Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Lei mispel

Als je op zoek bent naar een halfstam mispelboom, ofwel mispelboom, ben je bij Bomendael op het juiste adres. Wij telen namelijk al jarenlang mispelbomen. Zo kunnen wij jou garanderend dat je een goede, mooie en gezonde mispelboom krijgt, waar je nog lang van kunt genieten. Bij Bomendael verkopen wij de Mespilus Germanica ook als leivorm. Bij de leivorm is op een bepaalde hoogte een rek in de boom vastgemaakt. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Het rek begint op 50 centimeter stamhoogte. Dit vergemakkelijkt de pluk van de mispels.

Verder lezen
Filter

Resultaten Enig resultaat

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Mispel leivorm met 50 centimeter stam

Bij de leivorm is op een bepaalde hoogte een rek in de boom vastgemaakt. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Het rek begint op 50 centimeter stamhoogte. Dit vergemakkelijkt de pluk van de mispels.

Omdat de totale hoogte 220 centimeter bedraagt is het erg makkelijk om het fruit van deze leibomen te plukken. 

Deze leibomen kunnen dus prima staan naast een schutting. Hierdoor wordt je privacy verhoogd en zul je in de zomer van heerlijke mispels kunnen genieten.

In oktober kun je de vruchten plukken. Ze zijn dan alleen nog niet geschikt om te te eten, want ze zijn dan nog erg hard. Door er een keer een nachtvorst overheen te laten gaan en ze na het plukken nog enkele weken te laten liggen worden ze zachter en wordt ook de smaak zoeter. Het zijn dan niet alleen erg lekkere vruchten om te eten maar ze zijn ook nog eens erg gezond.

Verzorging van een lei mispel

Mispels hoeven eigenlijk niet gesnoeid te worden. Het zijn namelijk langzame groeiers. De mispel kan eigenlijk op elke grond wel groeien. zolang er maar voldoende vocht aanwezig is.

De leivorm mispelboom is zelfbestuivend. Een keuze voor de zelfbestuivende mispelboom kan zijn dat er geen plaats is voor meerdere bomen en er bevindt zich in de buurt van de leivorm mispelboom geen andere mispelboom.

Overigens is het wel zo dat een zelfbestuiver meer en grotere vruchten geeft als de mispel ook door andere mispels wordt bestoven.

Een mispelboom van Kwekerij Bomendael 

Je bestelt de halfstam mispelbomen gemakkelijk via onze webshop. Je kan kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij u thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 Liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Lei mispel

Als je op zoek bent naar een halfstam mispelboom, ofwel mispelboom, ben je bij Bomendael op het juiste adres. Wij telen namelijk al jarenlang mispelbomen. Zo kunnen wij jou garanderend dat je een goede, mooie en gezonde mispelboom krijgt, waar je nog lang van kunt genieten. Bij Bomendael verkopen wij de Mespilus Germanica ook als leivorm. Bij de leivorm is op een bepaalde hoogte een rek in de boom vastgemaakt. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Het rek begint op 50 centimeter stamhoogte. Dit vergemakkelijkt de pluk van de mispels.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein