Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Prunus persica ‘Amsden’

De Prunus persica 'Amsden' is een prachtige boom die perfect is voor tuinen van elke grootte. De boom is afkomstig uit de familie van de Rosaceae en heeft prachtige roze bloesems in het voorjaar. De 'Amsden' is een zachte perzikboom die gekenmerkt wordt door zijn glanzende, groene bladeren en oranje-gele vruchten die in de zomer rijp worden.

Verder lezen
Prunus persica 'Amsden'

Resultaten Toont alle 5 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De Prunus Persica ‘Amsden’ Perzik bestaat al sinds 1868 en werd voor het eerst gekweekt in Missouri, de Verenigde Staten. In tegenstelling tot de originele perzikboom, die zijn oorsprong vindt in China en later in Iran populair zou worden, is dit ras beter bestand tegen ons klimaat. De perziken die deze boom produceert zijn groot van formaat met wit vruchtvlees en een oranje schil. Ondanks de grote vruchten komen ze toch vroeg tot rijping. De groei verloopt gemiddeld tot snel wanneer de boom op een warme plek met voldoende zon wordt geplant.

Verzorging van de Prunus persica ‘Amsden’

De ‘Amsden’ heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats met een goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de boom regelmatig te bemesten om de groei te bevorderen en de vruchten te verbeteren. Gebruik hiervoor een goede kwaliteit boomvoeding en volg de aanbevelingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid. De boom kan ook gesnoeid worden om de vorm en de groei te beïnvloeden. Dit is het beste om te doen in de winter, wanneer de boom in rust is.

Hoeveel water heeft de Amsden perzikenboom nodig?

De ‘Amsden’ heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven en om vruchten te kunnen produceren. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet te nat blijft. Geef de boom voldoende water, vooral tijdens droge perioden. Het is ook aan te raden om de grond rond de boom te mulchen om het vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan.

Aanplanten van de Prunus persica ‘Amsden’

Wanneer je de ‘Amsden’ wilt aanplanten, is het belangrijk om een geschikte standplaats te kiezen. Kies voor een plek die zonnig is en waar de grond goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte heeft om te groeien en geef de boom voldoende meststoffen en water na het aanplanten om de wortels te helpen aan te slaan.

In samenvatting is de Prunus persica ‘Amsden’ een prachtige boom die gedijt in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Door de boom regelmatig te bemesten, te snoeien en te water te geven, kan hij gezond blijven en vruchten produceren. Wanneer je de boom aanplant, is het belangrijk om een geschikte standplaats te kiezen en de boom voldoende meststoffen en water te geven om de wortels aan te laten slaan.

Veelgestelde vragen over de Prunus persica 'Amsden'

Hoe hoog/groot wordt een Prunus persica 'Amsden?

De Prunus persica 'Amsden' kan ongeveer 4-5 meter hoog worden wanneer hij volwassen is. De boom heeft een ronde kroon en kan een breedte bereiken van ongeveer 3-4 meter. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom voldoende ruimte heeft om te groeien en dat hij niet te dicht bij andere bomen of gebouwen wordt geplant. Dit kan de groei belemmeren en kan leiden tot problemen met de kroon van de boom. Als je de boom in een kleinere tuin wilt planten, is het aan te raden om een kleinere variëteit te kiezen of om de boom te snoeien om de groei te beperken.

Hoe snel groeit een Prunus persica 'Amsden'?

De Prunus persica 'Amsden' is een snelgroeiende boom die ongeveer 20-30 cm per jaar kan groeien wanneer hij volwassen is. De groei kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de standplaats, de grondkwaliteit en het klimaat. Bomen die in goede omstandigheden groeien, zullen meestal sneller groeien dan bomen die in slechte omstandigheden groeien. Het is belangrijk om de boom regelmatig te bemesten en te water geven om de groei te bevorderen en om de boom gezond te houden. Als je de boom wilt beperken tot een bepaalde grootte, kan je de boom ook snoeien om de groei te beperken.

Wanneer moet ik de Prunus persica 'Amsden' snoeien?

Het is het beste om de Prunus persica 'Amsden' te snoeien wanneer de boom in rust is, meestal in de winter of vroeg in het voorjaar. Dit is omdat de boom dan minder actief is en minder stress zal ervaren als gevolg van het snoeien. Bovendien is het gemakkelijker om de vorm van de boom te zien wanneer er geen bladeren aan de takken zitten. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het snoeien van de 'Amsden': Snoei de takken die dicht op elkaar staan of die naar binnen groeien om een goede vorm te behouden. Verwijder zwakke of beschadigde takken om de gezondheid van de boom te behouden. Knip takken af die te lang zijn of die de vorm van de boom belemmeren. Verwijder ook takken die te dicht bij elkaar staan of die de vruchten belemmeren. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet te veel takken tegelijk moet verwijderen, omdat dit de boom kan beschadigen. Als je twijfelt over hoe je de boom moet snoeien, is het aan te raden om advies te vragen aan een professionele tuinier of een tuincentrum. Zij kunnen je helpen met het bepalen van de juiste snoeitechnieken voor jouw boom.

Wanneer kan ik de Prunus persica 'Amsden' planten?

Al onze fruitbomen kunnen het gehele jaar aangeplant worden. Buiten de winterperiode (november t/m maart) worden alle bomen namelijk geleverd in een pot in plaats van met een kluit. In Nederland kan een Prunus persica 'Amsden' met kluit over het algemeen van half november tot eind april worden geplant. De temperatuur in de herfst en het voorjaar speelt hierbij een belangrijke rol. Buiten deze periode wordt de Prunus persica Peregrine met pot geleverd en is het belangrijk om tijdens warme periode de boom elke dag voldoende water te geven. Als het vriest is het niet mogelijk om te poten.

Wanneer bloeit de Prunus persica 'Amsden'?

De Prunus persica 'Amsden' bloeit meestal in het vroege voorjaar, meestal in april of mei. De bloesems zijn prachtig roze van kleur en geven de boom een mooie uitstraling. De bloesems verschijnen voordat de bladeren aan de takken groeien, wat de boom een unieke aanblik geeft. De bloesems blijven meestal ongeveer twee weken zichtbaar voordat ze vervallen en plaatsmaken voor de groene bladeren. De bloei van de 'Amsden' kan variëren afhankelijk van het klimaat en de omstandigheden waarin de boom groeit. Als de boom in goede omstandigheden groeit, zal hij meestal rijker bloeien dan als de boom in slechte omstandigheden groeit.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Prunus persica ‘Amsden’

De Prunus persica 'Amsden' is een prachtige boom die perfect is voor tuinen van elke grootte. De boom is afkomstig uit de familie van de Rosaceae en heeft prachtige roze bloesems in het voorjaar. De 'Amsden' is een zachte perzikboom die gekenmerkt wordt door zijn glanzende, groene bladeren en oranje-gele vruchten die in de zomer rijp worden.

Prunus persica 'Amsden'

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein