Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Prijs

Parrotia Persica (Perzisch ijzerhout)

De parrotia persica kan tot 12 meter hoog worden en heeft een breedte van ongeveer 10 meter. De boom heeft een opvallende, gekartelde bladeren met een glanzende groene kleur. Deze bladeren verkleuren in de herfst naar een prachtige oranje-rode kleur. In de winter verliest de boom zijn bladeren.

Verder lezen
Filter

Resultaten Toont alle 2 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De Parrotia persica bloeit in de winter of vroeg in het voorjaar met kleine, geurende, roze of roodachtige bloemen die voorafgaand aan het blad uitkomen. De bloemen worden gevolgd door kleine, eetbare vruchten die lijken op kleine appels of noten.

De Parrotia persica is een populaire boom voor tuinen vanwege zijn opvallende bladverkleuring en vroege bloei. Het is ook een populaire boom voor straat- en parkplanting vanwege zijn goede verdraagzaamheid van luchtvervuiling en droogte. De boom groeit het beste in volle zon of halfschaduw in een goed doorlatende, vochtige, niet-kalkhoudende bodem.

Een andere reden waarom de Parrotia persica zo populair is, is omdat het een zeer resistente boom is, hij kan tegen extreme temperaturen, droogte, en zelfs luchtvervuiling. Ook is de boom ziekteresistent en ongedierteresistent.

De verzorging van de Parrotia persica

het verzorgen van een Parrotia persica is eigenlijk eenvoudig, aangezien de boom weinig onderhoud nodig heeft en relatief resistent is tegen ziekten en plagen.

De Parrotia persica houd van een plek in volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de boom wordt geplant in een goed doorlatende, vochtige, niet-kalkhoudende bodem. Wij adviseren om  De Parrotia persica eenmaal per jaar meststof te geven. Gebruik een organische meststof, zoals compost of bladafval.

Het snoeien van de Parrotia persica

Het beste moment om een Parrotia persica te snoeien is tijdens de winter, wanneer de boom in rust is. Verwijder eerst de grootste takken en werk vervolgens af naar de kleinere takken. Snoei nooit meer dan een derde van de grootte van de boom in één keer. Houd er rekening mee dat de Parrotia persica geen veel snoei nodig heeft, dus snoei alleen indien nodig.

Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Parrotia Persica (Perzisch ijzerhout)

De parrotia persica kan tot 12 meter hoog worden en heeft een breedte van ongeveer 10 meter. De boom heeft een opvallende, gekartelde bladeren met een glanzende groene kleur. Deze bladeren verkleuren in de herfst naar een prachtige oranje-rode kleur. In de winter verliest de boom zijn bladeren.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein