Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Laanbomen

Laanbomen zijn grote bomen die vaak langs lanen of op paden geplant worden. Ze zijn bedoeld om een mooie, rustige sfeer te creëren en tegelijkertijd de omgeving te verfraaien. Laanbomen zijn vaak geschikt voor de middelgrote tot grote tuin.

Verder lezen
Filter
tree-image

Betaal veilig met:

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Laanbomen langs wegen en straten

Bomen aan beide zijden van lanen en brede straten maken deze een stuk aantrekkelijker. Het is al lange tijd gebruikelijk om belangrijke lanen en straten te voorzien van bomen, wat verschillende voordelen biedt. Vroeger was de belangrijkste reden hiervoor de schaduwwerking, aangezien een roomblanke huid het schoonheidsideaal was en zon op de huid als ongewenst werd beschouwd. Tegenwoordig worden bomen in een straat vooral geplant om verkoeling te bieden, aangezien klimaatveranderingen ervoor zorgen dat de temperaturen in de stad steeds verder stijgen. Grote bomen kunnen hierbij helpen om de temperatuur te verlagen.

Niet elke boom is geschikt als laanboom, waar moeten ze aan voldoen?

Om te voldoen aan de kwaliteitseisen voor een goede laanboom, moeten ze aan een aantal criteria voldoen. Ze moeten een rechte stam hebben met een doorgaande top en een vrije stamhoogte van minimaal 2 meter. Daarnaast moeten de bomen tijdens het kweken regelmatig gesnoeid zijn, zodat de vertakking van de kroon evenwichtig en dicht is. Dit zorgt ervoor dat de boom in de toekomst opgekronen kan worden zonder de kroonvorm aan te tasten. Volwassen laanbomen hebben, vanwege het verkeer dat eronderdoor gaat en de mogelijkheid van doorhangende takken, een stamhoogte van minimaal vier meter nodig.

Welke soorten laanbomen zijn er?

Als je bomen wilt planten in lanen of brede straten, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste zijn niet alle bomen geschikt voor deze locaties, omdat de ruimte ondergronds vaak beperkt is door de aanwezigheid van verharding en verkeer. Kies daarom voor soorten die deze omstandigheden kunnen verdragen en richt een goede groeiplaats voor hen in. Bekijk ook of er aanvullende eisen worden gesteld aan de bomen die je wilt planten. In lanen en straten hebben vruchtloze of doornloze cultivars vaak de voorkeur. Dit omdat bomen met vruchten letsel kunnen brengen aan mensen als ze naar beneden vallen of schade aan auto’s of andere voertuigen door de kracht van de val. Zorg ervoor dat de bomen een opgaande groeiwijze hebben en let op dat ze niet te grillig groeien. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je bomen goed gedijen en mooi uitgroeien.

Bomen met dezelfde hoogte en breedte

Bij Bomendael.com kun je goede laanbomen kopen die allemaal uit één partij komen en die allemaal dezelfde hoogte en breedte hebben. Dit zorgt ervoor dat je na het planten in je wijk een mooie, strakke rij bomen krijgt. Bomendael.com is gespecialiseerd in grote partijen laanbomen tot 20-25 cm stamomtrek. Deze bomen zijn jaarlijks gesnoeid en hebben een fijn vertakt wortelgestel, wat ervoor zorgt dat ze goed hergroeien op hun nieuwe standplaats

Waar moet je rekening mee houden met het aanplanten van een laanboom

Laanbomen zijn bijzondere bomen die vaak erg groot worden als ze hun volwassen lengte hebben bereikt. Een bekende laanboom is de plataan, terwijl esdoornbomen ook vaak worden gebruikt als laanboom. Laanbomen hebben vaak een rechte stam en een smalle, opgaande vorm.

Als je een laanboom wilt planten, is het belangrijk om een plek te kiezen die zonnig of halfschaduw is. De meeste laanbomen kunnen op alle grondsoorten geplant worden, maar op droge, arme zandgrond groeien ze minder goed. Zorg ervoor dat je de juiste grondsoort en standplaats kiest voor je laanboom, zodat hij goed kan gedijen.

Er zijn enkele stappen die je kunt volgen om een laanboom succesvol te planten:

  1. Kies een geschikte soort laanboom. Zorg ervoor dat de boom past bij de grootte van de locatie waar je hem wilt planten en dat hij geschikt is voor de bodem- en weersomstandigheden in de omgeving.
  2. Maak een gat voor de boom. Dit moet ongeveer twee tot drie keer zo breed zijn als de kluit van de boom. Zorg ervoor dat het gat diep genoeg is zodat de kluit op de juiste hoogte zit.
  3. Verwijder het jutezak of de omhulsel rond de kluit. Zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd raken tijdens het verwijderen.
  4. Plaats de boom in het gat. Zorg ervoor dat de wortelkluit op de juiste hoogte in het gat zit, zodat de boom rechtop staat.
  5. Voeg aarde toe aan het gat en druk deze voorzichtig aan rond de wortelbal. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan.
  6. Water de boom goed na het planten. Dit helpt de grond rond de wortels goed te laten bevochtigen en zorgt ervoor dat de boom goed aanslaat.
  7. Geef de boom eventueel extra ondersteuning met behulp van een boompaal en boomband. Dit kan nodig zijn voor bomen met een zwakkere stam of voor bomen die in blootstelling staan aan veel wind.

De voordelen van grote volwassen bomen

Laanbomen zijn onmisbaar voor het verbeteren van de kwaliteit van de buitenruimte, vooral als tegenwicht voor de steeds hoger wordende bebouwing. Als je een laanboom wilt planten, is het daarom aan te raden om te kiezen voor een grotere maat en voor soorten van de eerste of tweede grootte. Grote bomen zijn minder gevoelig voor vandalisme, hebben een grotere milieuwaarde en hebben meer effect op de leefbaarheid in de stad.

Een groene leefomgeving heeft tal van voordelen voor de gezondheid en heeft ook praktische voordelen, zoals minder criminaliteit, meer sociale omgang en een hogere opbrengst van onroerende goederen. Door laanbomen te planten, kun je dus bijdragen aan een gezondere, leefbaardere en aantrekkelijkere wijk of stad. Daarom is het belangrijk om voldoende bomen te planten in lanen en straten, zodat we kunnen genieten van al deze voordelen.

Veelgestelde vragen over laanbomen

Wanneer moet ik een laanboom snoeien?

Het is het beste om een laanboom te snoeien tijdens het groeiseizoen, meestal tussen juli en augustus. Dit is het moment waarop de boom het meest actief is en het beste kan herstellen van eventuele snoeiwonden. Let er wel op dat je niet te veel van de boom snoeit, want dit kan de groei van de boom negatief beïnvloeden. Als je takken wilt verwijderen, kun je het beste alleen de takken weghalen die echt een probleem vormen, zoals takken die dood zijn, ziek zijn of te dicht bij elkaar staan. Zo kun je de boom in goede conditie houden zonder dat je de groei te veel belemmert.

Op welke plaats kan ik een laanboom planten?

Een laanboom, kun je het beste planten op een plek in de zon of een plek half in de schaduw.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Laanbomen

Laanbomen zijn grote bomen die vaak langs lanen of op paden geplant worden. Ze zijn bedoeld om een mooie, rustige sfeer te creëren en tegelijkertijd de omgeving te verfraaien. Laanbomen zijn vaak geschikt voor de middelgrote tot grote tuin.

tree-image

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein