Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Lei appelbomen kopen

Bomendael verkoopt veel soorten appelbomen in leivorm. Bij de leivorm is op een bepaalde hoogte een rek in de boom vastgemaakt. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Bij de standaard variant zit het rek op 1,90 meter. Wij verkopen ook een variant waar het rek op 50 centimeter begint. Zeker bij die laatste variant vergemakkelijkt dit de pluk van de appels enorm.

Verder lezen
Appelboom Leivorm

Resultaten Toont 1–24 van 26 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Soorten lei appelbomen

Je zou het misschien niet verwachten, maar het is mogelijk om een appelboom te hebben in leivorm. Dit wordt steeds populairder, omdat het veel voordelen biedt. Een leifruitboom is niet alleen een leiboom, die schaduw en privacy biedt, maar in dit geval produceert het ook appels en prachtige bloesem. Zo kun je dus drievoudig genieten van je leiboom met appels: je hebt vruchten, je hebt bloesem en je hebt de praktische waardes van de leiboom (schaduw, privacy).

Er zijn drie maten van de appelbomen in leivorm beschikbaar, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij jouw tuin en behoeften:

  • De laagstamvariant is geschikt voor kleine tuinen, omdat het niet te hoog wordt en makkelijker te onderhouden is. De takken van deze boom beginnen op een hoogte van 50 centimeter, dus je kunt gemakkelijk de appels plukken zonder een ladder te hoeven gebruiken.
  • De halfstamvariant is geschikt voor mensen die twijfelen of ze een laagstam- of hoogstamvariant willen. Deze variant heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 2,20 meter, dus het biedt meer schaduw en privacy dan de laagstamvariant, maar is nog steeds gemakkelijk te onderhouden zonder perse een ladder te hoeven te gebruiken.
  • De hoogstamvariant is geschikt voor mensen met een middelgrote of grote tuin, omdat het de hoogste van de drie is 300 cm. De takken van deze boom beginnen op een hoogte van 180 cm, dus je zult een ladder moeten gebruiken om de appels te plukken of om de boom te snoeien. Dit biedt echter wel de meeste schaduw en privacy.

Lei appelboom laagstam

De lei appel laagstam is de ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar een kleine leiboom met appels voor bijvoorbeeld een kleine voortuin of voor het wegwerken van een schutting. Met een hoogte van 2,20 meter biedt het niet heel veel privacy, maar kan het wel schaduw bieden voor planten en struiken die dit nodig hebben. De leitakken van deze boom beginnen al op 50 centimeter hoogte.

Een voordeel van een kleine appelboom in leivorm is dat de vruchten gemakkelijk te plukken zijn, omdat ze op een laag niveau hangen. De boom is ook gemakkelijk te snoeien omdat het niet te hoog is. Als je op zoek bent naar een compacte boom met appels en leitakken, is de lei appel laagstam een goede keuze.

Lei appelboom halfstam

De halfstam appelboom in leivorm is de ideale keuze voor mensen die twijfelen of ze een laagstam- of hoogstamvariant willen. Deze halfstam appelboom leiboom is namelijk in totaal 220 centimeter hoog, wat al een stuk hoger is dan de laagstamvariant, maar nog steeds gemakkelijk te onderhouden. Als je ongeveer 1,80 meter of langer bent, kun je de appels nog gemakkelijk plukken zonder een ladder te hoeven gebruiken en de boom is ook gemakkelijk te snoeien. De leitakken van deze boom beginnen op een hoogte van 1 meter.

Als je op zoek bent naar een boom met appels en leitakken die niet te hoog is, maar wel wat meer schaduw en privacy biedt dan de laagstamvariant, is de halfstam appelboom in leivorm de perfecte keuze.

Bij Bomendael verkopen wij 5 soorten appelbomen met 50 centimeter stam. Dit zijn de Malus domestica ‘Jonagold’, de Malus domestica ‘Notarisappel’, de Malus domestica ‘James Grieve’, de Malus domestica ‘Elstar’ en de Malus domestica ‘Rode Boskoop’.

Leivorm appelboom hoogstam

Als je een middelgrote of grote tuin hebt en op zoek bent naar extra privacy, schaduw of sierwaarde, is de lei appel hoogstam wellicht de perfecte keuze voor jou. Deze boom is 3,30 meter hoog en heeft leitakken die al beginnen op 1,80 meter hoogte. Dit betekent dat je wel een trapje nodig zult hebben om de boom te snoeien. In het voorjaar zal de hoogstam leiappel vol staan met prachtige bloesem, waar iedereen in de buurt van kan genieten.

Een ander voordeel van de lei appel hoogstam is dat je appels niet gestolen kunnen worden, omdat ze op een te hoge hoogte hangen. Als je van appels houdt en op zoek bent naar een boom met leitakken en vruchten die ook nog eens extra privacy en sierwaarde biedt, is de lei appel hoogstam wellicht de perfecte keuze voor jou.

Bij Bomendael verkopen wij 10 soorten appelbomen met een stamhoogte van 1,90 meter. Dit zijn de Malus domestica ‘Ecolette’, de Malus domestica ‘Fuji’, de Malus domestica ‘Gloster’, de Malus domestica ‘Gravenstein’, de Malus domestica ‘Groninger Kroon’, de Malus domestica ‘Jonagold’, de Malus domestica ‘Notarisappel’, de Malus domestica ‘James Grieve’, de Malus domestica ‘Elstar’ en de Malus domestica ‘Rode Boskoop’.

Snoeien van een leivorm appelboom

Als je wilt dat je appelboom lekkere vruchten draagt, is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Hoewel dit misschien niet je favoriete klus is, is het wel een jaarlijkse verplichting om ervoor te zorgen dat je appelboom gezond en productief blijft. Het is het meest effectief om de appelboom tweemaal per jaar te snoeien: een flinke snoeibeurt in de winter en een kleinere snoeibeurt in de zomer.

Tijdens de winter snoeibeurt is het belangrijk om te wachten tot het niet te koud is, omdat de appelboom dit niet prettig zal vinden. Tijdens deze snoeibeurt kun je de grotere takken wegknippen om ruimte te maken voor de meest vruchtbare takken om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat je echter niet de takken wegknipt die bloesem hebben gehad, want deze takken zijn meestal de kortere takken (de kortloten) die later appels zullen dragen.

In de zomer mag je de appelboom gerust strak snoeien, met name door de opstijgende takken weg te knippen die het zonlicht wegnemen van de kortloten. Door regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat je appelboom gezond blijft en voldoende vruchten kan dragen.

Verzorging van appelboom leivorm

Appelbomen van Boomkwekerij Bomendael kunnen in principe op elke grondsoort presteren. Zeker als er in het voorjaar wat kalk en mest bij de boom wordt gestrooid, zal hij optimaal groeien. Als je elk jaar wilt genieten van heerlijke appels, is het belangrijk om goed voor je appelboom te zorgen. Het is het beste om je appelboom van november tot en met maart te planten, zodat je zeker weet dat de boom in de lente goed geworteld is. Appelbomen houden van de zon, dus het is verstandig om je appelboompje een zonnige plek in je tuin te geven. Als de boom op een zonnige plek staat, is hij minder vatbaar voor schimmelinfecties en zullen de appels ook lekkerder zijn, omdat het suikergehalte van de appels hoger zal zijn waardoor ze zoeter worden. Let wel op dat je de boom niet op een plek plant waar de grondwaterstand te hoog is.

Lei appelboom kopen

Het aanschaffen van een appelboom in leivorm is waarschijnlijk niet iets wat je elke dag doet, dus het is begrijpelijk dat je wat deskundig advies wilt voordat je een beslissing maakt. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we hieronder nog wat extra informatie voor je opgesomd voordat je een leiappelboom koopt:

  • De appelboom geeft vruchten in oktober en bloeit op in april met prachtige bloesem;
  • Het is afhankelijk van het soort van de leiappels wanneer je appelboom voor het eerst vruchten zal dragen;
  • De leiappel is net zo winterhard als een normale appelboom;
  • Als je wilt dat je appels lekker zijn, laat je je appelboom in leivorm dan opbloeien in het zonnetje en niet in de schaduw;
  • De appelboom in leivorm past in elke tuin en op elke grond;

Veelgestelde vragen over de lei appelboom

Wanneer moet de appelboom in leivorm gesnoeid worden?

Het is het beste om een appelboom in leivorm tweemaal per jaar te snoeien: een flinke snoeibeurt in de winter en een kleinere snoeibeurt in de zomer. Tijdens de winter snoeibeurt is het belangrijk om te wachten tot het niet te koud is, omdat de appelboom dit niet prettig zal vinden. Tijdens deze snoeibeurt kun je de grotere takken wegknippen om ruimte te maken voor de meest vruchtbare takken om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat je echter niet de takken wegknipt die bloesem hebben gehad, want deze takken zijn meestal de kortere takken (de kortloten) die later appels zullen dragen. In de zomer mag je de appelboom gerust strak snoeien, met name door de opstijgende takken weg te knippen die het zonlicht wegnemen van de kortloten.

Wanneer moeten leiappelbomen worden geplant?

Bij ons kun je appel leibomen het hele jaar door bestellen en planten. Het is echter het beste om de boom niet te planten als de grond bevroren is of als het extreem droog is. In de zomer heeft de boom elke dag een emmer water nodig om gezond te blijven.

Wanneer kan je appels plukken?

De pluktijd van appels hangt af van het soort appel dat je hebt. Sommige appels zijn rijp en klaar om geplukt te worden in augustus of september, terwijl andere appels pas in oktober of november rijp zijn. Het is belangrijk om te weten welk soort appel je hebt en wanneer deze rijp is, zodat je op het juiste moment kunt plukken.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Lei appelbomen kopen

Bomendael verkoopt veel soorten appelbomen in leivorm. Bij de leivorm is op een bepaalde hoogte een rek in de boom vastgemaakt. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Bij de standaard variant zit het rek op 1,90 meter. Wij verkopen ook een variant waar het rek op 50 centimeter begint. Zeker bij die laatste variant vergemakkelijkt dit de pluk van de appels enorm.

Appelboom Leivorm

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein