Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Breedte vorm

Prijs

Meerstammige boom kopen

Wil je een meerstammige boom kopen? Dan staat Bomendael voor je klaar. Meerstammige bomen vertakken zich in meerdere stammen vanaf de grond. Ze worden ook wel betakte of beveerde bomen genoemd. De natuurlijke vorm maakt een meerstammige boom erg aantrekkelijk. Ze zijn prachtig als enkele boom in de tuin.

Verder lezen
Filter
Algemeen-Meerstammig

Resultaten Toont 1–24 van 83 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Meerstammige boom kopen

In plaats van een lange stam die uitmondt in afzonderlijke takken, is er slechts een minimale stam, de takken groeien vrijwel vanaf het grondniveau. Daardoor lijkt het alsof de boomstam als het ware diep in grond is begraven. Het uiterlijk heeft ook veel weg van een struik. Waarom zou je meerstammige bomen kopen in plaats van struiken, en is deze vorm ook geschikt voor een kleinere tuin?

Bomen of struiken?

Meerstammige bomen liggen ergens tussen de traditionele boom en een struik in. Een boom heeft doorgaans een stam van minimaal vier meter hoogte, met daarboven vertakkingen die de kroon vormen. Een struik heeft geen centrale stam en vertakt juist boven of zelfs al onder de bodem. Meerstammige bomen hebben een centrale stam die vrijwel direct boven het grondniveau vertakt. Qua uiterlijk en toepassingsmogelijkheden komt dit soort boom in grote lijnen overeen met een struik. Maar een centrale stam kan praktisch voordeel opleveren, wat het uiterlijk betreft is er sprake van een wat meer open structuur. Overigens is het idee van een hoogstam boom in feite minder ‘natuurlijk’ dan meerstammige bomen. Want in de natuur zullen vaak al op lagere hoogte takken groeien, langs paden en wegen is dit niet praktisch waardoor we veel hoogstam bomen in het straatbeeld tegenkomen.

Meerstammig boom groenblijvend

Wanneer je graag het hele jaar door een frisse aanblik wilt in de tuin of op het land kun je kiezen voor een meerstammige boom groenblijvend. Naast het aantrekkelijke zicht bieden deze bomen met blad meer privacy, waarmee ze ook als erfafscheiding een geschikte oplossing bieden.

Meerstammige boom groenblijvend op stam

Hoge bomen vangen veel wind, dat is een goede reden om niet voor een meerstammige boom groenblijvend op stam te kiezen. Want in de herfst kan het flink waaien in ons land, dat is één van de redenen dat veel bomen in het najaar hun bladeren verliezen. Wanneer bomen hun blad behouden zullen ze flexibele takken bezitten om ze te behoeden voor scheuren en breken. Laat je dus zeker bij plaatsing in open ruimtes goed informeren over de juiste keuze. In een afgesloten tuin of terras kan de boom in de luwte geplaatst worden waarmee de kans op schade minimaal is.

Een aantal populaire groenblijvende meerstammen zijn de Glansmispel, Steeneik of de Taxus Baccata.

Groenblijvende bomen in kleine tuin

Voor in de kleinere tuin kan er voor groenblijvende leibomen worden gekozen. Deze vorm zal niet zo hoog groeien, naast een prachtig bladerdek biedt het ook extra privacy in de tuin waar men het gehele jaar profijt van zal hebben. Omdat de takken met name in de breedte groeien zal regelmatig snoeien nodig zijn. Bladeren die groen blijven betekent ook minder harken en vegen in het najaar, daarmee zijn het planten die weinig onderhoud vereisen.

Let op de temperatuur

Een aantal meerstammige bomen groenblijvend komen oorspronkelijk uit warme gebieden, waar ze niet worden blootgesteld aan vorst of wind. De selectie die in Nederland verkrijgbaar is zal in principe winterhard zijn, met name in de eerste jaren zullen de planten wel gevoelig zijn omdat de boom nog niet diep geworteld is. Toch is kou niet eens de voornaamste dreiging, met name wind kan de boom uitdrogen en andere schade veroorzaken. Plaats groenblijvende bomen daarom in de luwte, wat in tuinen met omheining heel goed mogelijk is.

Kleine tuinen

Omdat er slechts één echte stam aanwezig is zijn meerstammige bomen ook voor een kleine tuin geschikt. De wortel structuur kan ondergronds wel omvangrijk worden bij oudere exemplaren. Wat betreft onderhoud kan het voordeel bieden wanneer de takken los groeien van de aarde. Op enkele groenblijvende exemplaren na zal er vaak een doorschijnende structuur zijn, wat meer openheid geeft dan een dichte struik. Dit kan zeker bij een kleinere tuin meer openheid creëren.

Een meerstammige boom kopen bij Bomendael

Er zijn diverse soorten meerstammige bomen verkrijgbaar bij Bomendael die je eenvoudig online kunt bestellen. Een meerstammige boom kopen inclusief aanplantservice is altijd een goede keuze. Wij komen de boom bij jou thuis planten! Je krijgt hierbij ook 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met onze klantenservice of bekijk alle bovenstaande meerstammige bomen.

Alle meerstammige boom soorten:

Amberboom

Lijsterbes

Plataan

Trompetboom

Parrotia Persica

Esdoorn bomen

Himalayaberk

Valse Christusdoorn

Meerstammige boom groenblijvend

Meerstammige bomen: alle advies pagina’s

Hoeveel water geef ik een boom?

Wat zijn meerstammige bomen?

Hoe plant ik een boom?

Een boom snoeien doe je gewoon zelf

Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Meerstammige boom kopen

Wil je een meerstammige boom kopen? Dan staat Bomendael voor je klaar. Meerstammige bomen vertakken zich in meerdere stammen vanaf de grond. Ze worden ook wel betakte of beveerde bomen genoemd. De natuurlijke vorm maakt een meerstammige boom erg aantrekkelijk. Ze zijn prachtig als enkele boom in de tuin.

Algemeen-Meerstammig

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein