Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Mispelbomen kopen

Wil je een Mispelboom kopen? Dan ben je bij Bomendael aan het juiste adres. Bij ons vind je een ruime keuze aan Mispelbomen uit eigen kwekerij. Een mispel kan in hoogte variëren van een flinke struik tot aan een relatief kleine boom. De vormgeving doet het meeste denken aan een appelboom, maar in dit geval met mispels in plaats van appels.

Verder lezen
mespilus germanica meerstammig

Resultaten Toont alle 7 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

In leivorm zal de vorm doorgaans breder zijn dan hoog. De langwerpige bladeren hebben een omgekeerde ei-vorm met een lengte tussen vijf en twaalf centimeter, en zijn voorzien van zachte haren met een donkergroene kleur. Een Mispelboom bloeit in de maand mei met bloemen die wit zijn met soms een roze tint. De vruchten zijn tussen twee en vier centimeter groot en kunnen na fermentatie geconsumeerd worden.

Korte historie

“Zo rot als een mispel” is een compliment, na enkele weken fermenteren smaken mispels op hun best. Mispelbomen komen van het gebied rond de Zwarte en Kaspische zee. De Romeinen hebben deze vrucht door Europa verspreid. In Nederland kwamen ze vooral voor in kloostertuinen.

Verschillende soorten Mispels

  • Mispelbomen hoogstam: Deze hoge mispel kan tot aan zes meter hoog worden, daarmee is er een grote tuin of landgoed nodig om volledig tot ontwikkeling te komen.
  • Mispelbomen halfstam: In de meer compacte vorm zal de boom tussen drie à vier meter hoog worden, waarmee het ook een geschikte keuze is voor wat kleinere tuinen.
  • Mispelbomen leivorm: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Hiermee kan de ruimtelijke indeling van de tuin aanzienlijk beïnvloed worden. Het is daarnaast ook een natuurlijk soort zonwering.

Vruchten van een Mispelboom

De Mispels van de Mispelboom bieden een bron aan vitamine C en zijn goed voor maag en spijsvertering. De kleine, harde en goudbruine vruchten zullen in oktober rijp zijn, ze zijn op dit moment nog niet geschikt voor consumptie vanwege zowel de textuur als de smaak. Na nachtvorst zullen ze zachter en bruiner worden waarna ze geschikt zijn om te eten. Door ze na plukken nog enkele weken te laten liggen zullen ze door een fermentatieproces van kleur veranderen, de smaak zal zoeter worden. Een zachte mispel dient binnen enkele dagen geconsumeerd te worden. Onze mispelboom is zelfbestuivend.

De Mespilus Germanica is een ontzettend makkelijke boom om te onderhouden en daarmee uitermate geschikt voor mensen die geen groene vingers bezitten. Mispelbomen zijn fruitbomen en moeten gesnoeid worden om de vruchtenproductie te bevorderen. Als je de boom niet snoeit, zal deze namelijk steeds minder vruchten gaan produceren.

Snoei de mispelbomen één á twee keer per jaar. In de winter moeten de takken van de Mespilus Germanica worden verminderd. Haal ongeveer een derde van de takken weg, met name de grote takken. Zorg hierbij dat de boom een mooie vorm behoudt.

Kortloten mogen niet worden verwijderd, want hier groeien de mispels aan. De zomersnoei is optioneel. Hierbij kun je takken die rechtomhoog groeien weghalen. Hierdoor krijgen de mispels meer zonlicht en kunnen ze goed rijpen. De mispels van de mispelbomen zijn rijp, wanneer er een laagje vorst overheen is geweest en ze ietwat “rot” lijken. Dan zijn ze namelijk het zoetst.

De mispelboom is zelfbestuivend. Een keuze voor de zelfbestuivende mispelboom kan zijn dat er geen plaats is voor meerdere bomen en er bevindt zich in de buurt van de mispelboom geen andere mispelboom.

Overigens is het wel zo dat een zelfbestuiver meer en grotere vruchten geeft als de mispel ook door andere mispels wordt bestoven.

De mispelbomen watergeven

Mispelbomen hebben in het eerste jaar veel water nodig. De boom moet namelijk nog wortelen en kan in deze periode nog geen water uit de grond halen. Geeft de boom één keer per week water, behalve wanneer de grond bevroren is, omdat de wortels anders kapotvriezen. In de zomer kun je de mispelbomen twee á drie keer per week een emmertje watergeven. In extreem hete en droge periodes, kun je zelfs elke dag een emmertje water geven, ook wanneer de boom al iets ouder is.

Het planten van de mispelbomen

De Mespilus Germanica wordt in een pot of met een zak om de kluit heen geleverd. Deze zorgen ervoor dat de wortels beschermd blijven en kunnen gewoon worden meegeplant. Graaf een gat dat groter is dan de kluit, zodat de boom makkelijk kan worden geplant. De uitgegraven grond kun je mengen met Vivimus bodemverbeteraar en weer terugscheppen. Druk de grond goed aan en geef de boom gelijk een emmertje water. Boompalen aan beide zijden van de mispelbomen kunnen voorkomen dat de boom scheefwaait en de wortels kapot gaan.

Een mispelboom van Boomkwekerij Bomendael

Je bestelt een mispelboom gemakkelijk via onze webshop. Je kan kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij jou thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 Liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Neem ook eens een kijkje bij al onze fruitbomen.

Mispel: Alle adviespagina’s

Alle tips voor het kopen van een fruitboom

Een aanwinst voor elke tuin: de sierappelboom

Hoeveel water geef ik een boom?

Hoe plant je een boom in de zomer?

Hoe verplaats je een boom?

Bomen voor in een kleine tuin

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

De voordelen van leifruitbomen

Hoe bescherm ik mijn boom tegen de vorst?

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Veelgestelde vragen over de Mispelboom

Hoe smaakt een mispel?

De mispel is een vrucht met sappig vlees dat een zoetzure smaak heeft. De smaak doet denken aan een combinatie van appel en peer, met een hint van abrikoos. Hoewel het vruchtvlees van de mispel lekker is, zijn de zaden van de vrucht niet eetbaar en moeten verwijderd worden voordat het vruchtvlees wordt gegeten.

Hoe groot wordt een Mispelboom?

De mispel is een struik of kleine boom die op een appelboom lijkt, met een hoogte van 1,80 tot 6 meter.

Hoe eet je een mispel?

Er zijn verschillende manieren om een mispel te eten. Een populaire manier is om de vruchten rauw te eten, door het vruchtvlees te verwijderen van de zaden en het rechtstreeks uit de vrucht te eten. Mispels kunnen ook worden gebruikt om jam, compote, chutney of andere gebakjes te maken. Het vruchtvlees van de mispel kan ook worden gebruikt om salades of gerechten op te smaken. Als je de mispels gaat eten, is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de vruchten rijp zijn en dat de zaden zijn verwijderd voordat je ze eet. Mispels zijn rijk aan vitamine C en andere voedingsstoffen en kunnen een gezonde en lekkere toevoeging zijn aan je dieet.

Wanneer bloeit de Mespilus Germanica?

De Mespilus Germanica bloeit in mei en juni.

Wanneer kan ik de Mespilus Germanica oogsten?

De mispels zijn het lekkerste wanneer ze na een laagje vorst worden geoogst. Ze lijken dan verrot, maar dit is niet het geval. Na de vorst worden ze lekker zacht en zoet en zijn ze zo uit het vuistje te eten.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Mispelbomen kopen

Wil je een Mispelboom kopen? Dan ben je bij Bomendael aan het juiste adres. Bij ons vind je een ruime keuze aan Mispelbomen uit eigen kwekerij. Een mispel kan in hoogte variëren van een flinke struik tot aan een relatief kleine boom. De vormgeving doet het meeste denken aan een appelboom, maar in dit geval met mispels in plaats van appels.

mespilus germanica meerstammig

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein