Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Breedte vorm

Prijs

Leilaurier (Prunus laurocerasus 'Novita')

De Leilaurier, ook wel de Prunus Laurocerasus 'Novita' genoemd, is een populaire keuze als leiboom. Deze boom biedt niet alleen privacy door zijn jaarrond groene bladeren, maar is ook een stevige en gezonde keuze voor bijna elke grondsoort. Bomendael.com is de perfecte plek om deze prachtige boom aan te schaffen voor jouw tuin. De Leilaurier zal niet alleen jouw tuin verfraaien, maar ook inkijk voorkomen en privacy bieden.

Verder lezen
Prunus laurier 'Novita' leiboom

Resultaten Toont alle 4 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De Prunus laurocerasus ‘Novita’ is een geweldige keuze als leiboom. Een van de grootste voordelen is dat het onderhouden ervan eenvoudig is. De boom groeit snel en kan in diverse omstandigheden overleven, zoals zowel in de zon als in de schaduw en tegen de vorst in de winter. Dit type Leilaurier zal jouw tuin een imposante, robuuste en blikdichte uitstraling geven die vergelijkbaar is met een ‘Rotundifolia’ laurier. Dankzij de goede weerstand is de ‘Novita’ een van de meest populaire boomsoorten in Nederland, en wordt vaak als een favoriet gezien in vergelijking met andere lauriersoorten.

Voordelen van de Leilaurier:

  • Winterhard: De Prunus laurocerasus ‘Novita’ is een boom die goed bestand is tegen koude temperaturen en vorst, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij in de winter doodgaat.
  • Snelle groeier: Deze boom groeit snel, waardoor je sneller resultaat zult zien in jouw tuin.
  • Eenvoudig in onderhoud: De ‘Novita’ is een leiboom die relatief eenvoudig te onderhouden is, met weinig vereisten voor water en voeding.

Nadelen van de Leilaurier:

  • Verdraagt geen langdurig natte grond: De ‘Novita’ kan slecht tegen langdurig natte grond, dus het is belangrijk om te zorgen dat de grond waar deze boom geplant wordt goed afwatert.
  • Moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden: Deze boom moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden om te zorgen dat hij er gezond uit blijft zien en een goede groei behoudt. Dit kan extra tijd en moeite kosten.

De leilaurier ‘Novita’ is een verbeterde versie van de ‘Rotundifolia’ en een populaire keuze voor tuinbezitters. Deze boom heeft donkerdere bladeren en is beter bestand tegen ziektes zoals hagelschot en meeldauw. Hier zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen van de ‘Novita’:

Groeisnelheid

De ‘Novita’ groeit snel met ongeveer 35 tot 40 cm per jaar en neemt van nature een grote, bolvormige gedaante aan. Een boom van de ‘Novita’ kan makkelijk 4 tot 8 meter hoog worden.

Dichtheid

De leilaurier ‘Novita’ is een topkeus als je op zoek bent naar een boom die een hoop privacy biedt. Met deze boom hoef je je geen zorgen te maken dat de buren meekijken als je buiten zit, eet of zwemt. Bovendien houdt de dichtheid van de ‘Novita’ de wind tegen, zodat je het hele jaar door lekker buiten kunt zijn.

Groenblijvend en bladhoudend

Met de Leilaurier hoef je je geen zorgen te maken dat je haag in de winter kaal wordt. Dankzij de sterkte eigenschappen van deze boom blijft hij het hele jaar groen, zelfs bij temperaturen tot -25°C. Ideaal voor wie meer privacy wil in de tuin.

Standplaats

De ‘Prunus Laurocerasus’ is een flexibele boom die bijna overal goed groeit. Het maakt niet uit of je hem in volle zon, halfschaduw of schaduw plant, hij gedijt echt overal. Dit maakt de keuze voor een laurierboom zo eenvoudig voor veel mensen. Het enige waar je op moet letten is dat de laurier ‘Rotundifolia’ niet houdt van een bodem met een hoge kalkwaarde en dezelfde geldt voor de combinatie van een Portugese laurier en een zure bodem.

Bloei van de leilaurier

De leilaurier (Prunus laurocerasus ‘Caucasica’) is een prachtige boom met glanzende en intense groene bladeren. In het voorjaar krijgt hij witte bloemen in trossen die niet alleen mooi zijn maar ook nog eens lekker ruiken. Deze bloei trekt bijen aan voor nectar en stuifmeel, dit maakt de boom ook goed voor de biodiversiteit. Bovendien biedt deze boom het hele jaar door groen en privacy.

Prunus laurocerasus Leilaurier snoeien

De Prunus laurocerasus is een boom die eenvoudig te onderhouden is. Het snoeien van deze leiboom is essentieel om ervoor te zorgen dat hij er mooi uitziet en vol blijft. Het is aan te raden om de boom twee keer per jaar te snoeien met een heggenschaar, met de eerste snoeibeurt in april, zodra de vorstperiode voorbij is. Tijdens het snoeien moet men zich richten op het verwijderen van uitstekende takken en hardgroeiende scheuten. Hierdoor wordt een egale en volle boom behouden. Halverwege het groeiseizoen kan men de boom nogmaals snoeien voor het beste resultaat.

De leilaurier: dé oplossing voor privacy in jouw tuin

De leilaurier, ook wel bekend als Prunus laurocerasus, is een populaire keuze voor veel tuinliefhebbers. De boom is niet alleen mooi om te zien, maar biedt ook veel voordelen. Een van de grootste voordelen is dat de leilaurier het hele jaar door groen blijft, waardoor het een perfecte optie is voor degenen die op zoek zijn naar privacy in hun tuin. Bovendien groeit de leilaurier snel en heeft hij fijne vertakkingen, waardoor hij snel een dichte en volle deken van bladeren en takken vormt waardoor geen doorkijk meer mogelijk is.

De leilaurier wordt vaak aangeplant bij schuttingen, muurtjes of hoge hagen. Door deze redenen is de leilaurier een van de privacy toppers van Bomendael.com. De leilaurier wordt ook vaak toegepast in de voortuin. Vaak gaat het dan om een stamhoogte van 100 cm. De boom blokkeert dan inkijk van de voorbijgangers. Al met al is de leilaurier een geweldige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een boom die biedt privacy en ook nog eens mooi is om naar te kijken. Kortom, de leilaurier is een aanrader voor je tuin!

De Leilaurier is geschikt voor elke tuin

De leilaurier, ook wel Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ genoemd, is een veelzijdige boom die in bijna elke tuin gedijt. Of jouw tuin nu groot of klein is, in de zon of in de schaduw staat, deze leiboom past zich gemakkelijk aan aan zijn omgeving. Het is wel belangrijk om de leilaurier regelmatig te snoeien, omdat hij snel en fijn vertakt en anders zijn vorm verliest. Twee keer per jaar snoeien is aanbevolen. De leilaurier is bijzonder geschikt voor kleinere tuinen, omdat hij een dichte en volle deken van bladeren en takken creëert, waardoor er geen doorkijk meer mogelijk is. Ook kan de boom geplaatst worden waar weinig noordoostenwind is, om vorstschade te voorkomen. In het algemeen is de leilaurier winterhard en kan hij kortstondig temperaturen tot -18 / -20 graden Celsius verdragen.

Veelgestelde vragen over de Leilaurier

Hoe snel groeit een leilaurier?

De leilaurier is een snelgroeiende boom met grote bladeren. Om een vol scherm te creëren, is het belangrijk om deze boom regelmatig te snoeien. Ongeveer 20 tot 50 cm groei per jaar is normaal, dus het wordt aanbevolen om de leilaurier twee keer per jaar te snoeien.

Wanneer leilaurier planten?

Als jij de laurierkers als leiboom in je tuin plant, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. De eerste snoeibeurt is het beste in april, wanneer er geen vorst meer verwacht wordt. Door de boom met een heggenschaar terug te snoeien tot een egaal, groen scherm creëer jij een volle leiboom. Halverwege het groeiseizoen is het ook aan te raden om de boom opnieuw te snoeien, zo blijft hij mooi in vorm. Verwijder dan wederom de uitstekende takken en hard groeiende scheuten. Door twee keer per jaar te snoeien behoud jij een mooie volle boom in je tuin.

Is de Leilaurier winterhard?

Ja, Als jij besluit om een leilaurier aan te planten in jouw tuin, moet je weten dat deze boom over het algemeen winterhard is en kan kortstondig temperaturen verdragen tot -20 graden Celsius. Dit is echter afhankelijk van de weersomstandigheden en waar jij de boom plaatst. Als jij de boom op een beschutte plek plaatst, zal deze beter tegen vorst kunnen dan als de boom op een open veld staat. Een handige tip van Bomendael.com is om ervoor te zorgen dat de grond rondom jouw leilaurier goed vochtig is voordat het gaat vriezen. Door de grond nat te houden, bescherm je de boom tegen uitdroging tijdens de vorstperiode. De wortels van de boom zullen nog steeds in staat zijn om vocht naar de bladeren te transporteren, zelfs als de grond bevroren is.

Wanneer leilaurier planten?

De laurierkers als leiboom kan het hele jaar door geplant worden, maar wanneer hij wordt geplant in het groeiseizoen, is het belangrijk om hem dagelijks extra water te geven. Tijdens het hergroei-proces na het aanplanten kan de boom gele bladeren krijgen die uiteindelijk afvallen. Dit is normaal omdat de boom veel energie nodig heeft om zich op de nieuwe plek te verankeren. Naarmate de boom zich verankerd heeft, zal hij snel beginnen met het maken van nieuwe scheuten en bladeren.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Leilaurier (Prunus laurocerasus 'Novita')

De Leilaurier, ook wel de Prunus Laurocerasus 'Novita' genoemd, is een populaire keuze als leiboom. Deze boom biedt niet alleen privacy door zijn jaarrond groene bladeren, maar is ook een stevige en gezonde keuze voor bijna elke grondsoort. Bomendael.com is de perfecte plek om deze prachtige boom aan te schaffen voor jouw tuin. De Leilaurier zal niet alleen jouw tuin verfraaien, maar ook inkijk voorkomen en privacy bieden.

Prunus laurier 'Novita' leiboom

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein