Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Prunus domestica 'Opal'

De Prunus domestica 'Opal' werd voor het eerst gekweekt in 1925 door de Reine Claude d’Oullins te kruisen met de Early Favorite. In 1946 werd deze boom op de markt gebracht. De groei van de Opal verloopt bovengemiddeld snel. Het uitdunnen van de vruchten is van groot belang. Wanneer u dit niet doet, kunnen de pruimen van de Prunus domestica 'Opal' gaan rotten, omdat ze tegen elkaar gaan hangen. Ook doorhangende takken kunnen de Prunus domestica 'Opal' schade toebrengen. In april kan je veel prachtige bloemen verwachten.

Verder lezen
opal pruimen

Resultaten Toont alle 7 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De vroege oogst zorgt ervoor dat je snel kunt genieten van de grote hoeveelheid pruimen. Het formaat van de vruchten is beperkt. Daar staat wel een zeer sappig vruchtvlees tegenover met een uitstekende zoete smaak. Vanaf begin augustus kunnen de pruimen van de Opal pruimenboom geplukt worden. De pruimen van de Opal zijn zeer geschikt voor jam en compote of om uit het vuistje te eten.

Verzorging van de Prunus domestica ‘Opal’

Het snoeien van de Prunus domestica ‘Opal’ moet tussen april en september gebeuren. Daarnaast kan de boom na de oogst iets uitdunnen. Uitdunnen zorgt ervoor dat de smaak en kwaliteit van de bomen hoog blijft. De pruimenboom Opal mag niet in de winter gesnoeid worden, omdat de boom dan niet goed kan herstellen. Beschadigde takken moeten worden verwijderd en ook uitloper kan je het beste weghalen. Geef daarnaast de Prunus domestica ‘Opal’ in de zomer een beetje meststof en om het jaar in de winter een beetje kalk.

De Prunus Opal watergeven

De Prunus domestica ‘Opal’ heeft gelijk na het planten water nodig, zodat de wortels gelijk kunnen beginnen met hechten. Geef in het eerste jaar de Prunus domestica ‘Opal’ eens per week een emmer water, en in de zomermaanden elke dag een emmer/gieter water. Geef echter tijdens de vorst geen water, omdat de wortels dan kunnen doodvriezen. Na twee jaar heeft de pruimenboom Opal genoeg aan een emmer water per week in de hete zomermaanden.

Het planten van de Prunus domestica ‘Opal’

Je kan de Prunus domestica ‘Opal’ planten in een gat dat groter is dan de kluit. Dit kan het hele jaar doorgebeuren, behalve met vorst of extreme hitte. Meng de uitgegraven grond met Vivimus bodemverbeteraar, die ervoor zorgt dat jouw Prunus domestica ‘Opal’ een goede basis voor een stevige groeit heeft. Daarnaast is het aan te raden om de boom te verstevigen met boompalen en een boomband. Hierdoor staat de boom stevig in de grond en zal deze niet scheefwaaien. Stamp na het planten de bodem goed aan en geeft de Opal gelijk een emmer water.

Bekijk hier ons gehele assortiment pruimenbomen

Veelgestelde vragen over de Prunus domestica Opal

Hoe hoog/groot wordt een Prunus domestica Opal?

Een volwassen Prunus domestica Opal kan een hoogte bereiken van ongeveer 6 meter. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van de groeiplaats en de temperatuur.

Hoe snel groeit een Prunus domestica Opal?

Een Prunus domestica Opal heeft een gemiddelde groeisnelheid en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 4 tot 6 meter.

Wanneer moet ik de Prunus domestica 'Opal' snoeien?

De pruimenboom Opal wordt voornamelijk na de bloei gesnoeid. Je kan oude takken waar geen pruimen aan groeien, verwijderen.

Wanneer kan ik de pruimenboom Opal planten?

Al onze fruitbomen kunnen het gehele jaar aangeplant worden. Buiten de winterperiode (november t/m maart) worden alle bomen namelijk geleverd in een pot in plaats van met een kluit. In Nederland kan een Prunus domestica Opal met kluit over het algemeen van half november tot eind april worden geplant. De temperatuur in de herfst en het voorjaar speelt hierbij een belangrijke rol. Buiten deze periode wordt de Prunus domestica Opal met pot geleverd en is het belangrijk om tijdens warme periode de boom elke dag voldoende water te geven. Als het vriest is het niet mogelijk om te poten.

Wanneer bloeit Prunus domestica Opal?

Prunus domestica Opal bloeit in april.

Wanneer zijn de pruimen van de pruimenboom Opal rijp?

De pruimen zijn eind juli-begin augustus plukrijp. De Prunus domestica Opal is een gemiddeld groeiend ras dat veel pruimen produceert.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Prunus domestica 'Opal'

De Prunus domestica 'Opal' werd voor het eerst gekweekt in 1925 door de Reine Claude d’Oullins te kruisen met de Early Favorite. In 1946 werd deze boom op de markt gebracht. De groei van de Opal verloopt bovengemiddeld snel. Het uitdunnen van de vruchten is van groot belang. Wanneer u dit niet doet, kunnen de pruimen van de Prunus domestica 'Opal' gaan rotten, omdat ze tegen elkaar gaan hangen. Ook doorhangende takken kunnen de Prunus domestica 'Opal' schade toebrengen. In april kan je veel prachtige bloemen verwachten.

opal pruimen

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein