Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Walnotenboom kopen (Juglans regia)

Bij een walnootboom kopen zal je direct merken dat er veel notenbomen soorten op de markt verkrijgbaar zijn. Wij zijn hier vooral bekend met de walnoot, ook bekend als de Perzische walnoot.

Verder lezen
Filter
Notenboom

Betaal veilig met:

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Walnotenboom kopen

Er zijn diverse notenbomen soorten over de hele wereld. Zo is er de Ginkgo, Een Denpootboom of Tempelboom, ook wel bekend als de Japanse notenboom. Door de naam is het wellicht een verrassing dat de oorsprong van deze boom in China ligt. Het betreft een historische soort die als ‘levend fossiel’ aangemerkt kan worden.

Oorspronkelijk komen deze bomen uit Centraal-Azië van waaruit ze verspreid zijn. Zoals voor vele boomsoorten geldt, werd ook de notenboom door de Romeinen verder verspreid in Europa. Hoewel de oorsprong in een warmer klimaat ligt, kan deze boom ook goed overweg met kou en regen. Het notenboom blad zal in de herfst van de takken vallen, het is wel een winterharde boom.

Alle walnotenbomen die Bomendael verkoopt zijn zelfbestuivend. Dat houdt dus in dat je maar één notenboom, ofwel Juglans Regia, in de tuin hoeft te hebben om in het najaar toch te kunnen genieten van heerlijke noten. Bij notenbomen denk je waarschijnlijk aan enorm grote bomen, maar bij Bomendael hebben wij ook de Juglans Regia ‘Broadview’. Deze notenboom is bij uitstek geschikt voor particuliere tuinen. Het zijn namelijk niet zulke harde groeiers als de andere soorten notenbomen.

Ook kan je, door middel van snoeien, de boom niet al te hard laten groeien. De notenboom kan je in verschillende vormen kopen.

Japanse notenboom kopen

Bij aanschaf van dit soort bomen dient men er rekening mee te houden dat het hoge bomen zijn. Twintig tot dertig meter is de norm voor volgroeide notenbomen in hoogstam vorm. Na pakweg tien jaar zal de boom een hoogte van circa tien meter hebben bereikt. Naast het hoogstam model vindt u bij Bomendael ook de laagstam notenboom en de zelfbestuivende notenboom. Bij walnotenbomen groeien zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom. De vrouwelijke bloemen kunnen als trossen hangen of individueel, de mannelijke bloemen zijn katjes die aan de takken hangen. Met name rassen zoals de “Broadview’ zijn erg vruchtbaar omdat de vrouwelijke bloemen beter verspreid zijn over de takken.

Notenbomen kwekerij

Notenhout is populair in de meubelindustrie, vandaar dat het niet lastig is om een notenbomen kwekerij te vinden. Er werden vroeger zelfs propellers voor vliegtuigen mee gemaakt, dat geeft wel aan hoe betrouwbaar en sterk dit type hout is. Walnoten hout is ook in trek geweest bij exclusieve auto’s om het interieur mee te bekleden.

Waar plant ik een walnotenboom?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een notenboom wilt planten. Zo is het belangrijk om een geschikte plek te kiezen voor de boom. Notenbomen hebben een voorkeur voor een zonnige plek, dus het is aan te raden om de boom in een gebied te planten dat tenminste 6 uur per dag zon krijgt. Ze hebben ook een voorkeur voor een goed gedraineerde bodem, dus het is aan te raden om de boom op een heuvel of op een verhoogd gebied te planten, of om extra drainage te voorzien als de bodem te vochtig is.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de boom. Notenbomen kunnen behoorlijk groot worden, dus je moet er zeker van zijn dat je genoeg ruimte hebt voor de boom. Als je een kleine tuin hebt, kan het aan te raden zijn om een kleiner ras te kiezen, zoals de Juglans Regia “Broadview”. Als je een grotere tuin hebt, kan een volwassen notenboom wel tot 30 meter hoog worden, dus je moet ervoor zorgen dat je genoeg ruimte hebt voor de boom om vrij te kunnen groeien. Als je de boom te dicht bij een huis of andere gebouwen plant, kan dit later problemen opleveren als de boom groter wordt.

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin je de boom plant. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont waar er veel wind is, kan het aan te raden zijn om de boom achter een windbreker te planten om ervoor te zorgen dat hij niet te veel wind krijgt. Als je in een droog gebied woont, kan het ook aan te raden zijn om de boom op een beschutte plek te planten om ervoor te zorgen dat hij voldoende vocht krijgt. Als je deze factoren in overweging neemt, kan een notenboom een mooie aanwinst zijn voor elke tuin.

Het snoeien van walnotenbomen

Wanneer een vrij grote tot grote tuin hebt, hoeft je eigenlijk niet te snoeien aan walnotenbomen. Ze hebben dan namelijk ruimte genoeg om zich tot een grote, volgroeide boom te ontplooien met een majestueuze kroon. Heb je niet heel veel ruimte in de tuin, maar wil je wel graag een notenboom? Dat kan natuurlijk ook! Als de kroon ieder jaar gesnoeid wordt, groeit hij minder hard. Ook is het dan verstandig om een Juglans Regia ‘Broadview’ te kopen. Deze soort groeit namelijk niet zo hard, maar produceert wel veel noten, die bovendien ook nog erg lekker zijn.

Toepassingsmogelijkheden

Er zijn diverse toepassingen voor notenbomen. Zo worden ze vaak aangetroffen langs straten, in parken maar ook in grote tuinen als speelboom. Naast de mooie bladeren, de bloemen en katjes produceren ze in het najaar ook heerlijke walnoten die op verschillende manieren geconsumeerd kunnen worden. De bomen groeien langzaam, vormen een dikke stam en hebben lange wortels. Er dient daarom een ruime afstand aanwezig te zijn tussen individuele bomen.

De notenboom als zonwering

Een volgroeide notenboom zorgt natuurlijk ook voor veel schaduw. Dit komt onder andere door de grote van de bladeren en de omvangrijke kroon. Als je notenbomen rond het huis plant zullen ze in de zomer voor minder warmte in huis zorgen. Zo heb je een natuurlijke zonwering die ook nog eens erg mooi oogt en op zijn tijd vruchten geeft. Een volwassen walnotenboom wordt ook vaak gebruikt als speelboom. Ze hebben namelijk erg dikke en stevige takken.

Een zelfbestuivende walnotenboom van Boomkwekerij Bomendael

Je bestelt de notenbomen gemakkelijk via onze webshop. Je kan kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij jou thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 Liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Neem ook eens een kijkje bij al onze fruitbomen.

Alle walnotenbomen soorten:

Juglans regia

Juglans regia ‘Broadview’

Walnotenbomen: alle advies pagina’s

Waar let je op bij het kopen van een walnotenboom? Zo ga je te werk!

Hoe verzorg ik een walnotenboom?

Alles wat je moet weten over notenbomen snoeien

De voordelen van snelgroeiende bomen voor jouw tuin

Hoe plant ik een boom?

Hoeveel water geef ik een boom?

De voordelen van bomen met fruit

https://bomendael.com/de-bestuiving-van-fruitbomen/

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Hoe plant je een boom in de zomer?

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

Hoe bescherm ik mijn boom tegen de vorst?

Je eigen fruit kweken

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

Alle tips voor het kopen van een fruitboom

 

Veelgestelde vragen over de walnotenboom

Wanneer kan ik de notenboom snoeien?

De notenboom kan het beste worden gesnoeid in de winter, wanneer de boom in rust is. Dit is meestal in de periode van november tot februari. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het weer. Als het bijvoorbeeld erg koud of vochtig is, kan het beter zijn om te wachten tot het weer beter is voordat je de boom gaat snoeien. Het is ook aan te raden om de boom te snoeien voordat de nieuwe knoppen gaan uitlopen, zodat de boom de energie kan gebruiken om de nieuwe takken te laten groeien in plaats van te proberen de gesnoeide takken te laten herstellen.

Waar plant ik een notenboom?

Kies een beschutte, warme en zonnige locatie voor het planten van de boom en zorg ervoor dat de grond licht kalkhoudend is. De boom is zelf goed winterhard, maar bescherm de bloemen tegen late nachtvorst. Een beukenboom kan behoorlijk groot worden, tot wel 40 meter hoog, en doet het goed in grond met goede drainage en met een licht kalkhoudende samenstelling.

Hoe groot wordt een notenboom?

De grootte van een notenboom kan sterk variëren afhankelijk van de soort en het ras. Sommige soorten notenbomen kunnen behoorlijk groot worden, tot wel 30 meter hoog en 15 meter breed. Andere soorten blijven wat kleiner, tot ongeveer 15 meter hoog en 8 meter breed. Als je een kleine tuin hebt, kan het aan te raden zijn om een kleiner ras te kiezen, zoals de Juglans Regia "Broadview".
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Walnotenboom kopen (Juglans regia)

Bij een walnootboom kopen zal je direct merken dat er veel notenbomen soorten op de markt verkrijgbaar zijn. Wij zijn hier vooral bekend met de walnoot, ook bekend als de Perzische walnoot.

Notenboom

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein