Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Zuilbomen

Zuilbomen zijn planten die van nature slank blijven. Door hun lange en dunne uiterlijk zijn ze erg sierlijk en geschikt voor elke soort tuin. Gebruik een zuilboom als decoratie langs een laan of oprit of als blikvanger in de tuin. Doordat zuilbomen slank blijven hebben ze weinig tot geen verzorging nodig.

Verder lezen
Filter

Resultaten Toont alle 3 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Zuilbomen zijn wereldwijd bekend. Een zeer bekende zuilboom is de cipres, die Italië en Frankrijk vaak als op het platteland te vinden zijn. De Italiaanse streek Toscane staat zelfs bekend om de grote cipressen die het landschap sieren. Ook in Aziatische landen in de zuilboom zeer populair. Een echte favoriet is bijvoorbeeld de Japanse sierkers. Deze boom wordt geprezen om zijn prachtige, roze bloemen die vele toeristen naar het land brengt. 

Soorten zuilbomen

Zuilbomen zijn een geweldige plant om verticale accenten in de tuin mee aan te brengen. Sommige zuilbomen staan bekend om hun verkleurende bladeren die in de herfst kleur in de tuin brengen. Een voorbeeld hiervan is de Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’. Deze Amerikaanse amberboom blijft van nature slank en kleurt in de herfst oranjerood tot goudgeel. 

Eén van de meest bekende zuilbomen is de Japanse sierkers, oftewel de Prunus serrulata ‘Amanogawa’. Deze boom is zeer geliefd vanwege de oogverblindende roze bloemen die de boom produceert. In de herfst waaien deze bloemen van de boom wat een spectaculair schouwspel geeft. 

Wil je graag een kleine fruitboom in de tuin? Dan is de Malus domestica ‘Redlane’ in zuilvorm een mooie aanwinst. Deze kleine appelboom heeft een stam met een omtrek van slechts 40 cm en blijft daardoor zeer klein. Deze appelboom is hiermee geschikt voor het planten in de kleinste tuinen en kan zelfs in een pot worden gehouden. De Redlane appelboom geeft in het voorjaar een heerlijke geurende appelbloesem en produceert in september friszure, dieprode appels. 

Naast deze zeer bekende soorten zuilbomen kun je ook kiezen uit een aantal groenblijvende en bladverliezende soorten. Zo is er voor iedere tuin wel een boom te vinden in onze webwinkel of ons tuincentrum. Bekijk ons volledige assortiment zuilbomen op deze pagina.

Verzorging van zuilbomen

Zuilbomen zijn super makkelijk te verzorgen. De meeste zuilbomen blijven van zichzelf slank en hebben dus helemaal geen verzorging nodig. Andere zuilbomen kunnen een keer per jaar iets gesnoeid worden om de vorm te behouden. Snoei het liefst in de winter wanneer de boom in de vegetatierust is. Snoei nooit wanneer het vriest want dan kan de boom niet goed herstellen. Het is belangrijk om met de vorm van de boom mee te snoeien. De meeste zuilbomen zijn iets voller onderin de kruin en zijn slanker aan de bovenkant. Ook is het goed om de 

Een zuilboom planten

Om een zuilboom te planten, graaf je een gat waar de kluit gemakkelijk in past. Zorg dat de wortels van de boom een paar centimeter onder het oppervlak komen te staan. Meng de uitgegraven grond met Vivimus bodemverbeteraar. Hiermee zorg je voor een vruchtbare grond waarin de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. 

Schep de grond over de wortels en stamp het goed aan. Zuilbomen kunnen de eerste paar jaren het beste verstevigd worden met boompalen om ervoor te zorgen dat hij niet omwaait. Bomen zoals de Malus domestica ‘RedLane’ kunnen dicht bij elkaar geplant worden om zo een dichte fruithaag te vormen. 

Het soort grond waarop de zuilboom goed groeit, hangt af van de soort boom. Sommige zuilbomen hebben een voorkeur voor klei of leem, terwijl andere zuilbomen goed groeien op zand of zavel. Bekijk de productpagina van de boom om erachter te komen op welke grond de zuilboom geplant kan worden. Ook de standplaats van de boom hangt af van het soort. Mediterrane bomen houden van veel zon, terwijl Scandinavische zuilbomen (zoals coniferen) liever in een koeler klimaat groeien.

Zuilbomen kopen bij Bomendael

De allerbeste zuilbomen koop je bij Bomendael. We hebben een ontzettend groot assortiment zuilbomen, met o.a. fruitbomen, groenblijvende zuilbomen en bladverliezende zuilbomen. Onze zuilbomen worden goed verzorgd en regelmatig gecontroleerd tijdens de kweek en zijn hierdoor sterk, ziektevrij en kunnen het hele jaar door geplant worden. 

In ons assortiment vind je allerlei soorten zuilbomen: van fruitzuilbomen tot zuilvormige coniferen. We bezorgen je zuilboom gratis door heel Nederland, rechtstreeks vanuit onze kwekerij. Daarnaast bieden we een aanplantgrantie van drie maanden.  We ruilen je zuilboom zonder problemen om, mocht hij niet goed ‘aarden’ in je tuin. Hiermee garanderen we dat je van een prachtige en sterke zuilboom kunt genieten.

Veelgestelde vragen over zuilbomen

Hoe hoog wordt een zuilboom?

Hoe hoog de zuilboom wordt, hangt af van het soort, van de verzorging en van het klimaat waarin de boom staat. Zuilbomen kunnen gemakkelijk klein worden gehouden door deze jaarlijks in vorm te snoeien. De populaire zuilboom Japanse Sierkers kan tot wel 10 meter hoog worden. Ook de gewilde amberboom is een grotere zuilboom en kan gemakkelijk 14 meter hoogte bereiken.

Is een zuilboom geschikt voor mijn tuin?

Omdat er zoveel verschillende soorten zuilbomen zijn, is er voor iedere tuin een zuilboom te verkrijgen. Wil je graag een kleine fruitzuilboom? Kies dan voor de Redlane appelboom. Deze zuilboom blijft zeer klein en geeft daarnaast ook nog heerlijke appels. Voor grotere tuinen zijn de amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’) en de Japanse Sierkers (Prunus serrulata ‘Amanogawa’) zeer geschikt.

Zijn er ook groenblijvende zuilbomen?

Jazeker, er zijn vele soorten zuilbomen die het hele jaar door groen blijven. Voorbeeld zijn de cederboom, de cipres, de conifeer en de dennenboom.

Kunnen zuilvormige bomen het hele jaar geplant worden?

Dat kan! Onze bomen worden het hele jaar door in een pot geleverd (behalve in de zomer) en kunnen daardoor het hele jaar door geplant worden. Laat de pot (korf of zak) tijdens het planten zitten, want deze beschermt de wortels tegen het breken of beschadigen.

Hoe vaak moet ik mijn zuilvorm boom snoeien?

Zuilbomen behouden hun slanke vorm en hebben daarom weinig tot geen verzorging nodig. Om een zuilboom klein of in vorm te houden, kun je de boom maximaal één keer per jaar snoeien. Verwijder nooit meer dan 30 procent van de takken en snoei niet wanneer het vriest.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Zuilbomen

Zuilbomen zijn planten die van nature slank blijven. Door hun lange en dunne uiterlijk zijn ze erg sierlijk en geschikt voor elke soort tuin. Gebruik een zuilboom als decoratie langs een laan of oprit of als blikvanger in de tuin. Doordat zuilbomen slank blijven hebben ze weinig tot geen verzorging nodig.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein