Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Hoe plant je een boom in de zomer?

De zomer is officieel aangebroken en we hebben al van veel mooie dagen mogen genieten. In deze periode van het jaar wil je natuurlijk zoveel mogelijk tijd in de tuin doorbrengen. Maar die ligt er misschien niet zo prachtig bij als dat je zou willen. Daarom is het een goed idee om de tuin zomerklaar te maken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Als je een gazon hebt, doe je er bijvoorbeeld goed aan om het gras te maaien en te bemesten. Natuurlijk mag ook het weghalen van onkruid niet ontbreken. Ook kun je dorre takken en bloemknoppen in de zomer uit je planten en heggen weghalen door ze te snoeien, zodat ze weer volop kunnen groeien. 

Een boom in de zomer planten 

Heb je de smaak goed te pakken? Als je de tuin zomerklaar gaat maken, wil je die natuurlijk ook lekker opfleuren. Dit kun je doen door bloemen te zaaien en planten in potten te zetten. Als je flink wilt uitpakken, kun je er ook voor kiezen om een nieuwe boom te planten. Die verrijkt je tuin enorm. Daarnaast kun je bestaande bomen verplanten in de zomer. Ben je benieuwd hoe je een boom plant in de zomer? In deze blog voorzien we je van diverse tips. Als je hiermee aan de slag gaat, kun je daarna heerlijk relaxed genieten in een tip top verzorgde tuin die perfect zomerklaar is. 

Welke bomen kun je (ver)planten in de zomer:

Lijsterbes: na de bloesem komen er lijsterbessen met een oranje kleur tevoorschijn; 

Japanse Sierkers: een uitbundig bloeiende bloesemboom die zich vult met grote trossen hangende bloemen in het roze en het wit;

Magnolia: een boom met de grootste bloemen van alle heesters in ons klimaat;

Krentenstruik; een mooie meerstammige boom die eerst vrij smal groeit en later een brede kroon vormt; 

Schijnhulst: deze plant wordt ook wel Goshiki genoemd. Dit geeft aan dat het een struik is die prachtig staat in een tuin met een Oosters tintje; 

Mahonie: deze meerstammige boom is met name geschikt voor de grotere tuinen door de flinke omvang die deze sierheester kan aannemen; 

Mispel: de bloei vindt plaats in de maanden mei en juni met grote witte bloemen;

Zevenzonenboom: nadat de bloeiperiode met veel trossen aan witte bloempjes is voltooid, ontstaan vruchten die er prachtig uitzien; 

Sierappel: er groeien witte bloemen met een zacht roze knop aan deze boom. Later vormen zich de rode of oranje appeltjes die niet eetbaar zijn, maar er wel frivool uitzien. 

De tuin zomerklaar maken met bomen 

Regelmatig krijgen we de vraag: hoe plant je een boom in de zomer? Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Want bomen verplanten in de zomer kan uitstekend als ze in een pot zijn gekweekt. Als je de tuin zomerklaar gaat maken, hoef je je dus niet te laten afschrikken door mensen die beweren dat een boom in de zomer per definitie niet kan worden geplant. Uiteraard doe je er wel goed aan om rekening te houden met diverse zaken, namelijk:

  • Conditie van de grond 

Om te beginnen, is het bij bomen verplanten in de zomer ontzettend belangrijk dat de grond geschikt is. Die mag niet te nat of te droog zijn. Maar daar gaat het nogal eens fout. In het bijzonder bij nieuwbouwtuinen is dit een probleem. Je kunt zelf kijken of de grond niet te nat of te droog is met behulp van een grondboor. (Niet doen als het net heeft geregend.) Boor op de plaats waar de boom komt te staan een gat van ongeveer vijftig centimeter diep. Haal de onderste grond uit het gat en knijp erin. Als er net geen water uit sijpelt, is de grond precies vochtig genoeg. Een boom die te nat staat, kan al na enkele dagen het loodje leggen. Houd er rekening mee dat de situatie een meter verderop weer heel anders kan zijn.

  • Geef wortels de ruimte 

Ga je bomen verplanten in de zomer? Dan is het ook goed om te weten dat de wortels de ruimte moeten hebben. Daarnaast moet een boom in de zomer een goede voedingstoestand hebben. Als je de tuin zomerklaar maakt, kun je er rekening mee houden dat bomen in dat seizoen wel iets extra’s zoals koemest lusten. Je kunt de grond ook verbeteren als je er potgrond en turf doorheen mengt. Het is natuurlijk het allerbeste om een grondmonster te nemen voordat je gaat planten en de ‘arme’ grond eventueel te vervangen door potgrond. 

  • Juiste diepte 

Als tuinliefhebbers ons vragen: hoe plant je een boom in de zomer? Dan leggen we altijd uit dat je een boom nooit te diep mag planten. Want hoe dieper geplant, hoe vochtiger de grond. De wortels van de boom komen dan in het grondwater te staan. Er bevindt zich daar te weinig lucht in de grond en de boom gaat dan langzaam dood. 

Bomen met bloemen in de zomer planten 

Wil je de tuin zomerklaar maken? Dan is het leuk om te zorgen voor variatie in de beplanting. Daarbij doen bomen met bloemen in de zomer het vanzelfsprekend ook heel goed. Het is wel handig om van te voren een goed beeld te hebben van wat er allemaal is te verkrijgen op het gebied van zomerbloeiers. Als je op zoek gaat naar een boom die in de zomer bloeit, is het wat lastiger om die te vinden. Want de meeste bomen bloeien al in het (vroege) voorjaar met bloemen op het kale hout. Maar de bomen die wel in de zomer bloeien, zijn absoluut de moeite waard zoals prachtige bloesembomen.

Want een bloesemboom is de ultieme eyecatcher in je tuin. Bloesembomen zijn er in ontzettend veel soorten, maten en kleuren. Door de fleurige bloesem met of zonder geur, geven bloesembomen je favoriete plek in de tuin een mooie sierwaarde. Als deze weelderige boom bloeit, is het pas echt lente!
Wil je weten hoe je een boom plant in de zomer? Onze medewerkers voorzien je graag van advies en vertellen je ook hoe onze aanplantservice in z’n werk gaat. Je kunt op werkdagen contact met ons opnemen.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein