Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Waar let je op bij het kopen van een appelboom?

De appelboom is veruit een van de populairste fruitbomen in Nederland. En dat is ook niet voor niets, de appelboom is gemakkelijk in onderhoud en met de vruchten kun je veel verschillende kanten op. Ben je van plan om een appelboom te kopen? Houd dan rekening met de volgende punten.

Soorten appels

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij de aanschaf van een appelboom. Ten eerste is het goed om te bepalen wat voor smaak de appel moet hebben. Wil je zure appels? Of wil je liever zoete appels zoals een ‘Jonagold’? Gebruik je de appels liever voor een moes, stoof of gewoon als tussendoortje? 

Elke appelboom is verschillend en heeft haar eigen specifieke eigenschappen en geeft ook haar eigen soort appels. Je kunt de eetbare appelboom in twee verschillende soorten indelen de moesappel en de handappel. De moesappel is vaak groter en zuurder, heerlijk en perfect geschikt voor een zelfgemaakte appelmoes. De handappel daarentegen zijn de bekendste appelboom rassen. Er zijn onwijs veel soorten en smaken te onderscheiden, vraag advies aan jouw kwekerij welke boom het best bij jouw voorkeur past.

Laag of hoogstambomen, hoe kies je de juiste vorm?

Verder is het belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de boom en hoeveel ruimte de boom in de toekomst gaat innemen. Als je een kleinere tuin heeft dien je hier rekening mee te houden. 

Er is een verschil in hoogte bij de aanschaf van een appelboom, zo zijn er hoogstambomen en halfstambomen. Als een appelboom als hoogstam boom wordt gekweekt gaat het plukken en snoeien met een ladder. Heb je minder ruimte? Dan raden we je een halfstam-appelboom aan, deze blijft kleiner van formaat en neemt niet veel ruimte in. Bovendien kun je deze gemakkelijker plukken, zelfs voor de kleintjes onder ons. 

In een kleine tuin is een leivorm ook ideaal, deze vorm neemt niet veel ruimte in. De takken zijn horizontaal geleid. Hierdoor vormt het ook gelijk een natuurlijke soort zonwering. Een leiboom kan een goede oplossing als je op zoek bent naar een boom die helpt voor privacy. 

Zelfbestuiving bij appelbomen

Appels groeien niet uit vanzelf aan de boom, de bloemen dienen te worden bestoven door hommels en bijen. Woon je op een plek omringd door tuinen? Dan is de kans groter dat je appelboom bestoven wordt door een boom van de buren. Dit mag ook een sierappelboom zijn, zolang de bomen maar dezelfde bloeitijd hebben. De bijen en hommels zullen dan van boom naar boom vliegen en bestuiven.

Geen boom in de buurt? Geen zorgen, er bestaan ook genoeg appelbomen die zelfbestuivend zijn en die op zichzelf kunnen groeien. 

Appelbomen kunnen vatbaar zijn voor schimmelziektes. Gelukkig heb je hier zelf ook deels invloed op. Een gezonde boom heeft minder kans op deze ziektes. Om de boom gezond te houden is het van belang dat je deze goed onderhoud, denk aan een jaarlijkse snoeibeurt. Lees alle tips voor het snoeien van een boom in deze blog. Kortom, als echte tuinliefhebber mag deze fruitboom niet ontbreken in jouw tuin.

Een appelboom kopen bij Bomendael

De mooiste appelbomen bestel je gemakkelijk via onze webshop. Wil je meer weten over onze producten of wil je advies? Neem gerust contact met ons op, wij voorzien je graag van een passend advies.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een top-5 appelbomen samengesteld:

  1. Malus domestica ‘Elstar’ een van de best verkochte bomen van Bomendael. De bloesem heeft in het voorjaar een prachtige wit-roze kleur. En de appels staan bekend om de heerlijke fris zure smaak.
  2. Malus domestica ‘Jonagold’ is een mooie verschijning in de tuin of boomgaard. Deze boom is zelfbestuivend en daarom perfect geschikt voor kleinere tuinen. 
  3. Malus domestica ‘Ecolette’ is een appelras met en hoge resistentie tegen ziekten. De vruchten zijn een moderne versie van de Elstar appel. Een frisse zure smaak 
  4. Malus domestica ‘Gravenstein’, een echte klassieker. Een kleurrijke verschijning van geel met wat rood. De appel kan zowel gegeten worden als handappel of verwerkt worden in appelmoes of compote.
  5. Malus domestica ‘Rode van boskoop’, een friszure smaak met een zoet tintje, vergelijkbaar met de goudreinet. Daarnaast is de Rode van boskoop een plaatje om te zien!

Bekijk nu onze best verkochte fruitbomen:

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein