Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Lijsterbes (Sorbus Dodong)

De Sorbus Dodong, ook wel bekend als de Lijsterbes, is een prachtige en decoratieve boom die geschikt is voor veel tuinen. Deze boom is een groenblijvende boom die bekend staat om zijn dikke, glanzende bladeren en oranje-rode besjes die in de herfst verschijnen. De besjes zijn een aanwinst voor de tuin, aangezien ze vaak gegeten worden door vogels. Ook met zijn fel rode/oranje bladeren springt deze boom er in de herfst uit!

Verder lezen

Resultaten Toont alle 3 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De verzorging van de Sorbus Dodong

De Lijsterbes is een winterharde boom die gedijt in volle zon of lichte schaduw. Deze boom groeit langzaam en kan een hoogte van ongeveer 4 tot 6 meter bereiken en 3 tot 4 meter breedte. Deze boom prefereert een vochthoudende, goed doorlatende grond en moet beschermd worden tegen harde wind.

De Lijsterbes is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een opvallende en makkelijk te verzorgen boom. Deze boom vraagt weinig tot geen onderhoud en is een echte blikvanger tijdens de herfst wanneer de besjes rijp zijn. Deze boom is ook een populaire keuze voor landschapsontwerp.

Het snoeien van de Sorbus Dodong

Het beste moment om de Sorbus Dodong te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat de boom begint met groeien. De Sorbus Dodong kan worden gesnoeid in een vorm, zoals een ronde, piramide of conische vorm. Dit kan helpen bij het creëren van een specifieke tuinontwerp. Haal beschadigde of dode takken altijd weg!

Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Lijsterbes (Sorbus Dodong)

De Sorbus Dodong, ook wel bekend als de Lijsterbes, is een prachtige en decoratieve boom die geschikt is voor veel tuinen. Deze boom is een groenblijvende boom die bekend staat om zijn dikke, glanzende bladeren en oranje-rode besjes die in de herfst verschijnen. De besjes zijn een aanwinst voor de tuin, aangezien ze vaak gegeten worden door vogels. Ook met zijn fel rode/oranje bladeren springt deze boom er in de herfst uit!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein