Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Abrikozenboom kopen (Prunus armeniaca)

Wil je een Abrikozenboom kopen? Dan staat Bomendael voor je klaar. Abrikozen zijn niet alleen heerlijk om te eten, ze zien er ook prachtig uit tussen al de groene bladeren van deze boom. Het betreft een steenvrucht met een geel oranje kleur. De bloesem van de abrikozenbomen in het voorjaar is met de roze witte bloemen een waar schouwspel om te zien.

Verder lezen
Filter
Abrikozen

Betaal veilig met:

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Abrikozenboom kopen

Een abrikozenboom is een mooie boom met sappige vruchten en prachtig blad. Hoewel het een relatief gevoelige boomsoort is, is het zeker mogelijk om abrikozenbomen te planten in Nederland. Er dient wel voldoende zonlicht aanwezig te zijn voor een goede oogst. Ook moet de aarde rijk aan kalk zijn zodat jouw boom mooie abrikozen groeit. 

Geschiedenis van de abrikozenboom

De abrikozenboom komt oorspronkelijk uit Noordoost China, dichtbij de grens van Rusland. De Romeinen hebben de abrikozen via Griekenland door heel Europa verspreid. Deze fruitbomen worden oorspronkelijk geteeld in het laagland van Hongarije. Het komt tegenwoordig ook vaak voor dat abrikozen in Nederland worden geteeld. Zo kun jij ook een abrikozenboom kopen. 

Specificaties van abrikozenbomen

De abrikoos behoort tot de rozenfamilie. Een abrikozenboom kan wel 10 meter hoog worden. Vaak is dit te groot voor de algemene tuin. Daarom wordt de abrikoos boom geënt op een onderstam. Door deze onderstam heeft de boom minder groeikracht. De bomen worden hierdoor meestal niet hoger dan 5 tot 7 meter. Je kan natuurlijk ook altijd zelf de boom kleiner houden door hem te snoeien. 

Bloei van de abrikozenboom

Ondanks dat de abrikoos boom goed tegen kou, warmte en droogte bestand is, is het wel van belang om hem een goed beschutte plek te geven. De abrikoos boom bloeit namelijk al vroeg in het jaar, vaak al in maart. De witte tot roodachtige bloemetjes komen in het voorjaar tevoorschijn. Krijgt jouw abrikoos boom weinig tot geen vruchten? Het kan dat ze bevroren zijn. Op een beschutte plek zal dit minder snel voorkomen. 

De meeste abrikoos bomen zijn zelfbestuivend. Toch is het wel verstandig om een andere abrikozenboom erbij te zetten voor meer vruchten. Na de bloei groeien de vruchten uit de bestoven bloemen. Tijdens de groei van de vruchten krijgt jouwabrikoos boom ook zijn mooie blad. De bladeren zijn eerst lichtgroen en veranderen daarna naar een donkergroene kleur. De abrikozen zijn vaak rijp in augustus. 

Verschillende vormen van de abrikoos boom 

Bij Kwekerij Bomendael zijn er diverse vormen leverbaar. Van middelhoge bomen tot aan vormen die meer lijken op een struik: alles is mogelijk. We hebben ook zelfbestuivende abrikozenbomen in ons assortiment. 

  • Abrikozenboom hoogstam: De hoogstam bomen zullen in volle glorie tot een lengte van 4 tot 6 meter groeien. Ze zijn vroegbloeiers, waardoor er rekening gehouden moet worden met vorst aan de bloemknoppen. Bij een hoogstam abrikozenboom begint de kroon op ongeveer twee meter hoogte. De totale hoogte van de hoogstam abrikozenboom is bij aankoop ongeveer drie meter. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd van de boom.
  • Abrikozenboom halfstam: Deze meer bescheiden boom is nog steeds een imposante verschijning in kleinere tuinen. Met een zelfbestuivend exemplaar zijn er geen omringende bomen nodig om tot bloei te komen. Zo kan je zonder zorgen 1 abrikozenboom kopen. Bij een halfstam abrikozenboom begint de kroon op ongeveer 1,20 meter. De totale hoogte is bij aanschaf tussen de 1,80 meter en de 2,25 meter. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd van de boom. Uiteindelijk kunnen halfstam abrikozenbomen wel vijf meter hoog worden.
  • Leivorm abrikozenboom: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. De ruimtelijke indeling van de tuin kan hiermee aanzienlijk beïnvloed worden. Dit is daarnaast ook een soort natuurlijke zonwering.
  • Dubbele u-vorm abrikozenboom: Wanneer je weinig ruimte in jouw tuin hebt, kan deze speciale dubbele u-vorm met slechts één stam uitkomst bieden. Dit is een ideale keuze voor bomen tegen de gevel of schutting.

De abrikoos boom snoeien

Het snoeien van een fruitboom is belangrijk voor een goede oogst. Ook ontwikkelt de boom zo een open kroon met niet te veel zijtakken. De abrikoos krijgt vruchten op een-, twee- of driejarige takken. Als de takken ouder zijn, zal de oogst ook minder zijn. Daarom is het belangrijk om je bij de wintersnoei te richten op de verjonging van de zijtakken. Na vijf jaar worden daarom iedere 2 of 3 jaar 1 tot 2 zijtakken teruggesnoeid. Snoei tot een jonge en sterke scheut onderaan de zijtak. 

Focus er bij het snoeien op dat de vruchtdragende takken voldoende licht krijgen. Verder is het belangrijk om niet te veel te snoeien! Dan wordt de boom namelijk vatbaar voor de loodglansschimmel. 

Verzorging abrikozenbomen

Wil je genieten van heerlijke, sappige abrikozen? Zet de abrikozenboom dan op een enigszins beschutte plek neer. Doe dit het liefst gericht op zuidzijde, omdat een abrikozenboom best veel zonlicht nodig heeft om mooie, sappige vruchten te produceren. Abrikozenbomen houden van een kalkrijke grond. Ook is het verstandig om een aanplant pakket bij de boom te kopen. Hiermee voorkomt je dat de boom omwaait door middel van de palen. De bemeste aanplantgrond zorgt er ook voor dat de abrikozenboom een goede start kan maken. Daarna is de boom helemaal klaar voor ons klimaat!

Zelfbestuivende abrikozenbomen

Wanneer je erover nadenkt om fruitbomen in jouw tuin te zetten, zal je er misschien niet als er als eerste aan denken om een abrikozenboom te kiezen. Toch is het goed mogelijk om abrikozenbomen in ons land te laten groeien. Zo kan je in het voorjaar genieten van prachtige bloesem en vanaf half juli van heerlijke abrikozen uit eigen tuin.

Daarom heeft Bomendael verschillende soorten zelfbestuivende abrikozen, ofwel Prunus Armeniaca, op voorraad staan. Natuurlijk uit onze eigen kwekerij! Wij kweken abrikozenboom hoogstamabrikozenboom halfstam en leivorm abrikozenbomen.

Bij zelfbestuivende abrikozenbomen, heb je maar een boom nodig om fruit te kweken. Toch is het wel beter om nog een boom van hetzelfde soort neer te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat er meer vruchten geproduceerd worden. Bij niet zelfbestuivende fruitbomen is dat sowieso een vereiste.

Een abrikozenboom kopen bij Boomkwekerij Bomendael

Bij Boomkwekerij Bomendael kun je eenvoudig een abrikozenboom kopen. Op onze webshop kan je gemakkelijk de gewenste boom vinden en bestellen. Je kan tegelijkertijd onze aanplant service mee bestellen. Dit houdt in dat wij de boom bij jou thuis planten! Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Wil je meer weten over onze producten, of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Neem ook een kijkje bij al onze fruitbomen.

Alle abrikozen soorten:

Prunus armeniaca ‘Tros Oranje’

Prunus armeniaca ‘Sungiant’

Prunus armeniaca ‘Hongaarse’

 

Abrikozenbomen: alle advies pagina’s

De voordelen van leifruitbomen

Alle tips voor het kopen van een fruitboom

Hoe verplaats je een boom?

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

Je eigen fruit kweken

Hoe bescherm ik mijn boom tegen de vorst?

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

Fruit uit eigen tuin om mee te bakken en te koken

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Hoe plant je een boom in de zomer?

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

Een boom snoeien doe je gewoon zelf

https://bomendael.com/de-bestuiving-van-fruitbomen/

De voordelen van bomen met fruit

Hoeveel water geef ik een boom?

Hoe plant ik een boom?

 

Hoe groot wordt Abrikozenboom?

Hoe groot wordt Abrikozenboom?

Een volwassen abrikozenboom (Prunus armeniaca) kan wel 6 tot 8 meter hoog worden.

Hoe snoei je een abrikozenboom snoeien?

Je snoeit de abrikozenboom tussen begin september en begin oktober. Zorg er hierbij voor dat het zonlicht alle takken kan bereiken. Abrikozen hebben namelijk veel zonlicht nodig om te kunnen rijpen. Jonge takken mogen tijdens het snoeien niet verwijderd worden.

Wanneer bloeit de abrikozenboom?

De abrikozenboom bloeit in maart en april. In het voorjaar zal er prachtige bloesem verschijnen met bloemen die wit roze van kleur zijn.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Abrikozenboom kopen (Prunus armeniaca)

Wil je een Abrikozenboom kopen? Dan staat Bomendael voor je klaar. Abrikozen zijn niet alleen heerlijk om te eten, ze zien er ook prachtig uit tussen al de groene bladeren van deze boom. Het betreft een steenvrucht met een geel oranje kleur. De bloesem van de abrikozenbomen in het voorjaar is met de roze witte bloemen een waar schouwspel om te zien.

Abrikozen

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein