Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Stamomtrek

Breedte vorm

Prijs

Amberboom kopen (Liquidambar styraciflua)

De amberboom, ook wel Amerikaanse Amberboom genoemd is een zeer gewilde boom voor de herfsttuin. Amberbomen staan bekend om hun speciale, handvormige bladeren, die in de herfst felrood tot violetpaars kleuren. Dit indrukwekkende schouwspel geeft de kale herfsttuin een golf van kleur.

Verder lezen
Filter

Resultaten Toont alle 6 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De kleur die de bladeren krijgen, hangt sterk af van de standplaats van de boom. Een zonnige standplaats zal dieprode bladeren geven, waar op een vochtige standplaats de boom donkerpaarse bladeren zal ontwikkelen. In de winter, wanneer de bladeren gevallen zijn, is de amberboom nog steeds een uitblinker in de tuin. De boom heeft namelijk een diepgegroefde stam die aan kurk doet denken. 

Zijn naam krijgt de amberboom van het zoet geurende hars dat bij beschadiging uit de barst komt. Dit zoete hars werd door de oorspronkelijke Amerikanen gedronken en doet sterk aan amber uit de maag van een potvis denken. Vandaar de naam “amberboom”. 

Amberboom kopen

Amberbomen kopen doe je bij Bomendael.nl. Onze amberbomen worden goed verzorgd en zijn vrij van ziektes en plagen. We leveren de boom in de zomer in een pot, waardoor hij het hele jaar door geplant kan worden. De amberboom is verkrijgbaar in verschillende vormen. Bij Bomendael vind je de volgende soorten amberbomen.

  • Laagstam
  • Halfstam
  • Hoogstam
  • Leivorm

Ook bevat ons assortiment verschillende soorten amberbomen, zoals de Liquidambar Styraciflua, lei amberboom, liquidambar styraciflua Gumball, liquidambar styraciflua slender silhouette en de Dakamberboom. 

Verzorging van de Amberboom

Amberbomen zijn slanke en statige bomen, waarvan de kroon vaak hoog begint. In Amerika kunnen deze bomen in het wil wel tot 40 meter hoog worden. De in Nederland groeien de bomen langzamer en halen ze een maximale hoogte van ongeveer 25 meter. De amberbomen zijn hierdoor geschikt voor een kleine tuin, maar zullen ook zeker niet misstaan in een boomgaard, park of grote tuin. 

Omdat de amberboom niet goed tegen vorst kan, kan het zijn dat jonge amberboom vorstschade oplopen. Dit is echter geen probleem, zolang deze takken tijdens de voorjaarssnoei maar worden weggehaald. Amberbomen hebben verder weinig verzorging nodig. Om de vorm te behouden, kunnen kleine en beschadigde takken worden gesnoeid. Ook takken die elkaar kruisen kun je in het voorjaar wegsnoeien. Dikke takken kun je beter in de winter verwijderen, zolang het maar niet vriest. Als je de boom snoeit wanneer het vriest kan deze namelijk niet goed herstellen en ernstige schade oplopen. 

Een lei amberboom snoeien, kun je het beste twee keer per jaar doen: in juni of juli, en  ergens in de winter. Na de snoei kun je de boom bemesten met organische meststof. Hierdoor stimuleer je de groei en de ontwikkeling van de prachtige kleuren van het blad. 

De Amberboom planten

De amberboom is een gevoelige boom en staat daarom het liefst op een beschut plaatsje uit de wind. Zorg dat de grond vruchtbaar een goed waterdoorlatend is voor een sterke amberboom. Amberbomen kunnen in vrijwel elke grondsoort geplant worden. Jonge amberbomen zijn niet goed bestand tegen vorst. Plant de boom daarom ook niet wanneer het zeer koud is of wanneer de grond bevroren is. 

Ook van droogte worden amberbomen niet blij. Geef de boom daarom in droge en hete periodes elke dag een emmertje water. De rest van het jaar kun je de boom elke week een emmertje watergeven, behalve tijdens de vorst. De amberboom regelmatig watergeven is in het eerste jaar erg belangrijk. Hierna is de boom gewend en kan deze zichzelf van water voorzien.

Om de boom te planten graaf je een diep gat, waar de kluit gemakkelijk in past. Laat de zak of korf om de kluit zitten en zet de boom rechtop in het gat. Meng de uitgegraven grond met een bodemverbeteraar en stamp de grond goed aan na het planten. Zet vervolgens boompalen aan beide zijden van de boom en verbind de palen en de boom met een boomband. Hierdoor zal de boom niet scheefwaaien.

Alle Amberboom soorten:

Liquidambar styraciflua

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

 

Veelgestelde vragen over de amberboom

Wat is het verschil tussen Liquidambar styraciflua en Liquidambar styraciflua Worplesdon?

De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is de Engelse versie van de amberboom. Deze soort heeft een gladde stam en de bladeren hebben een fijnere vorm dan de Liquidambar styraciflua. De Liquidambar styraciflua Worplesdon blijft kleiner en is daarom beter bestand tegen ons koude klimaat. Een ander groot verschil is de kleur van de bladeren in de herfst. De bladeren van de Liquidambar styraciflua hebben een dieprode kleur, terwijl die van de Worplesdon een zachte, abrikoos tot oranjerode kleur krijgen.

Hoe hoog wordt een Liquidambar styraciflua?

In Nederland wordt de amberboom ongeveer 25 meter hoog. De Liquidambar styraciflua Worplesdon blijft kleiner en wordt ongeveer 15 meter hoog.

Wanneer kan ik de Liquidambar styraciflua planten?

Je kunt de Amberboom het beste tussen oktober en juni planten. Plant de boom niet wanneer de grond bevroren is en zorg in de zomer voor voldoende water.

Wanneer bloeien Amberbomen?

De Amberboom bloeit in april en mei. Daarnaast heeft de amberboom in de winter ronde, stekelige vruchten.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Amberboom kopen (Liquidambar styraciflua)

De amberboom, ook wel Amerikaanse Amberboom genoemd is een zeer gewilde boom voor de herfsttuin. Amberbomen staan bekend om hun speciale, handvormige bladeren, die in de herfst felrood tot violetpaars kleuren. Dit indrukwekkende schouwspel geeft de kale herfsttuin een golf van kleur.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein