Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

Niets is zo lekker als fruit uit je eigen tuin. Maar voordat je kunt smullen van de door jou gekweekte vruchten moet je eerst kiezen voor welke vrucht(en) je wilt gaan. Daarom hebben we het makkelijk gemaakt en een overzicht van alle soorten fruitbomen voor je op een rijtje gezet. Na het lezen weet jij precies welke boom er bij jou past!

Appel- en perenbomen

De bekendste van alle soorten fruitbomen is de appelboom, de vruchten lessen de dorst en het is een prachtig aanzicht voor het oog. De appelboom bloeit op in de maanden april en mei en is te oogsten in september. Je leest alles wat je moet weten voor het kopen van een appelboom in deze blog. 

 • De meest verkochte appelboom is de Malus domestica. ‘Elstar’, de bloesem heeft in het voorjaar een prachtige wit-roze kleur. De appels staan bekend om de heerlijke fris zure smaak.
 • Daarnaast raden wij de Malus domestica ‘Gravenstein’ aan, een echte klassieker. Een kleurrijke verschijning van geel met wat rood. De appel kan zowel gegeten worden als handappel of verwerkt worden in appelmoes of compote.

De perenboom is voor velen ook een van de favorieten, de zoete smaak van de peer spreekt veel mensen aan. De bloeitijd van deze boom is in april en krijgt vruchten rond september. Let wel op dat niet elke peer direct van de boom eetbaar is, enkele peren moeten eerst verhit worden. 

 • Een bekende perenboom is de Pyrus communis ‘Conference’, deze vruchten zijn heerlijk sappig en hebben een zoete smaak. De oogsttijd is in september, door de zoete bloesem is deze boom een aantrekkings bron voor vlinders en andere insecten. Dit levert prachtige plaatjes op!
 • Voor de stoofpeer liefhebbers onder ons, is de Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ een kanshebber. Deze zelfbestuivende boom is goed te snoeien en past goed in een kleinere tuin. Het plukken van deze vrucht kan rond half oktober en de vruchten hebben een houdbaarheid tot aan januari.  

Kweepeerbomen

Een iets minder bekende fruitboom is de kweepeer. De vruchten van deze boom zijn niet rauw te eten, maar wel zeer geschikt om te verwerken in een compote of gelei. De aanschaf van een kweepeer levert al een sierboom an zich op. In het voorjaar vult deze boom jouw tuin met mooie bloemen met prachtige gele vruchten. Het is voor de kweepeer van belang dat het gepland wordt op een beschutte standplaats met half schaduw.

 • Een boom die geschikt is voor een kleinere tuin is de Cydonia oblonga ‘Leskovacz’. De olijfgroene kleur van deze kweepeerboom zal in de herfst verkleuren in een opvallend gele tint. De bloeiperiode van deze boom is in mei, de kweepeerboom vult zich met wit/roze bloemen die het echte lentegevoel naar jou toe brengt! 

Kersen- en pruimenbomen

Prachtige witte bloesem in het voorjaar en in de zomer, heerlijk zoete kersen. In het najaar maakt de bloesem plaats voor bladeren in herfstkleuren. Je kunt de vruchten direct eten van de boom, of gebruiken in een lekker recept zoals kersenjam of een taart. Belangrijk bij deze boom is dat ze genoeg zonlicht krijgt. Over het algemeen heeft deze fruitboom meer ruimte nodig. 

 • De Prunus avium ‘Regina’ is een zelfbestuivende boom, dit betekent dat de boom op zichzelf gepland kan worden zonder dat er andere bomen in de buurt zijn. Deze kersenboom is een plaatje om te zien, vier seizoenen lang!

In het latijn valt de pruimenboom onder de kersensoorten, de naam begint bij beide fruitbomen met ‘prunus’. De bloeitijd van de pruimenboom verschilt per variant. Voor vrijwel elke boom geldt dat in de lente de meest prachtige bloemen ontkiemen en dat in deze tijd ook de vruchten langzaam verschijnen. Je plukt hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van. 

 • Een pruimenboom met opvallend gele vruchten is de Prunus domestica ‘Mirabelle de Nancy’ deze boom zal zeker niet misstaan in jouw tuin. Deze boom is zelfbestuivend en presteert het beste in de halfschaduw of in de volle zon. 
 • Op zoek naar een boom die stevige pruimen groeit? Dan is de Prunus domestica ‘Reine Claude d’Althan’ perfect voor jou. Deze pruimen hebben een blauwe kleur en is geschikt voor de particulier. De witte bloemetjes die in april groeien kleuren de tuin gezellig in het voorjaar.

Notenbomen

Wanneer je aan een notenboom denkt kan dit van alles zijn. Het meest bekend is de walnootboom. Naast dat de boom voor walnoten zorgt, is het aanzicht van deze boom ook prachtig. Als je voor een notenboom kiest weet je zeker dat je een boom van kwaliteit hebt, door de dikke stam is dit type hout heel betrouwbaar. De notenboom kan erg hoog worden, zo’n twintig tot dertig meter, hier dient bij de aanschaf rekening mee gehouden te worden. Daarnaast heeft deze boom mooie bladeren en bloemen, gevarieerd met katjes die aan de takken hangen. Een echte aanrader dus!

 • Een sterke notenboom is de Juglans Regia. Anders dan andere fruitbomen heeft dit type een latere bloei, namelijk pas in mei. Daarnaast is deze boom een goede bestuiver voor andere notenbomen. De walnoten zijn eetbaar na het oogsten. Bij het plaatsen dient rekening gehouden te worden met voldoende zonlicht, daarin groeit de notenboom het best. 

Mispelbomen

Het unieke aan een mispelboom zijn de langwerpige bladeren in een omgekeerde eivorm, relatief lang en voorzien van haren in donkergroen. De bloeitijd van deze boom begint in mei en de bloemen, die wit met roze gekleurd zijn, zullen tot juni te bewonderen zijn. In oktober zijn de vruchten klaar om geplukt te worden, na het fermenteren kunnen de mispels verwerkt worden in een heerlijk recept. 

 • De vruchten van de Mispel zijn erg gezond, zij bieden een bron aan vitamine C. De boom is zelfbestuivend en is relatief klein van stuk en dus geschikt voor een kleinere tuin. 

Abrikozenbomen

In eerste instantie is de abrikozenboom een gevoelige boomsoort, toch is het mogelijk om deze prachtige boom te planten in Nederland. Wij kunnen je verzekeren dat dit de moeite waard is. De abrikoos is een klassieke vrucht en kenmerkt zich door haar oranje kleur, dit levert niet alleen een mooi aanzicht in jouw tuin maar ook een heerlijke smaak aan vruchten.

 • Prunus arm. ‘Hongaarse’, zoals de naam al doet vermoeden komt deze boom oorspronkelijk uit Hongarije. De roze witte bloesem groeit in de maand maart, eind augustus kunnen de vruchten geoogst en gegeten worden. Een tip: gebruik de abrikozen in compote of een frisse jam! 

Perzikbomen

Wellicht een iets minder voor de hand liggende keuze maar de perzikboom mag zeker niet ontbreken in het rijtje van soorten fruitbomen. De vrucht van deze boom is heerlijk sappig en zacht. Het vruchtvlees onderscheid zich in wit, geel of rood. Waarbij het witte vruchtvlees de beste smaak heeft. De perzikboom is kwetsbaar voor een aantal ziekten waar je rekening mee dient te houden. 

 • Opvallend aan de Prunus per. ‘Amsden’ zijn de roze kleur bloemen die in het voorjaar bloeien. Het vruchtvlees van deze perziken is wit met een oranje schil. Ook deze boom groeit het best op een warme plek met voldoende zonlicht. 

Hoe kies je de juiste vorm fruitboom?

Voor vrijwel elke fruitboom geldt dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende modellen. Er zijn hoogstam, halfstam bomen maar bijvoorbeeld ook leivormen. De juiste keuze van de vorm-boom hangt af van bijvoorbeeld de beschikbare ruimte. Hoe je de juiste vorm boom kiest lees je in deze blog.

Soorten fruitbomen kopen bij Bomendael

De beste soorten fruitbomen bestel je gemakkelijk via onze webshop. Heb je nog vragen over een soort fruitboom? Stel ze gerust, onze specialisten staan klaar om je te voorzien van advies.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein