Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Perenbomen kopen (Pyrus communis)

Wanneer je van mooie bomen én van heerlijke vruchten houdt, dan kun je een perenboom kopen. De vruchten zien er wat tegendraads uit in vergelijking met de meer ‘standaard’ appelboom, de smaak is ook heel eigenzinnig en bijzonder.

Verder lezen
Filter

Betaal veilig met:

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Perenboom kopen

Een oude perenboom kan tot pakweg twaalf meter hoog groeien wanneer het perenbomen met de karakteristieke vorm betreft. Daarnaast zijn er ook andere vormen leverbaar die aanzienlijk lager blijven, en soms zelfs op struiken lijken. Let naast de vormgeving en de smaak van de peren ook op de wijze van bestuiving. Er zijn zelfbestuivende perenbomen die geen andere bomen in de buurt nodig hebben, daarnaast zijn er ook soorten die alleen op basis van kruisbestuiving in bloei kunnen treden. Wanneer je hier nodig vragen over mocht hebben is het uiteraard mogelijk om alvorens een bestelling te plaatsen even contact op te nemen met ons team.

Vormen perenboom

Niet iedereen heeft de ruimte om torenhoge perenbomen te planten. Gelukkig zijn er alternatieve vormen leverbaar, hier zijn de standaard types:

  • Perenbomen hoogstam: Dit is de klassieke perenboom in volle glorie, die zonder problemen tot meer dan tien meter hoog zal groeien. Daar gaan uiteraard wel een aantal jaren overheen, de eerste jaren zal de boom met een paal extra ondersteuning nodig hebben.

Een oude perenboom geeft het snelste vrucht. Dat is vaak wel een reden waarom mensen een hoogstam perenboom kopen. Hoogstam perenbomen hebben de eerste vertakkingen bij ongeveer 180 centimeter en heeft een totaalhoogte van ongeveer 275 tot 400 centimeter bij levering.

  • Perenbomen halfstam: In deze vorm zal de hoogte niet verder gaan dan vijf meter. Dit zijn flinke bomen die ook in minder grote tuinen geplant kunnen worden.
  • Perenbomen leivorm: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Hiermee kan de ruimtelijke indeling van de tuin aanzienlijk beïnvloed worden. Het is daarnaast ook een natuurlijk soort zonwering.
  • Perenbomen dubbele u-vorm: Voor locaties met relatief weinig ruimte is deze bijzondere vorm een aantrekkelijke optie. Vanuit één stam groeien twee hoofdtakken die weer uitlopen in ieder twee takken voor een dubbele u-vorm. Daarmee geniet je van veel gebladerte met slechts een klein oppervlak. Dit type is met name geschikt langs een begrenzing van een tuin of tegen een muur.

Welke perenboom kopen?

De meeste variëteiten die wij leveren zullen in de lente een mooie bloesem ontwikkelen, met later in het jaar eetbare vruchten. Niet alle peren zijn direct van de boom eetbaar, enkele vruchten moeten eerst verhit worden. Ook de houdbaarheid zal per type verschillen. Vraag daarom gerust advies aan onze specialisten.

Wil je graag een perenboom in jouw tuin, maar heb je plek voor één boom? Ga dan voor een zelfbestuivende perenboom! Bij Boomwekerij Bomendael verkopen wij verschillende zelfbestuivende perensoorten, van handperen tot stoofperen.

Waarom een zelfbestuivende perenboom?

Fruitbomen kunnen veel ruimte innemen in een tuin. Heb je een kleine tuin en plek voor één perenboom? Dan kan je het beste kiezen voor een zelfbestuivende perenboom. Deze heeft namelijk geen tweede boom nodig om vruchten te maken. Een zelfbestuivende perenboom, zoals de naam al zegt, bestuift zelf de eigen bloesems. Hierdoor is er niet nog een andere perensoort nodig om mooie peren te groeien.

Veel perenbomen hebben een andere perenboom nodig om vruchten te kunnen vormen. Dit moet een ander ras zijn die in dezelfde tijd bloeit. Bijen bestuiven de verschillende perenbomen met elkaar. Deze kruisbestuiving is nodig bij veel soorten perenbomen, behalve bij zelfbestuivende perenbomen. Kortom, je bespaart dus ruimte in uw tuin met een zelfbestuivende variant.

Welke perenbomen zijn zelfbestuivend?

Bij Bomendael verkopen we verschillende zelfbestuivende perenbomen: van handperen tot stoofperen. Een geliefde handpeer die wij verkopen is de Conference peer. Deze zelfbestuivende perenboom is zoet van smaak en kan in september geplukt worden. Of ga voor de Doyenne du Comice. Dit is een heerlijke zelfbestuivende handpeer die erg resistent is tegen ziekten. De grote vruchten zullen elk jaar prachtig aan de boom hangen.

Hou je meer van stoofperen? Er zijn ook zelfbestuivende stoofperen, zoals de Saint Remy. De Saint Remy is een snel groeiende perensoort die zorgt voor dikke peren met stevig vruchtvlees. Een andere favoriete zelfbestuivende stoofpeer is de Gieser Wildeman. Deze stoofpeer is heerlijk zacht van smaak na stoven.

Verzorging van een perenboom

Het is van belang om een perenboom goed te verzorgen als je jarenlang wilt genieten van heerlijke peren. Veel perenbomen groeien het best in een voedingsstofrijke bodem. Plaats de zelfbestuivende boom het liefst in kleigrond. Is dit niet mogelijk, dan is dat geen probleem. Deze fruitboom groeit namelijk ook goed in andere grondsoorten. Zorg ervoor dat de perenboom een plek in de volle zon of halfschaduw heeft.

Het is aan te raden om jouw boom in het voorjaar met mest te bestrooien. De perenboom kan op deze manier de voedingsstoffen opnemen zodat hij goed kan groeien in de zomer. Snoei de boom zodat hij genoeg kracht heeft om heerlijke nieuwe vruchten te groeien. Dit doet je het beste in de winter, omdat je dan het beste zicht heeft op de takken en de kroon van de boom.

Een perenboom kopen van boomkwekerij Bomendael

Je bestelt de perenbomen gemakkelijk via onze webshop. Je kan kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij jou thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Neem ook eens een kijkje bij al onze fruitbomen.

Alle perenboom soorten:

Pyrus communis ‘Conference’

Pyrus communis ‘Doyenne du Comice’

Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’

Pyrus communis ‘Saint Remy’

Pyrus communis ‘Williams’

Pyrus communis ‘Clapps Favourite’

Pyrus communis ‘Beuré Hardy’

Pyrus communis ‘Noord Hollandse Suikerpeer’

Pyrus communis ‘Kruidenierspeer’

Perenbomen: alle advies pagina’s

Hoe plant je een boom in de zomer?

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

 

Waar kun je op letten wanneer je een perenboom koopt?

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

Perenbomen snoeien? Dit is hoe je dat aanpakt

Fruit uit eigen tuin om mee te bakken en te koken

Op deze manier ga je boomziektes tegen

De voordelen van leifruitbomen

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

Kruisbestuiving bij perenbomen: alles wat u moet weten

 

 

Veelgestelde vragen over de perenboom

Wat is de beste tijd om een perenboom te snoeien?

Perenbomen kunnen het beste worden gesnoeid om de groeiperiode heen. Daarom is het het beste om de boom tussen oktober en februari te snoeien. Het is mogelijk om de perenboom licht te snoeien, wanneer deze groeit. Teveel snoeien kan de perenboom beschadigen en kan zorgen voor minder vruchten.

Is mijn perenboom zelfbestuivend?

Er zijn vele soorten perenbomen, waarvan sommige zelfbestuivend zijn en andere niet. Perenbomen die niet zelfbestuivend zijn, hebben andere perenboom in de omgeving nodig om vruchten te kunnen produceren. Zelfbestuivende soorten perensoorten zijn: Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’, Pyrus communis ‘Conference’, Pyrus communis ‘Doyenne du Comice’, Pyrus communis ‘Saint Remy’, Pyrus communis ‘Williams’. Perensoorten die niet zelfbestuivend zijn, zijn: Pyrus communis. ‘Beurre Hardy’, Pyrus communis. ‘Clapp’s favorite’, Pyrus communis ‘Noord-Hollandse Suikerpeer’, Pyrus communis ‘Kruidenierspeer’.

Kunnen perenbomen ziek worden?

Ja, perenbomen kunnen last krijgen van een aantal ziekten en plagen. Perenbomen kunnen last krijgen van meeldauw of luizen. Dit is echter niet schadelijk voor de boom. Daarnaast kunnen perenbomen bruine vlekken op hun bladeren krijgen. Deze vlekken zullen de boom niet doden. Voor ziektes en plagen zijn natuurlijke en chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.

Wanneer kan de perenboom het beste geplant worden?

Onze perenbomen worden in de winter met kluit geleverd en buiten de winter om in een pot. Een perenboom met kluit kan zich het beste ontwikkelen wanneer deze tussen november en april wordt geplant. Het mag echter niet te koud of te nat zijn. De boom kan niet geplant worden wanneer de grond bevroren is omdat de wortelen dan niet goed kunnen groeien. Geef de boom in het groeiseizoen regelmatig water.

Hoe hoog wordt een perenboom?

Perenbomen kunnen tussen de tien en vijftien meter hoog worden. Peren zijn goed klein te houden, door deze jaarlijks te snoeien.

Hoe oud wordt de perenboom?

Perenbomen staan bekend om hun lange levensduur en kunnen gemakkelijk meer dan 120 jaar oud worden. Een peer kan ouder worden als deze goed verzorgd wordt, op vruchtbare grond staat en in een geschikt klimaat groeit.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Perenbomen kopen (Pyrus communis)

Wanneer je van mooie bomen én van heerlijke vruchten houdt, dan kun je een perenboom kopen. De vruchten zien er wat tegendraads uit in vergelijking met de meer ‘standaard’ appelboom, de smaak is ook heel eigenzinnig en bijzonder.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein