Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Leikers

Bij Bomendael verkopen wij vijf verschillende soorten leivorm kersenbomen, ook wel bekend als de Prunus avium. Bij een leikers is op zekere hoogte een rek vastgemaakt in de boom. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Hierdoor krijg je een boom met breed uitlopende takken. Zowel de laagstam variant als de hoogstam variant kunnen erg goed voor een schutting staan. De laagstam variant zorgt dan voor groene begroeiing voor je schutting, terwijl de hoogstam variant voor een hogere afscheiding zorgt omdat hij boven de schutting uitkomt.

Verder lezen
Kersenboom leivorm

Resultaten Toont alle 17 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Soorten lei kersen

Bij Bomendael verkopen wij vijf verschillende soorten leivorm kersenbomen. Drie daarvan zijn niet zelfbestuivend. Dat zijn de Prunus avium ‘Burlat’Prunus avium ‘Early Rivers’ en de Prunus avium ‘Hedelfinger’. Bij deze drie soorten moet er dus een andere kersenboom voor kruisbestuiving zorgen. De Prunus avium ‘Kordia’ en de Prunus avium ‘Regina’ zijn wel zelfbestuivend. Deze soorten zullen alleen wel meer vrucht dragen als er nog een kersenboom in de buurt staat die voor kruisbestuiving kan zorgen.

De kersenleiboom is een unieke boom die niet alleen fruit geeft, maar ook een prachtige bloesem laat zien in de lente. Er zijn verschillende hoogtes beschikbaar om aan jouw specifieke behoeften te voldoen:

  • De laagstamvariant is geschikt voor kleine tuinen;
  • De halfstamvariant is geschikt voor zowel kleine als grote tuinen;
  • De hoogstamvariant is geschikt voor grotere tuinen.

Bedenk welke hoogte het beste bij jouw tuin en jouw behoeften past voordat je een keuze maakt. Hieronder hebben we de verschillende groottes visueel gemaakt en uitgeschreven:

Leikers rekmaten

Laagstam leikers

De favoriet van veel tuinbezitters, dát is de laagstam leikers. Deze past namelijk in elke tuin. We horen nog wel eens vaak van mensen dat ze zeggen: “Een leiboom dat past nooit in onze tuin”. Achteraf zeggen ze dit dan te snel want dan hebben ze nog geen kennis gemaakt met de laagstam leikers. Deze kersen leiboom is namelijk uitstekend geschikt voor een kleine voortuin of tegen een schutting aan, om zo wat vergroening aan te brengen in je tuin. Waar leibomen voornamelijk worden gebruikt om privacy te creëren, is de laagstam leikers daar minder geschikt voor, daarvoor blijft deze te klein. De totale hoogte van dit soort is namelijk 220 cm. De plek waar de leitakken beginnen is op 50 cm vanaf de grond. Nog een ideaal voordeel van een laagstam leikersen boom is dat je makkelijk de vruchten kan plukken en dat je ook geen ladder nodig hebt om de boom te snoeien. Omdat wij bij Bomendael volwassen bomen leveren kan je vaak al na het eerste jaar vruchten verwachten ook bij een laagstam.

Halfstam leikers

Ben je op zoek naar een boom die niet te groot is, maar wel voldoende schaduw en privacy biedt? Overweeg dan de halfstam leikers. Deze kersenboom is 220 cm, wat het snoeien en oogsten van de kersen makkelijker maakt. De leitakken van de boom beginnen op een hoogte van 100 cm, dus misschien kunnen je kinderen ook meehelpen met plukken. Na ongeveer een half jaar zal deze boom zijn eerste vruchten geven.

Hoogstam leikers

Heb je voldoende ruimte in je tuin, of wil je graag extra privacy in je tuin? Dan is de hoogstam kersenleiboom de perfecte keuze voor jou. Deze hoogstam kersenboom biedt het meeste schaduw en de meeste privacy. De totale hoogte van deze leiboom is 330 cm, wat vrij hoog is. De takken van de leikers beginnen pas op 180 cm, dus je zult een ladder moeten pakken om de boom te oogsten en te snoeien. Het snoeien en oogsten van de vruchten van de hoogstam kersenleiboom is wat moeilijker, maar het heeft ook voordelen: geen buren die je kersen stelen, meer schaduw en privacy, de hele buurt kan genieten van de sierwaarde en de hoogstam geeft ook eerder vrucht.

Verzorging van een leivorm kersenboom

De meeste kersenbomen die we bij Bomendael verkopen houden van een bodem die rijk is aan voedingsstoffen. De bodem moet alleen niet te nat zijn want daar kunnen de wortels niet goed tegen.

Het snoeien van een leivorm kersenboom is erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de takken die aan het rek zitten weer in de oorspronkelijke vorm te scheren. Hierdoor houdt de leivorm kersenboom lang zijn oorspronkelijke vorm en kun je nog lang genieten van een prachtige kersenboom in leivorm.

Een kersenboom leiboom kopen van Boomkwekerij Bomendael

Als dit de eerste keer is dat je een kersenleiboom gaat kopen, of zelfs een fruitboom of leiboom, dan geven we je graag wat deskundig advies. Je moet je goed afvragen of deze leifruitboom bij jou in de tuin past en bij jou past. Hieronder zie je wat feitjes:

  • De leikers geven vrucht in juni/juli.
  • De leikers bloeit in april, met prachtige wit/roze bloesem;
  • De leikers kan goed tegen het Nederlandse klimaat. Het is net als een normale kersenboom goed winterhard;
  • Een kersenleiboom geeft de lekkerste kersen als je ‘m laat groeien in een volle zon, in plaats van de schaduw.
  • De kersenleiboom past in elke tuin en elke grond;

Je bestelt een kersenboom leivorm gemakkelijk via onze webshop. Je kunt kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij jou thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 Liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Veelgestelde vragen over de lei kersenboom

Wanneer moet de lei kersenboom gesnoeid worden?

Kersenbomen worden meestal gesnoeid in de winter, wanneer de boom in rust is. Dit is meestal tussen november en maart, afhankelijk van het klimaat. Het doel van het snoeien is om de boom in vorm te houden en te helpen bij het aanmaken van nieuwe takken en bloemen. Het is belangrijk om de boom op de juiste manier te snoeien, zodat het snoeiwerk de groei van de boom niet belemmert.

Kan ik de leikers het hele jaar door planten?

Bij ons kun je kersen leibomen het hele jaar door bestellen en planten. Het is echter het beste om de boom niet te planten als de grond bevroren is of als het extreem droog is. In de zomer heeft de boom elke dag een emmer water nodig om gezond te blijven.

Wanneer kan ik de kersen plukken?

Het moment waarop je kersen kunt plukken hangt af van het soort kersenboom en de rijpheid van de vruchten. In het algemeen zijn kersen rijp en klaar om te plukken wanneer ze volgroeid zijn en een dieprode kleur hebben. Ze zullen ook gemakkelijk van de tak loskomen als ze rijp zijn. Sommige kersensoorten zijn echter eerder rijp dan andere, dus het is belangrijk om te weten welk soort kersenboom je hebt en wanneer de vruchten normaal gesproken rijp zijn. De meeste kersen kunnen tussen mei en juli worden geplukt
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Leikers

Bij Bomendael verkopen wij vijf verschillende soorten leivorm kersenbomen, ook wel bekend als de Prunus avium. Bij een leikers is op zekere hoogte een rek vastgemaakt in de boom. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Hierdoor krijg je een boom met breed uitlopende takken. Zowel de laagstam variant als de hoogstam variant kunnen erg goed voor een schutting staan. De laagstam variant zorgt dan voor groene begroeiing voor je schutting, terwijl de hoogstam variant voor een hogere afscheiding zorgt omdat hij boven de schutting uitkomt.

Kersenboom leivorm

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein