wij bij Bomendael gespecialiseerd zijn in zelfbestuivende fruitbomen, kan je alle bekende soorten fruitbomen bij ons vinden. Zo hebben we de gangbare fruitbomen, zoals appelbomenperenbomenkersenbomen en pruimenbomen. Maar natuurlijk hebben we ook de iets minder gangbare fruitbomen. Daarbij kun je denken aan abrikozenbomenperzikbomen en mispelbomen. Binnen deze categorieën hebben we ook nog een ruim aanbod aan verschillende soorten fruitbomen.

Wil je meer informatie weten over hoe de bestuiving werkt bij fruitbomen?
Lees dan deze informatiepagina!

Fruitsoorten

Geniet van al het moois en lekkers wat moeder natuur te bieden heeft. Met een beetje aandacht en liefde pluk je ieder oogstseizoen deze vruchten van de fruitbomen die u online kunt kopen:

Daarnaast leveren we ook bomen voor uitsluitend decoratieve doeleinden, met en zonder bladverlies.

Fruitbomen in kleine tuin.

Je kunt prima fruitbomen in een kleine tuin zetten. Er zijn verschillende fruitbomen die niet veel ruimte innemen, zoals bijvoorbeeld een leivorm of een zuilboom. Een leivorm is een boom waarbij de takken horizontaal langs een rek geleid worden, waardoor de boom wel aardig breed is, maar niet heel hoog wordt. Het is vrij gemakkelijk om het fruit te plukken, vooral bij de laagstam variant. Zuilbomen zijn rustig groeiende bomen die vaak smal zijn en weinig ruimte innemen. Bijvoorbeeld de Malus domestica ‘RedLane’ is een voorbeeld van een boom die een voldoende hoeveelheid fruit geeft, en ook erg makkelijk te plukken is.

Fruitbomen planten

Veel mensen denken dat ze alleen fruitbomen in het najaar of in het voorjaar kunnen poten. Dat dit niet helemaal waar is, bewijst Bomendael door ook in de zomer fruitbomen te leveren. Wij zetten namelijk fruitbomen in een pot. Hierdoor kunnen ze het hele jaar geleverd worden. Deze bomen zijn namelijk meer gewend aan kou of warmte. Let er wel op dat je geen bomen plant bij hoge temperaturen, denk hierbij aan 30ºC of meer, of bij vorst.

De verzorging van je fruitboom

Ga je je fruitbomen bemesten, dan kun je ervoor kiezen eerst een bodemtest uit te voeren. Door een monster te nemen van de grond rondom de fruitboom kun je analyseren welke stoffen in de grond aanwezig zijn en weet je of bemesting nodig is. Bij verschillende tuincentra kun je een (gratis) tuingrond test laten doen. Maak je gebruik van onze aanplantservice, dan krijg je daarbij een aanplantpakket met onder andere 60 liter bemeste aanplantgrond meegeleverd. Daarin zit alles wat de boom bij het planten nodig heeft. Veel stoffen die de boom gebruikt om te groeien, zoals koolzuurgas, zijn doorgaans van nature in de grond aanwezig. Is de grond rijk aan voedingsstoffen, dan hoef je je fruitbomen niet vaak te bemesten. Kijk ook naar de zuurgraad van de bodem. De pH-waarde van de grond ligt idealiter tussen de 6,0 en de 6,5. Ook de leeftijd van de boom is belangrijk om te bepalen hoeveel voeding die nodig heeft, en/of bemesting überhaupt nodig is. Heb je een jonge fruitboom in de tuin staan, of eentje die onlangs is geplant? Dan moet je voorzichtig zijn met het geven van voeding. Jonge bomen hebben eigenlijk nog geen meststof nodig om te groeien. Ook is het wortelstelsel van jonge bomen zeer gevoelig, waardoor een overdaad aan bemesting meer kwaad dan goed doet.

Waarom je fruitbomen bemesten?

  • Fruitbomen bemesten kan zorgen voor een mooiere, vollere bloei;
  • Door je fruitbomen te bemesten vul je de voedingsstoffen aan die niet in de grond aanwezig zijn;
  • De bemesting van fruitbomen zorgt dat de boom meer vruchten kan produceren;
  • Met extra voeding blijft je boom gezond, vooral wanneer die op voedingsarme grond staat.

Meer tips over fruitbomen bemesten lees je in deze advies pagina over fruitbomen bemesten

Streling voor het oog

Voor een fruitbomen kwekerij is het van belang om flink te kunnen oogsten. Voor decoratieve toepassingen in eigen tuin of bijvoorbeeld in kasteeltuinen, hotels en horeca is het ook mogelijk om bomen met siervruchten te planten. Deze vruchten zijn niet eetbaar, de bomen zijn gekweekt op een aantrekkelijk uiterlijk het hele jaar door. Het onderhoud zal per toepassing afwijken,

Direct jouw fruitboom kopen online? Kijk dan naar ons uitgebreide assortiment in onze webshop. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Alle fruitboom soorten:

Abrikozenbomen

Appelbomen

Kersenbomen

Kweeperenbomen

Mispelbomen

Notenbomen

Perenbomen

Perzikbomen

Pruimenbomen

Fruitbomen: Alle adviespagina’s

Hoe verplaats je een boom?

Bomen voor in een kleine tuin

Hoeveel water geef ik een boom?

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

De voordelen van leifruitbomen

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

De voordelen van bomen met fruit

Hoe bescherm ik mijn boom tegen de vorst?

De Meest voorkomende ziektes in appelbomen

 

Fruit uit eigen tuin om mee te bakken en te koken

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

Alle tips voor het kopen van een fruitboom

Mijn fruitboom geeft geen vruchten, hoe komt dat?

Het verschil tussen hoogstam en halfstam fruitbomen

Kruisbestuiving bij perenbomen: alles wat u moet weten

Kruisbestuiving bij kersenbomen: alles wat je moet weten

Kruisbestuiving bij pruimenbomen: alles wat je moet weten

Kruisbestuiving bij appelbomen

De Meest voorkomende ziektes in appelbomen

Bestuivingslijst fruitbomen

 

Veelgestelde vragen over fruitbomen

Wat is de beste tijd om fruitbomen te planten?

Fruitbomen van Bomendael® kan je het hele jaar aanplanten. Let er wel op dat je geen bomen plant bij hoge temperaturen, denk hierbij aan 30ºC of meer, of bij vorst. Veel mensen denken dat ze alleen fruitbomen in het najaar of in het voorjaar kunnen poten. Wij zetten namelijk fruitbomen in een pot. Hierdoor kunnen ze het hele jaar geleverd worden. Deze bomen zijn namelijk meer gewend aan kou of warmte.

Welke soorten fruitbomen zijn er?

Pitvruchten: Appel, peer Boom Steenvruchten: Kers, perzik, abrikoos, pruim, Noten: Walnoot, hazelnoot, amandel, kastanje

Is al het fruit van fruitbomen eetbaar?

Ja, alle fruitbomen die wij verkopen op onze website zijn eetbaar. Alleen zijn niet alle fruitsoorten geschikt om te koken. Het is natuurlijk wel belangrijk om het fruit van de bomen pas te eten wanneer deze rijp zijn. Bij elk product staat vermeld wanneer de geschikte tijd is om de vruchten te plukken en hoelang ze houdbaar blijven. Voor dieren kunnen sommige vruchten giftig zijn, maar voor mensen niet. Zo zijn bijvoorbeeld kersen giftig voor honden.

Hebben fruitbomen gelijk al vrucht bij levering?

Nee, dit hangt er vanaf wanneer en in welk seizoen de boom geleverd wordt.

Wat betekent een zelfbestuivende boom en niet zelfbestuivende boom?

Een fruitboom die zelfbestuivend is heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het bestuiven van een boom houdt in dat de boom ‘bevrucht’ wordt door het stuifmiddel van een andere boom. Zelfbestuivende bomen zijn dus het makkelijkst: de boom bestuift zichzelf. Je kan deze bomen dus alleen aanplanten en zijn uitermate geschikt voor kleine tuinen. Om bestuiving hoef je geen zorgen te maken. Belangrijk om te weten is dat zelfbestuivende fruitbomen alleen meer vrucht dragen als ze door middel van kruisbestuiving bevrucht worden. Het is daarom altijd verstandig om een tweede fruitboom in de buurt te zetten als daar de ruimte voor is. Als een fruitboom niet zelfbestuivend is, heeft deze hulp nodig van een ander soortgelijke fruitboom zodat ze elkaar kunnen bestuiven. Als dit niet het geval is zal je fruitboom geen vruchten dragen. Kruisbestuiving doormiddel van twee verschillende niet zelfbestuivende fruitbomen levert altijd de meeste fruitproductie op.

Welke fruitbomen zijn geschikt voor mijn tuin?

Welke fruitboom geschikt is voor jouw tuin hangt af van de grootte van de tuin. In een kleinere tuin raden wij het aan om juist zelfbestuivende fruitbomen te planten. Deze bestuiven namelijk zichzelf waardoor je aan één boom al genoeg hebt. Daarnaast zijn leibomen, laag- en halfstam bomen ook goed geschikt voor kleinere tuinen. Voor in een middelgrote tot grote tuin zijn alle andere soorten en formaten fruitbomen geschikt.

Hoe wordt mijn fruitboom geleverd?

Alle bomen worden GRATIS bezorgd met onze eigen bezorgservice. We doen dit om jouw bestelde fruitbomen veilig en verantwoord bij je te kunnen leveren. Al onze bomen komen rechtstreeks uit onze eigen kwekerij, zodat we onze kwaliteit kunnen waarborgen. Bovendien bieden we ook de mogelijkheid om onze aanplantservice te gebruiken voor grote bomen. Hierbij ontvang je automatisch boompalen, bemeste tuinaarde en 3 maanden aangroeigarantie.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Fruitbomen kopen

Fruitbomen zijn er in allerlei soorten en maten, zeker bij Bomendael! Wij zijn namelijk gespecialiseerd in fruitbomen. Zo kan je bij ons terecht voor de erg populaire Elstar Appelboom of de iets minder bekende mispel. Ook kan je verschillende soorten fruitbomen met elkaar combineren. Wij hebben namelijk niet alleen de bekende fruitboomsoorten, maar ook de bij de consument wat minder bekende soorten.

fruitboom-in je tuin

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein