Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Malus domestica ‘Notarisappel’

De Malus domestica 'Notarisappel' is een Nederlandse appel die oorspronkelijk werd gekweekt door een notaris uit Lunteren, genaamd Van der Ham. Dit is de reden waarom deze appelboom zijn naam heeft gekregen. De Malus domestica 'Notarisappel' heeft een behoorlijke stevige groei en een kroon in de vorm van een brede piramide. Hoewel de bloei relatief vroeg plaatsvindt, zul je wel wat geduld moeten hebben voordat deze boom daadwerkelijk vruchten zal afwerpen. Maar het wachten is de moeite waard, want de appels hebben een heerlijke smaak. De structuur van de appels is gemiddeld vast, met vruchtvlees in een witte tot lichtgele kleur. Bovendien mag ook de witte tot roze bloesem genoemd worden, die in de lente voor een prachtig beeld in elke tuin of boomgaard zorgt.

Verder lezen
malus domestica notarisappel

Resultaten Toont alle 8 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Om de Malus domestica ‘Notarisappel’ tot optimale ontwikkeling te laten komen, heeft deze appelboom een voedingsrijke bodem nodig en voldoende zonlicht. Het is ook belangrijk om de boom regelmatig te bemesten en te snoeien om de groei en de productie van vruchten te optimaliseren. Als je vragen hebt over het onderhoud van appelbomen, neem dan gerust contact op met ons team specialisten.

Verzorging van de Malus domestica ‘Notarisappel’

Het is belangrijk om de Malus domestica ‘Notarisappel’ te snoeien om ervoor te zorgen dat de boom gezond blijft en voldoende vruchten kan dragen. Snoeien doe je het best twee keer per jaar, een keer in de winter en een keer in de zomer. Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om de dode en zieke takken weg te snoeien, zodat de boom zich kan blijven concentreren op het groeien van gezonde takken. Daarnaast kan het ook helpen om de dikke takken te korten tot ongeveer een derde van hun oorspronkelijke lengte, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe, jonge takken. In de zomer kun je de waterlot, ofwel de jonge takken die na de wintermaanden zijn ontstaan, wegsnoeien tot aan de stam. Dit helpt om de boom te laten blijven focussen op het groeien van stevige, vruchtdragende takken. Door de takken ook horizontaal te buigen, kun je de groei van de appels remmen en zo de kwaliteit van de vruchten verbeteren. Wanneer de vruchten rijp zijn, is het ook aan te raden om de vruchten uit te dunnen tot maximaal twee per tak, om ervoor te zorgen dat de boom niet overbelast raakt en voldoende ruimte heeft om vruchten te laten rijpen. Vergeet ook niet om de boom in het voorjaar te bemesten, zodat de boom de benodigde voedingsstoffen heeft om gezond te blijven groeien.

De Malus domestica ‘Notarisappel’ watergeven

Het is belangrijk om de Notaris appelboom voldoende water te geven tijdens het eerste jaar van zijn groei, om te zorgen dat de wortels goed kunnen ontwikkelen. Dit kan door regelmatig water te geven, bijvoorbeeld één keer per week in de winter en twee tot drie keer per week in de zomer. In extreem droge periodes kan het nodig zijn om de boom elke dag water te geven, door bijvoorbeeld een emmer water over de wortels te gieten. Na het eerste jaar zal de boom zijn wortels beter hebben ontwikkeld en zal hij in staat zijn om voldoende water uit de grond op te nemen, waardoor je in de meeste gevallen alleen nog in extreem droge periodes hoeft te water geven. Het is wel belangrijk om te blijven monitoren of de grond rondom de boom voldoende vochtig blijft en indien nodig extra water te geven.

Het planten van de Notaris appelboom

Om ervoor te zorgen dat de Malus domestica ‘Notarisappel’ goed gedijt, is het belangrijk om de boom op een geschikte plek in de tuin te planten. Kies voor een plek waar de boom voldoende zonlicht krijgt, want deze appelboom heeft dat nodig om te kunnen groeien en vruchten te dragen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een voedingsrijke bodem voor de boom, door bijvoorbeeld grondverbeteraar toe te voegen aan de uitgegraven grond voordat je de boom plant.

Zorg ervoor dat je de boom niet plant wanneer de grond bevroren is, want dan kan dit leiden tot beschadiging van de wortels. Om het scheuren van de wortels te voorkomen, kun je boompalen aan beide zijden van de boom plaatsen en deze verbinden met een boomband. Zo kan de boom goed worden ondersteund tijdens de groei.

Het is ook handig om te weten dat de Notaris appelboom in een pot geleverd wordt, wat betekent dat je de boom het hele jaar geplant kan worden.

Veelgestelde vragen over de Notaris appelboom

Hoe hoog wordt een Malus domestica ‘Notarisappel’?

De Notaris appelboom kan tussen de zes en acht meter hoog worden.

Hoe snel groeit een Malus domestica ‘Notarisappel’?

Een Malus domestiOm ervoor te zorgen dat de Malus domestica 'Notarisappel' goed gedijt, is het belangrijk om de boom op een geschikte plek in de tuin te planten. Kies voor een plek waar de boom voldoende zonlicht krijgt, want deze appelboom heeft dat nodig om te kunnen groeien en vruchten te dragen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een voedingsrijke bodem voor de boom, door bijvoorbeeld grondverbeteraar toe te voegen aan de uitgegraven grond voordat je de boom plant. Zorg ervoor dat je de boom niet plant wanneer de grond bevroren is, want dan kan dit leiden tot beschadiging van de wortels. Om het scheuren van de wortels te voorkomen, kun je boompalen aan beide zijden van de boom plaatsen en deze verbinden met een boomband. Zo kan de boom goed worden ondersteund tijdens de groei. Het is ook handig om te weten dat de Notaris appelboom in een pot geleverd wordt, wat betekent dat je de boom het heleca ‘Notarisappel’ heeft een gemiddelde groeisnelheid.

Wanneer kan ik de Notaris appelboom snoeien?

De Notaris appelboom moet het beste twee keer per jaar gesnoeid worden. De eerste snoeibeurt kan in de winter plaatsvinden, wanneer het niet vriest. Tijdens deze snoeibeurt kun je de dode en zieke takken wegsnoeien. Daarnaast kun je de dikke takken inkorten tot ongeveer een derde van hun oorspronkelijke lengte. Hierna zal er waterlot ontstaan, dat je in de zomer tot aan de stam kunt verwijderen. De takken kunnen ook horizontaal worden gebogen om de groei van appels te remmen en de kwaliteit van de appels te verbeteren. In juni kunnen de vruchten worden uitgedund tot twee vruchten per tak. De boom moet in het voorjaar bemest worden. De tweede snoeibeurt kan in de zomer plaatsvinden, waarbij de waterlot wordt verwijderd.

Wanneer kan ik de Notaris appelboom planten?

De Malus domestica ‘Notarisappel’ wordt in de zomer in een pot geleverd, waardoor deze het hele jaar door geplant kan worden, tenzij de grond bevroren is. De beste periode voor het planten is tussen half november en eind april.

Wanneer bloeit de Notaris appelboom?

De Malus domestica 'Notarisappel' bloeit meestal in april, als de lente aanbreekt. De bloesem van deze appelboom is wit-roze en kan voor een prachtig beeld zorgen in de tuin of boomgaard. Het is belangrijk om te onthouden dat de bloei relatief vroeg intreedt, maar dat er wel wat geduld nodig is voordat de boom daadwerkelijk vruchten zal afwerpen. De vruchten zullen meestal pas in oktober klaar zijn om geoogst te worden. Het is dus belangrijk om de boom goed te onderhouden en te verzorgen om een goede opbrengst te verkrijgen.

Wanneer kan ik de Notaris appelboom oogsten?

De Malus domestica 'Notarisappel' bloeit in de lente en de appels zullen rond oktober of november klaar zijn om geoogst te worden. Het is aan te raden om de appels van de boom te plukken wanneer ze volgroeid en rijp zijn, maar nog aan de boom hangen. Dit zal afhankelijk zijn van het klimaat en de groeiomstandigheden in uw regio. Sommige tekenen dat de appels rijp zijn om geoogst te worden, zijn onder meer: De appels zijn volgroeid en hebben hun uiteindelijke grootte en vorm bereikt. De appels zijn makkelijk te plukken van de boom zonder dat ze breken of afknellen. De appels hebben een volle, rijpe smaak en aroma. Het is aan te raden om de appels te oogsten wanneer ze op hun rijpst zijn, zodat ze hun volle smaak behouden en langer houdbaar zijn. Als de appels te vroeg geoogst worden, kunnen ze nog niet rijp zijn en zullen ze niet de gewenste smaak en textuur hebben. Als de appels te lang op de boom blijven hangen, kunnen ze overrijp worden en gaan bederven. Het is daarom belangrijk om de appels regelmatig te inspecteren en te oogsten wanneer ze op hun rijpst zijn.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Malus domestica ‘Notarisappel’

De Malus domestica 'Notarisappel' is een Nederlandse appel die oorspronkelijk werd gekweekt door een notaris uit Lunteren, genaamd Van der Ham. Dit is de reden waarom deze appelboom zijn naam heeft gekregen. De Malus domestica 'Notarisappel' heeft een behoorlijke stevige groei en een kroon in de vorm van een brede piramide. Hoewel de bloei relatief vroeg plaatsvindt, zul je wel wat geduld moeten hebben voordat deze boom daadwerkelijk vruchten zal afwerpen. Maar het wachten is de moeite waard, want de appels hebben een heerlijke smaak. De structuur van de appels is gemiddeld vast, met vruchtvlees in een witte tot lichtgele kleur. Bovendien mag ook de witte tot roze bloesem genoemd worden, die in de lente voor een prachtig beeld in elke tuin of boomgaard zorgt.

malus domestica notarisappel

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein