Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Japanse Sierkers kopen (Prunus serrulata)

Op zoek naar een uitbundig bloeiende bloesemboom? Dan is de Japanse Sierkers ook wel de Prunus serrulata genoemd de perfecte keuze! In het voorjaar vult deze boom zich met grote trossen hangende bloemen in het wit en roze.

Verder lezen
Prunus subhirtella 'Autumnalis'

Resultaten Toont alle 11 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De Japanse sierkers staat ook wel bekend als de Prunus Serrulata. Deze sierkers is afkomstig uit West-China, Korea en Japan. Het is een uitbundig bloeiende boom die in het voorjaar grote hangende trossen wit en roze bloemen krijgt. De bloemen van de sierkers zijn licht geurend en halfgevuld. De boom bloeit tussen april en juni.

Verschillende soorten Prunus serrulata

Bij Bomendael vind je verschillende Japanse sierkers bomen. De Prunus Serrulata ‘Kanzan’ en de Prunus Serrulata ‘Amanogawa’ krijgen een mooi groen blad wanneer de bloesem is verdwenen. De Prunus Serrulata ‘Royal Burgundy’krijgt geen groen, maar donkerrood blad. In de herfst zullen deze bladeren verkleuren en vervolgens ook afvallen. De Japanse sierkers is namelijk een bladverliezende, meerstammige boom. De bladeren van deze bomen zijn lancetvormig en scherp getand. Ook geschikt voor de kleine tuin!

Verschillende sierkers vormen

Meerstammige Japanse Sierkers: Een belangrijke trend in de laatste jaren zijn de zogenaamde meerstammige bomen. Je ziet ze dan ook in steeds meer tuinen verschijnen. Welke soort je ook kiest, met meerstammige bomen geniet je het hele jaar door van een schitterende bomenpracht in de tuin. Onze meerstammige bomen zijn een blikvanger in iedere tuin zoals bijvoorbeeld de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Je kunt bijvoorbeeld een enkele meerstammige boom planten in je tuin. Bij één enkele boom bereik je namelijk al een prachtig effect. Dit komt doordat deze bomen zich vanaf de grond al vertakken in meerdere stammen en je zo dus al begroeiing hebt voor een groot oppervlak.

Japanse Sierkers Hoogstam: Een hoogstam sierkers worden in het algemeen hoger dan een meerstammige sierkers. Deze bomen zijn dus meer geschikt voor grotere tuinen zodat ze de ruimte hebben om te groeien. Een bekende is de Tibetaanse Sierkers

Ook geschikt voor de kleine tuin!

De takken van de Japanse sierkers groeien schuin omhoog. Hierdoor wordt de boom dus niet al te breed en is hij ook erg geschikt voor een kleinere tuin. De Japanse sierkers krijgt het liefste een plekje in de zon of half in de schaduw en is winterhard. Je kunt de Prunus serrulata het hele jaar door planten, maar het najaar heeft de voorkeur. De boom is niet echt kritisch wat betreft de grondsoort. Een normale, verbeterde tuingrond is voldoende. De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon.

Hoe bloeit de Japanse sierkers?

Vraag je je af hoe de Japanse sierkers er in de herfst en winter uitziet? Jammer genoeg is de sierkers in de winter niet bladhoudend. In de herfst en in de winter verliest de kers zijn blad. De bloemen komen tot bloei in het voorjaar, vaak al in maart. De bloei duurt meestal tot in mei. Na de bloeiperiode krijgt de boom blad. In de herfst veranderen de bladeren van kleur.

Waar plant je een Prunus serrulata sierkers?

Een Prunus serrulata sierkers groeit het beste op een beschutte en zonnige plek. Elke grond is geschikt voor een sierkers. De enige eis is dat de grond niet te nat is. Het is verstandig om de eerste vijf jaar een boompaal voor stevigheid te plaatsen. Zo blijft de boom goed staan bij harde wind. Verder heeft deze sterke boom weinig onderhoud nodig! Lees hieronder meer over hoe je het beste je Japanse sierkers kunt verzorgen.

De Japanse sierkers verzorgen

Om de mooie vorm van de Japanse sierkers te behouden, is het slim om de knoppen van de stam te verwijderen. Zo ontwikkelen zich geen lage takken. De boom hoeft niet gesnoeid te worden, want hij groeit niet zo snel. Wil je hem toch snoeien zodat de boom zijn vorm behoudt? Doe dit dan in de zomer of in de vroege winter. Wanneer je de boom in het voor- of najaar snoeit, is de boom vatbaar voor infecties als loodglans en bacterievuur. Reinig de snoeischaar na het snoeien goed met ontsmettingsmiddel om verspreiding te voorkomen. Ook is het slim ieder jaar wat kalk te strooien aan de voet van de boom. Op deze manier ontwikkelt de sierkers zich het beste.

Een Japanse sierkers van boomkwekerij Bomendael

Wil je een Japanse sierkers kopen? Je bestelt deze gemakkelijk via onze webshop. Je kunt kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij je thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, een boomband, boombandspijkers en 60 Liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Alle Japanse sierkers soorten:

Prunus serrula
Prunus serrulata

Alle adviespagina’s over de Japanse Siekers:

Hoeveel water geef ik een boom?

Hoe plant je een boom in de zomer?

Hoe verplaats je een boom?

Hoe bescherm ik mijn boom tegen de vorst?

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

De mooiste voorjaarsbloeiers van 2023 (ge-update)

Hoe plant je een boom in de zomer?

Veelgestelde vragen over de Japanse Sierkers

Is de Japanse sierkers geschikt voor mijn tuin?

De Prunus gedijt in elke tuin, omdat hij niet heel hard groeit. Door zijn winterhardheid en wind-verdraagzaamheid is hij zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Wanneer moet ik de Prunus serrulata snoeien?

De sierkers groeit over het algemeen niet heel hard, je hoeft de boom slechts in vorm te houden. De beste snoeiperiode is afhankelijk van het type boom: Japanse sierkers: november tot februari. Rode Japanse sierkers: april en mei. Japanse zuil sierkers: november tot maart

Hoe moet ik de Japanse sierkers snoeien?

Snoei de dikke takken weg tot op de stam en halveer de dunnere takken, zodat je een vaasvorm/kegelvorm creëert. Gebruik hierbij goed gereedschap als een takkenschaar of takkenzaag.

Wanneer kan ik mijn Japanse sierkers planten?

De Japanse sierkersen kunnen het hele jaar geplant worden. Omdat wij bomen en planten bezorgen in pot, kluit of kale wortel, is het mogelijk om het hele jaar door te planten.

Wanneer bloeit de Japanse sierkers?

De bloeitijd van een Japanse sierkers is van april tot en met mei. In deze periode geeft de boom prachtige volle trossen met roze bloemen. Het blad is eirond en glanzend en kleurt in de herfst oranjegeel. Er zijn zelden vruchten aanwezig bij de Japanse sierkers.

Hoe hoog wordt een Japanse sierkers?

De totaalhoogte van de Japanse sierkers kan per soort verschillen. Zonder snoei kunnen sommige soorten tussen de 5 en 8 meter hoog worden. Door de boom jaarlijks te snoeien kun je de hoogte zelf in de hand houden.

Hoe oud kan een Japanse sierkers worden?

Een Japanse sierkers kan wel zestig jaar of ouder worden. Voor een volwassen sierkers geldt dat je hem lekker kunt laten groeien en enkel wat wilde scheuten hoeft te snoeien.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Japanse Sierkers kopen (Prunus serrulata)

Op zoek naar een uitbundig bloeiende bloesemboom? Dan is de Japanse Sierkers ook wel de Prunus serrulata genoemd de perfecte keuze! In het voorjaar vult deze boom zich met grote trossen hangende bloemen in het wit en roze.

Prunus subhirtella 'Autumnalis'

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein