Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Malus domestica ‘Gravenstein’

De Gravensteiner is een van de oudste rassen appels en werd al in 1667 gekweekt. De oorsprong van de appel is onduidelijk, want de Malus domestica ‘Gravenstein’ groeit veel in Denemarken, maar komt waarschijnlijk uit Italië. De appels van de Malus domestica ‘Gravenstein’ zijn zeer smakelijk, maar om een goede oogst te kunnen produceren, heeft de boom veel ondersteuning nodig. De stam is namelijk niet erg stevig en de boom is zeer vatbaar voor ziektes, zoals meeldauw. Om schade te voorkomen, mag de grond waarin de Malus domestica ‘Gravenstein’ staat niet te nat of te zwaar zijn. De Gravenstein appelboom is niet zelfbestuivend en heeft andere appelbomen in zijn buurt nodig om appels te kunnen produceren.

Verder lezen
Gravenstein appels

Resultaten Toont alle 8 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Het vruchtvlees van de Gravensteiner is zeer aromatisch en knapperig, en met zijn onregelmatige vorm is deze appel een speciale verschijning. De vrucht kan voor vele doeleinden gebruikt worden, zoals voor het maken van appelmoes, compote, appelsap of appelcider, maar kan ook rechtstreeks uit het vuistje gegeten worden. Dit maakt de Gravensteiner appel zeer veelzijdig. In september kunnen de Gravensteiner appel geplukt worden, maar ze zijn na enkele weken pas goed om te eten. 

De groei van deze Gravenstein is sterk en de kroon is rond van vorm met donkergroene bladeren die er mooi uitzien. Plukken vindt plaats vanaf september, enkele weken later zijn de appels geschikt voor consumptie. De bloesem is mooi met witte bloemetjes. Houd er rekening mee dat deze vroege bloeier gevoelig is voor nachtvorst. Het betreft een kruisbestuiver die andere appelbomen nodig heeft om tot bloei te komen.

Verzorging van de Malus domestica ‘Gravenstein’

Malus domestica ‘Gravenstein’ is makkelijk te snoeien. De beste fruitopbrengst verkrijgt je door veelvuldig te snoeien, zodat de boom licht en luchtig blijft, met een beperkt aantal hoofdtakken. De hoogte van de boom bepaal je hierbij zelf. Vanuit de hoofdtakken zullen elk jaar nieuwe takken omhoog groeien. Knip deze takken op 10 cm van de hoofdtak terug. De korte takjes van 10 cm die overblijven worden dikker. Hieraan vormen zich in de loop van de jaren de bloemen die kunnen uitgroeien tot vruchten. Het snoeien van een appelboom dient in wintermaanden te gebeuren, bij vorstvrij weer.

De Gravenstein appelboom watergeven

De Malus domestica ‘Gravenstein’ heeft gelijk na het planten water nodig, zodat de wortels gelijk kunnen beginnen met hechten. Geef in het eerste jaar de appelboom Malus domestica ‘Gravenstein’ eens per week een emmer water, en in de zomermaanden elke dag een emmer/gieter water. Geef echter tijdens de vorst geen water, omdat de wortels dan kunnen doodvriezen. Na twee jaar heeft de appelboom Malus domestica ‘Gravenstein’ genoeg aan een emmer water per week in de hete zomermaanden.

Het planten van de Malus domestica ‘Gravenstein’

Je kan de appelboom Malus domestica ‘Gravenstein’ planten in een gat dat groter is dan de kluit. Dit kan het hele jaar doorgebeuren, behalve met vorst of extreme hitte. Meng de uitgegraven grond met Vivimus bodemverbeteraar, die ervoor zorgt dat jouw Malus domestica ‘Gravenstein’ een goede basis voor een stevige groeit heeft. Daarnaast is het aan te raden om de boom te verstevigen met boompalen en een boomband. Hierdoor staat de boom stevig in de grond en zal deze niet scheefwaaien. Stamp na het planten de bodem goed aan en geeft de appelboom Malus domestica ‘Gravenstein’ gelijk een emmer water.

Veelgestelde vragen over de Malus domestica 'Gravenstein

Hoe hoog wordt een Malus domestica ‘Gravenstein’?

Een Malus domestica 'Gravenstein' blijft tussen de vijf en acht meter hoog, liggende aan het klimaat waarin de boom groeit.

Hoe snel groeit een Gravenstein appelboom?

De Gravenstein appelboom heeft een gemiddelde groeisnelheid.

Wanneer kan ik de Malus domestica ‘Gravenstein’ snoeien

De Gravenstein appelboom kan het beste in februari gesnoeid worden, wanneer de boom kaal is. Snoei hierbij de kruin van de boom open, zodat de appels veel licht krijgen.

Wanneer kan ik de Gravenstein appelboom planten?

Onze appelbomen worden bijna het hele jaar in potten geleverd en kunnen daardoor het hele jaar geplant worden. Het is echter het beste om de Gravenstein appelboom tussen november en april te planten, wanneer de grond niet bevroren is.

Wanneer bloeit de Gravenstein appelboom?

De Gravenstein bloeit eind april begin mei.

Wanneer kan ik de appels van de Malus domestica Gravenstein oogsten?

De appels van de Malus domestica 'Gravenstein' zijn te plukken in augustus - september.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Malus domestica ‘Gravenstein’

De Gravensteiner is een van de oudste rassen appels en werd al in 1667 gekweekt. De oorsprong van de appel is onduidelijk, want de Malus domestica ‘Gravenstein’ groeit veel in Denemarken, maar komt waarschijnlijk uit Italië. De appels van de Malus domestica ‘Gravenstein’ zijn zeer smakelijk, maar om een goede oogst te kunnen produceren, heeft de boom veel ondersteuning nodig. De stam is namelijk niet erg stevig en de boom is zeer vatbaar voor ziektes, zoals meeldauw. Om schade te voorkomen, mag de grond waarin de Malus domestica ‘Gravenstein’ staat niet te nat of te zwaar zijn. De Gravenstein appelboom is niet zelfbestuivend en heeft andere appelbomen in zijn buurt nodig om appels te kunnen produceren.

Gravenstein appels

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein