Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Stamomtrek

Prijs

Perzische slaapboom (Albizia julibrissin)

De Albizia julibrissin, ook wel bekend als de Perzische slaapboom of zijdeboom, is een unieke boom die in de zomer een prachtige toevoeging is aan elke tuin. Met zijn opvallende felroze bloemen die in de zomer bloeien, is deze boom onmiskenbaar aanwezig in elke tuin. Dankzij deze bloemen kreeg de boom zijn Nederlandse naam: zijdeboom. De bladeren van de boom vouwen zichzelf 's avonds dicht, waardoor de boom de bijnaam 'slaapboom' heeft gekregen. Met zijn parasolvormige groeiwijze en intens groene, dubbel geveerde bladeren, creëert deze boom een tropische sfeer in de tuin. De Albizia is oorspronkelijk afkomstig uit tropische en subtropische gebieden in Europa, Afrika en Azië, en kwam in 1745 via Engeland naar Europa.

Verder lezen
Filter

Resultaten Toont alle 4 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Perzische slaapboom meerstammig

Bij Bomendael bieden wij een unieke selectie van Perzische slaapbomen met meerdere stammen. Meerstammige bomen zijn vaak de blikvanger van de tuin en de meerstammige Perzische slaapboom is geen uitzondering. Met een unieke uitstraling vanwege meerdere stammen, een prachtige bloeiwijze in de zomer en een mooi bladerdek dat een extra ‘tropisch’ gevoel geeft, is deze boom een ideale keuze voor elke tuin.

Hoe moet ik een perzische slaapboom planten

De Perzische slaapboom heeft veel zonlicht nodig om te groeien en te bloeien, dus kies een locatie met minstens 6 uur direct zonlicht per dag. De boom heeft ook ruimte nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat de locatie voldoende ruimte heeft voor de groei van de boom. Voeg voldoende grond toe aan de bodem van het gat zodat de boom op de juiste hoogte staat. Druk de grond aan en geef de boom water.

Perzische slaapboom verzorgen

Als jij de verzorging van de Perzische Slaapboom of Zijdeboom op je neemt, is het belangrijk om te weten dat deze boom een redelijk winterharde Mediterrane boom is die vrij gemakkelijk in onderhoud is. Hij houdt van een zonnige plek of een plaats in half schaduw en heeft een voorkeur voor een waterdoorlatende grond. Zorg er dus voor dat de plek waar jij de boom plant goed afwatert. Bij het planten dien je een afstand aan te houden van 3 meter zodat de boom genoeg ruimte heeft om te groeien en tot bloei te komen. Deze boom komt vooral in warme zomers het mooist tot bloei.

Snoeien van de Perzische slaapboom

Als het gaat om snoeien, hoef je de Perzische Slaapboom of Zijdeboom in principe niet te snoeien. In de loop van de jaren neemt de boom zelf een prachtige vorm aan. Het is wel belangrijk om dode takken te verwijderen om zo ziektes te voorkomen. Als je toch af en toe wilt snoeien is maart de beste tijd hiervoor.

Water geven aan de Perzische Slaapboom

Als jij een Perzische Slaapboom in je tuin hebt, is het van groot belang om deze goed water te geven. Vooral in het eerste groeiseizoen zal de boom veel water nodig hebben om goed te kunnen wortelen. Ook daarna, vooral tijdens warme periodes, moet je er op letten dat de boom voldoende vocht krijgt. Wanneer de boom een tekort aan water heeft, zullen de blaadjes zich snel vouwen, dit is een teken dat de boom dringend water nodig heeft.

Hoe te planten

De Perzische Slaapboom is een prachtige boom die het beste tot zijn recht komt in warme zomers. Als jij deze boom in je tuin wilt planten, is het belangrijk om een zonnige plek te kiezen. In de volle zon zal de boom het meest bloeien, maar een plek in half schaduw kan ook. Bovendien is het belangrijk om een beschutte plek te kiezen, waar niet teveel harde wind waait. De boom kan in elk soort grond worden geplant, mits deze waterdoorlatend is en niet te voedingsrijk. Het is het beste om de boom in het voorjaar te planten. Maak een gat dat net iets groter is dan de wortelbal en vul het aan met verse potgrond. Naast de Perzische Slaapboom zijn er ook andere mooie bomen en planten die je kunt overwegen zoals de Japanse Esdoorn en de Magnolia Grandiflora.

Meststoffen voor de Albizia julibrissin

Organische meststoffen zoals compost of gedroogde bladeren zijn een uitstekende keuze voor de Perzische slaapboom. Deze meststoffen bevatten veel voedingsstoffen die de boom nodig heeft, zoals stikstof, fosfor en kalium.

Veelgestelde vragen over Perzische Slaapboom

Is Perzische slaapboom winterhard?

De Perzische Slaapboom is een boom die redelijk goed tegen koude temperaturen kan. Hij houdt van een beschutte plek en een zonnige omgeving. Bij Bomendael.com kweken wij onze eigen Perzische slaapbomen die daarom goed aangepast zijn aan het Nederlandse klimaat. Na een strenge winter, is het normaal om te zien dat de jonge twijgen beschadigd zijn door vorst. Maar geen zorgen, in het voorjaar kun je deze eenvoudig wegsnijden zodat de boom in de zomer weer vol in bloei staat. Over het algemeen kan een Albizia julibrissin tijdelijk temperaturen verdragen van -15 graden Celsius.

Hoe hoog kunnen Perzische slaapbomen worden?

Slaapbomen uit Perzië kunnen groeien tot een hoogte van 6 tot 8 meter als ik niet word gesnoeid. Door jaarlijkse snoei kan ik de maximale hoogte van de boom zelf bepalen.

Kan ik een Albizia julibrissin het hele jaar aanplanten?

Ja, een zijdeboom kan het hele jaar door geplant worden, maar wij adviseren om dit niet te doen tijdens of net voor een strenge vorstperiode. In de zomer is het belangrijk om de boom op tijd water te geven. Let wel op dat wanneer een zijdeboom in de zomer of het voorjaar geplant wordt, de boom mogelijk zijn oude bladeren zal verliezen, omdat het aan het wortelen is op de nieuwe plek. Dit kost de boom veel energie, maar is noodzakelijk voor verdere groei. Hierna zal de boom weer nieuwe takken en bladeren aanmaken.

Wanneer Perzische slaapboom snoeien?

De Albizia julibrissin is het beste te snoeien eind maart/begin april wanneer de kans op strenge vorst niet aanwezig is. Indien nodig, verwijder dan ingevroren takken. In de zomer kun je hard groeiende takken halveren, zodat de boom weer mooie zijtakken maakt.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Perzische slaapboom (Albizia julibrissin)

De Albizia julibrissin, ook wel bekend als de Perzische slaapboom of zijdeboom, is een unieke boom die in de zomer een prachtige toevoeging is aan elke tuin. Met zijn opvallende felroze bloemen die in de zomer bloeien, is deze boom onmiskenbaar aanwezig in elke tuin. Dankzij deze bloemen kreeg de boom zijn Nederlandse naam: zijdeboom. De bladeren van de boom vouwen zichzelf 's avonds dicht, waardoor de boom de bijnaam 'slaapboom' heeft gekregen. Met zijn parasolvormige groeiwijze en intens groene, dubbel geveerde bladeren, creëert deze boom een tropische sfeer in de tuin. De Albizia is oorspronkelijk afkomstig uit tropische en subtropische gebieden in Europa, Afrika en Azië, en kwam in 1745 via Engeland naar Europa.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein