Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Alle appelbomen

Wil je een appelboom kopen? Dan staat Bomendeal graag voor je klaar. Bij Bomendael kun je veel verschillende appelbomen kopen. Er is een ruim assortiment met uiteenlopende kenmerken, op het gebied van zowel smaak als uiterlijk. Zo kun je een appelboom planten die rode vruchten oplevert, groene of gele, met smaken die variëren van vol en zoet tot fris en zuur.

Verder lezen
Gloster appels

Resultaten Toont 1–24 van 78 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Appelboom kopen

Waarschijnlijk denk je bij het woord ‘fruitboom’ als eerste aan een appelboom. Dat is ook niet gek, appelbomen zijn erg geliefd om hun mooie en zoete vruchten. Een appelboom zorgt vroeg in het voorjaar voor prachtige bloemen en daarna kun je in de zomer genieten van de lekkerste appels. 

Appelbomen planten en verzorgen

Voordat je elk jaar kan genieten van heerlijke appels, is het natuurlijk wel belangrijk om goed voor de appelboom te zorgen. Plant jouw appelboom van november tot en met maart. Zo weet je zeker dat de boom in de lente geworteld is. Appelbomen houden van de zon. Daarom is het verstandig om jouw appelboompje een zonnige plek in uw tuin te geven. Wanneer de boom op een zonnige plek staat, zal deze minder vatbaar zijn voor schimmelinfecties. Verder worden de appels ook lekkerder. Er ontstaat een hoger suikergehalte, waardoor de appels zoeter worden. Let wel op dat de boom niet op een plek staat waar de grondwaterstand te hoog is.

Snoeien is ook erg belangrijk. Een appelboom snoeien doe je niet zomaar. Je kan het snoeien het beste in de winter doen. Dan heb je goed zicht op de takken en kroon. Geef de boom een open structuur zodat de zon de appels goed kan bereiken. Snoei elke winter de zijtakken van vorig jaar. Snoei ze terug op zo’n 10 cm vanaf de hoofdtak. Zorg goed voor de boom en geniet van meer appels!

Verschillende vormen appelbomen

Bij Boomkwekerij Bomendael kunt je verschillende appelbomen bestellen. De juiste keuze is afhankelijk van factoren zoals de beschikbare ruimte in jouw tuin en esthetische overwegingen. Naast het formaat is het van belang om goed te bedenken wat voor soort appel je wil hebben. Denk hierbij aan smaak en gebruik. Wil je meer weten over welke appelboom aan uw wensen voldoet? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Hieronder zie je de diverse vormen waarin deze prachtige fruitbomen verkrijgbaar zijn: 

  • Hoogstam appelboom: Deze boom is het hoogste van alle vormen. Deze appelbomen kunnen tot wel 9 meter hoog worden! Daarvoor is in de eerste jaren wel een boompaal nodig. Nadat de bomen voldoende geworteld zijn, kunnen ze op eigen kracht overeind blijven. Bomendael verkoopt 9 soorten hoogstam appelbomen. Iedere soort appelboom geeft vruchten met zijn eigen unieke smaak en unieke kleurcombinatie. Zo hebben wij dus voor iedereen een appelboom die bij je past.

Aangezien de appelboom hoogstam erg hoog is, raden wij aan om een ladder of trap te pakken als je de appels gaat plukken. Het wordt gevaarlijk, lastig en uitdagend als je het zonder doet. Daarnaast moet je de appels al plukken als ze nog aan de boom hangen. Als je wacht tot de appels van de boom vallen heb je kans op beschadigingen en kan de appel gaan verrotten. Ben je toch op zoek naar een kleinere appelboom? Ga dan voor een van onze andere appelbomen. Hier vind je onder andere halfstam appelbomen die wat eenvoudiger zijn om te plukken.

  • Halfstam appelboom: Deze boom is wat kleiner van formaat. Hij wordt hoogstens 5 meter. Ideaal dus als je niet opzoekt ben naar een kleine boom maar ook niet van een te grote boom houdt. Een halfstam appelboom past namelijk nog heel goed in de kleine tuin. Een halfstam appelboom geeft (doorgaans) ook eerder appels dan de laagstam appelboom. Bij de halfstam begint de vertakking van de kroon op ongeveer 130 centimeter.

Het fijne aan een halfstam appelboom is dat de meeste mensen geen trap of ladder nodig hebben om de vruchten te plukken. Omdat dat de eerste vertakkingen op schouder hoogte beginnen kan je goed onder de boom doorkijken en kan je eventueel nog andere planten, hagen en/of struiken zien in je tuin. Ook bij deze boom is extra ondersteuning van een boompaal nodig.

  • Leivorm appelbomen: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Hiermee kan de ruimtelijke indeling van de tuin aanzienlijk beïnvloed worden. Daarnaast is dit een prachtige natuurlijke zonwering. 
  • Dubbele u-vorm appelbomen: Deze appelbomen zijn perfect voor relatief kleine tuinen waarin het plaatsen van meerdere bomen niet mogelijk is. De vorm van de takken is gekweekt zodat het uitstekend staat bij een muur of erfafscheiding.
  • Kolomvormige appelboom: Deze fruitboom is geknipt zodat hij een smalle vorm heeft. Deze bomen staan heel mooi in een lange rij en zijn ook praktisch in een boomgaard omdat ze weinig ruimte innemen. 

Bestuiving van appelbomen

Wij hebben een aantal zelfbestuivende appelboom rassen in ons assortiment. Verder hebben wij nog bomen die door kruisbestuiving in bloei raken. Zowel zelfbestuivende als niet-zelfbestuivende bomen profiteren van bestuiving. Ze zullen zo namelijk een hogere opbrengst leveren. Maar wanneer er ruimte is voor slechts één boom dient dit altijd een zelfbestuivend exemplaar te zijn. 

Soorten appelbomen

Bij Bomendael vindt u wel 12 verschillende soorten appelbomen. De meeste van deze appelbomen zijn zelfbestuivend. Denk aan de Malus domestica ‘Elstar’ of de Jonagold appelboom. De zelfbestuivende appelbomen zullen alleen meer vrucht dragen als ze door middel van kruisbestuiving bevrucht worden. Het is daarom altijd verstandig om een tweede appelboom in de buurt te zetten. Een voorbeeld van een minder bekende soort appel is de Malus domestica ‘Fuji’. Deze appel is ondanks zijn onbekendheid toch erg gezond en lekker. Dus zeker ook het proberen waard.

De juiste zelfbestuivende appelboom kiezen

Houd bij het kiezen van een appelboom rekening met twee factoren. Ten eerste moet je bepalen welke appels je graag wilt. Zo zijn er eetappelen en moesappelen. Houd je meer van een ietwat zoete, of juist zure appel? Ten tweede moet je rekening houden met de grootte van de appelboom. Heb je genoeg ruimte in je tuin voor een hoogstam, of kan je beter gaan voor een halfstam? Zet dit allemaal op een rijtje voordat je jouw zelfbestuivende appelboom aanschaft.

Een appelboom kopen bij Boomkwekerij Bomendael

Een appelboom kopen doe je eenvoudig via onze webshop. Hier kun je kiezen voor onze aanplant service. Hierbij komen wij de boom bij je thuis planten. Schaf je het aanplantpakket bij ons aan, dan krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Neem ook eens een kijkje bij al onze fruitbomen.

Veelgestelde vragen over de appelboom

Wat is de beste tijd om een appelboom te snoeien?

De snoeiperiode is per soort appelboom verschillend. Daarom raden we aan om naar de productpagina van de desbetreffende appelboom te gaan, voor specifieke snoei-instructies. Over het algemeen kan de appelboom het beste tussen oktober en februari gesnoeid worden. Buiten deze periode kun je de appelboom het beste niet snoeien, omdat deze dan kan gaan bloeden en in sommige gevallen minder appels ontwikkelt.

Wanneer kan de appelboom het beste geplant worden?

Onze appelbomen worden in de winter met kluit geleverd en buiten de winter om in een pot. Hierdoor kan de appelboom het hele jaar door geplant worden. Een appelboom met kluit kan zich het beste ontwikkelen wanneer deze tussen november en april wordt geplant. Het mag echter niet te koud of te nat zijn. De boom kan niet geplant worden wanneer de grond bevroren is omdat de wortelen dan niet goed kunnen groeien.

Is mijn appelboom zelfbestuivend?

Niet alle soorten appelbomen zijn zelfbestuivend. Sommige appelbomen hebben bestuiving door andere appelbomen nodig om appels te kunnen produceren. We leveren ook zelfbestuivende appelbomen die geen andere bomen nodig hebben om vruchten te kunnen dragen. Kijk bij de eigenschappen van de specifieke appelboom om erachter te komen of deze zelfbestuivend is.

Kunnen appelbomen ziek worden?

Ja, appelbomen kunnen last krijgen van verschillende ziektes of plagen, waaronder meeldauw, luizen of rupsen. Er zijn natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar om deze ziektes en plagen te bestrijden. Er bestaat ook fruitboomkanker, maar de meeste rassen zijn hier tegenwoordig resistent tegen. Deze ziekte kan in enkele gevallen nog wel voorkomen.

Hoe oud wordt de appelboom?

De leeftijd die een appelboom kan bereiken, hangt af van verschillende factoren. Het ene ras wordt namelijk ouder dan het andere. Daarnaast moet de appelboom op een standplaats staan die bij het soort past, en in vruchtbare grond staan. Als laatste is het ook erg belangrijk dat de boom goed verzorgd wordt. Ziektes moeten zo snel mogelijk worden bestreden en de boom moet regelmatig worden gesnoeid en bemest. De gemiddelde appelboom bereikt een leeftijd van ongeveer 80 jaar, maar kan zelfs nog ouder worden.

Hoe hoog wordt een appelboom?

Het ligt aan het soort appelboom, de manier waarop de appelboom is gesnoeid en of de boom een hoogstam- of laagstamboom is, hoe hoog de boom kan worden. Appelbomen worden meestal tussen de vijf en acht meter hoog.

Wanneer kan je appels plukken?

De pluktijd van appels hangt af van het soort appel dat je hebt. Sommige appels zijn rijp en klaar om geplukt te worden in augustus of september, terwijl andere appels pas in oktober of november rijp zijn. Het is belangrijk om te weten welk soort appel je hebt en wanneer deze rijp is, zodat je op het juiste moment kunt plukken. Er zijn een aantal manieren om te bepalen of een appel rijp is om te plukken: Probeer de appel van de boom te plukken. Als de appel gemakkelijk loslaat, is hij waarschijnlijk rijp. Controleer de kleur van de appel. Sommige appels zullen rijper worden en een diepere kleur krijgen naarmate ze rijpen. Druk voorzichtig op de appel met je duim. Als de appel zacht aanvoelt, is hij waarschijnlijk rijp. Ruik aan de appel. Rijpe appels zullen vaak een zoete geur hebben. Houd er rekening mee dat appels op de boom langer houdbaar zijn dan appels die al zijn geplukt. Als je wilt dat je appels zo lang mogelijk vers blijven, pluk ze dan pas als je ze gaat eten.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Alle appelbomen

Wil je een appelboom kopen? Dan staat Bomendeal graag voor je klaar. Bij Bomendael kun je veel verschillende appelbomen kopen. Er is een ruim assortiment met uiteenlopende kenmerken, op het gebied van zowel smaak als uiterlijk. Zo kun je een appelboom planten die rode vruchten oplevert, groene of gele, met smaken die variëren van vol en zoet tot fris en zuur.

Gloster appels

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein