Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Stamomtrek

Prijs

Himalayaberk (Betula utilis)

De Himalayaberk is een prachtige boom met zijn oorsprong in de Himalaya. Zoals de naam al doet vermoeden, kan deze boom goed tegen verschillende weersomstandigheden en groeit hij van nature in dit gebied.

Verder lezen
Filter
Meerstammigen-Himalayaberk-Betula utilus 'Doorenbos'

Resultaten Toont alle 3 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De Himalayaberk is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit is vooral te danken aan de opvallend witte stam van deze boom, die vooral in de winter goed zichtbaar is. De witte stam van de Himalayaberk steekt mooi af tegen andere planten en geeft in de sombere wintermaanden een fris accent. Bij oudere exemplaren kan de stam wat afschilferen, wat ook een mooi effect geeft. Maar de Himalayaberk heeft meer te bieden dan alleen een mooie stam. Zo loopt hij al vroeg uit, waardoor de kroon al een groene waas geeft als de meeste andere bomen nog kaal zijn. In april verschijnen ook nog de hangende geelgroene katjes. De ruitvormige groene bladeren steken ‘s zomers mooi af tegen de witte takken en in de herfst verkleuren ze naar goudgeel voordat ze afvallen.

De unieke groei wijze van de berkenboom

De Himalayaberk heeft een rechtopstaande, statige groeiwijze en een halfopen kroon, wat betekent dat het zonlicht er mooi doorheen kan schijnen en er gefilterd licht ontstaat. Helaas is deze boom niet geschikt voor kleine tuinen, aangezien hij uiteindelijk 10-15 meter hoog wordt en ook wat ruimte inneemt in de breedte. De takken die aanvankelijk schuin omhoog gaan, hangen op latere leeftijd ook wat uit.

De verschillen tussen de Betula utilis en de Betula pendula

De Latijnse naam van de Himalayaberk is Betula utilis en hij heeft de bijnaam “witte himalayaberk” vanwege de zeer witte stam, wat een groot verschil is met zijn broertje, de Ruwe berk (Betula pendula). Hieronder zetten we enkele verschillen tussen deze twee bomen op een rijtje:

  • De Himalayaberk heeft een wittere stam, vooral in de winter is deze opvallend wit.
  • De Ruwe berk heeft een fijne vertakking en kleinere bladeren.
  • De Himalayaberk heeft een beter gevormde kroon en is makkelijker te snoeien.

Verschillende vormen bij de Himalayaberk

Als je op zoek bent naar een mooie boom voor je tuin, is de Himalayaberk een goede optie om over na te denken. Deze prachtige boom heeft glanzende bladeren en kan tot wel 10-15 meter hoog worden. Gelukkig hebben we bij Bomendael twee verschillende vormen van de Himalayaberk beschikbaar, zodat er voor iedereen wel iets tussen zit.

De eerste vorm is de Betula utilis hoogstam. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een boom met een hoge, slanke stam. Hij is perfect voor mensen die op zoek zijn naar iets om hun tuin op te vrolijken. Let wel op, deze boom kan behoorlijk groot worden, dus zorg dat je voldoende ruimte hebt voordat je er een koopt.

De tweede vorm is de meerstammige Betula utilis ‘Doorenbos’. Dit is een kleiner alternatief voor mensen die niet zoveel ruimte hebben. Deze boom heeft meerdere stammen en is daarom ideaal voor kleinere tuinen. Hij heeft dezelfde glanzende bladeren als de hoogstam, maar blijft wat kleiner, wat betekent dat hij gemakkelijker te onderhouden is.

Himalayaberk planten en waar je rekening mee moet houden?

Als je een Himalayaberk in je tuin wilt planten, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo heeft deze boom behoefte aan een plek met voldoende zonlicht, maar niet teveel. Een plek in de volle zon kan de boom uitdrogen, dus het is beter om hem op een plek te planten waar hij gedeeltelijk in de schaduw staat. Ook heeft de Himalayaberk behoefte aan voldoende water. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, vooral tijdens de droge zomermaanden.

De Himalayaberk heeft een oppervlakkig wortelsysteem, wat betekent dat het gebied onder de boom droog kan zijn, vooral in de zomermaanden. Als je onderbeplanting kiest voor deze boom, is het belangrijk om planten te kiezen die gedijen in droge (half)schaduw. Je kunt ook overwegen om wilde bloembollen, zoals sneeuwklokjes, sterhyacint of kleinbloemige narcissen te planten. De Himalayaberk kan ook halfverharding verdragen, dus je kunt hem ook in een grindterras planten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de Himalayaberk. Deze boom kan namelijk behoorlijk groot worden, dus zorg dat je voldoende ruimte hebt in je tuin. Als je niet genoeg ruimte hebt, kun je ervoor kiezen om een kleinere soort te planten, zoals de Betula utilis ‘Doorenbos’. Deze boom is nog steeds prachtig, maar blijft wat kleiner.

Je Betula utilis verzorgen

Het verzorgen van een Himalayaberk is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om regelmatig naar de boom te kijken en hem op tijd te verzorgen. Zo heeft de Himalayaberk behoefte aan voldoende water. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, vooral tijdens de droge zomermaanden. Als de grond te droog is, kan de boom uitdrogen en kan hij doodgaan. Het is ook belangrijk om de Himalayaberk te beschermen tegen beestjes en ziektes.

Controleer regelmatig of er spint of andere beestjes op de boom zitten, en verwijder deze zo nodig. Als je merkt dat de boom ziek wordt, kun je behandelingen gebruiken om de ziekte te bestrijden.

De Himalayaberk snoeien

Vergeet ook niet om de Himalayaberk (Betula utilis) af en toe te snoeien. Dit is vooral belangrijk als de boom te groot wordt voor de ruimte die hij heeft. Snoei de takken die te lang zijn zodat de boom zijn natuurlijke vorm behoudt. Dit kan ervoor zorgen dat de boom gezonder blijft en langer meegaat.

Al met al is het verstandig om regelmatig naar je Betula utilis te kijken en hem op tijd te verzorgen, zodat hij mooi kan blijven groeien. Als je deze simpele stappen volgt, zal je Himalayaberk een prachtige toevoeging zijn aan je tuin.

Een Himalayaberk kopen bij Boomkwekerij Bomendael.com

Bij Boomkwekerij Bomendael kun je gemakkelijk een Himalayaberk kopen via onze webshop. Wij bieden ook een aanplant service aan, waarbij wij de boom voor je planten. Als je ons aanplantpakket aanschaft, krijg je ook 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Als je liever zelf je boom uitzoekt, nodigen we je ook van harte uit om langs te komen op onze locatie.

Veelgestelde vragen over Himalayaberk

Hoe hoog wordt een Himalayaberk?

De Himalayaberk kan ongeveer 10-15 meter hoog worden. Houd er wel rekening mee dat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht die de boom krijgt. De groei van de Himalayaberk kan ook vertraagd worden door een te droge of te vochtige grond, of door beestjes of ziektes. Daarnaast zal de meerstammige Betula utilis ‘Doorenbos’ in vergelijking met de witte himalayaberk minder groot worden.

Wanneer moet ik de Betula Utilis snoeien?

Het is aan te raden om de Betula Utilis (ook wel bekend als de Himalayaberk) in de winter (november tot maart) te snoeien, wanneer de boom in rust is. Dit geeft de boom de kans om te herstellen voordat het voorjaar begint en het groeiseizoen weer op gang komt. Als je de boom in de zomer snoeit, kan dit leiden tot extra stress voor de boom en kan het zijn groei vertragen.

Is de Himalayaberk winterhard?

De Betula Utilis (ook wel bekend als de Himalayaberk) is een winterharde boom en kan gemakkelijk tegen koude temperaturen. De boom is oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya, waar het kan worden blootgesteld aan strenge winterse omstandigheden. De Betula Utilis heeft daarom een goede aanpassingsvermogen en kan winterse temperaturen van ongeveer -30 graden Celsius aan. Dit betekent dat de boom geschikt is voor planten in koudere klimaten en dat hij goed zal overleven in de winter. Als je de Betula Utilis in een beschermde omgeving plant, zoals tegen een muur of in een windvrije hoek, kan dit helpen om de boom te beschermen tegen extreme temperaturen en koude wind.

Kun je een berk klein houden?

De Meerstammige Berk (Betula utilis) is gemakkelijk klein te houden of in vorm te snoeien.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Himalayaberk (Betula utilis)

De Himalayaberk is een prachtige boom met zijn oorsprong in de Himalaya. Zoals de naam al doet vermoeden, kan deze boom goed tegen verschillende weersomstandigheden en groeit hij van nature in dit gebied.

Meerstammigen-Himalayaberk-Betula utilus 'Doorenbos'

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein