Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Kersenbomen kopen (Prunus avium)

Een kersenboom kopen is op zich al een feest, want het assortiment in deze categorie is niet alleen omvangrijk, de smaak van de kersen is absoluut verrukkelijk. Deze zoete verleiding is niet alleen heerlijk om te consumeren, van de bloesem tot aan de herfstkleuren zijn het bomen die er prachtig uitzien.

Verder lezen
Filter
Prunus avium 'Hedelfinger'

Betaal veilig met:

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Kersenboom kopen

Er is onderscheid te maken tussen zelfbestuivende bomen die alleen tot bloei kunnen komen, en variaties die andere bomen nodig hebben voor de bestuiving. Daarnaast zijn er kersenbomen met hoogstam, halfstam, leivorm en dubbele U-vorm leverbaar.

Verschillende vormen

Let bij de aanschaf op de vorm van de kersenboom. Dit zijn de vier standaard vormen:

  • Kersenbomen hoogstam: Deze bomen kunnen tot een hoogte van zeven meter groeien, de robuuste onderstam zal ongeveer twee meter hoog zijn. Met een boom paal krijgt de jonge plant de nodige ondersteuning. Na zes tot zeven jaar zal de kersenboom vruchten produceren.

Met een hoogstam kersenboom heb je de grootste soort kersenboom in je tuin. Deze kersenbomen zijn dan ook vaker te vinden in grotere tuinen. Een hoogstam kersenboom is erg populair omdat deze boom het snelste vrucht geeft. Deze boom kan wel 7 meter hoog worden. Verder heeft deze fruitboom veel vertakkingen. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat een hoogstam boom in je tuin past.

Soorten hoogstam kersenbomen

Bij Bomendael verkopen wij uitsluitend hoogstam kersenbomen waaraan zoete kersen groeien. Veel van onze hoogstam kersenbomen zijn niet zelfbestuivend. Dit betekent dat er een andere kersenboom in de buurt moet staan die voor kruisbestuiving kan zorgen. Zo verkopen wij de Burlat kersenboom, die vanaf juni al vruchten geeft. Of ga voor een van onze andere kersenboom soorten, zoals de Early Rivers kersenboom, waarbij u kunt genieten van de zoete intense smaak. De aanlokkelijke grote kersen van de Hedelfinger zijn ook groot favoriet.

Ook bij de zelfbestuivende hoogstam kersenbomen is het verstandig om nog een kersenboom in de buurt te hebben staan. Hierdoor komen er namelijk de meeste vruchten aan de boom. Zo kunt u nog meer genieten van de zoete kers van de Kordia of de witte bloesem van de Regina.

Hoogstam kersenboom plukken

Aangezien de hoogstam kersenboom erg hoog is, raden wij aan om een ladder of trap te pakken. Het wordt gevaarlijk en lastig als je het zonder doet. Ben je toch op zoek naar een kleinere fruitboom? Ga dan voor een van onze andere kersenbomen. Hier vind je onder andere halfstam kersenbomen die wat eenvoudiger zijn om te plukken.

Wacht bij het plukken niet totdat de vrucht op de grond valt. Dan is het meestal al te laat. Ondanks dat een hoogstam kersenboom erg groot is, heeft hij een goede doorkijk. De vertakkingen van deze fruitboom liggen namelijk hoog, waardoor je een groot deel van de tuin onder de boom door kunt zien.

  • Kersenbomen halfstam: Bij Bomendael verkopen wij ook halfstam kersenbomen. Bij deze vorm begint de kroon op ongeveer 1,30 meter en de hoogte bij aankoop van de halfstam kersenboom ligt tussen de 1,80 meter en 2,50 meter. De uiteindelijke hoogte zal ook niet meer worden dan 5 meter. hierdoor is deze variant bij uitstek geschikt voor kleinere tuinen. Ook zal het fruit makkelijker te plukken zijn omdat het simpelweg lager hangt dan bij bijvoorbeeld een hoogstam variant.
  • Kersenbomen leivorm: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Hiermee kan de ruimtelijke indeling van de tuin aanzienlijk beïnvloed worden. Het is daarnaast ook een natuurlijk soort zonwering.
  • Kersenbomen dubbele u-vorm: Wanneer er onvoldoende ruimte is voor grote bomen kan deze dubbele u-vorm uitkomst bieden. Deze vorm wordt vaak bij een muur of schutting geplaatst.

Kersenbomen planten

Let bij het planten altijd op de periode waarin dit mogelijk is. Daarbij is er verschil tussen bomen die in pot zijn gekweekt, of in de volle aarde. De meeste kersenbomen bloesem openbaart zich eind april en is werkelijk prachtig om te zien. Een maand of wat later kunnen de heerlijke vruchten geplukt worden. De smaak van het donkerrode vruchtvlees is zoet met een vol aroma en een intense geur. Je kunt de vruchten direct eten van de boom, of verwerken in meerdere gerechten waaronder gebak of jam. Geef de jonge bomen voldoende ruimte in de aarde zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. De eerste twee seizoenen zal er een boom paal aanwezig moeten zijn voor extra ondersteuning. Bij vragen over deze fruitbomen kun je uiteraard contact opnemen met onze specialisten.

Zelfbestuivende kersenbomen

Bij Bomendael telen wij al jarenlang zelfbestuivende kersenbomen, ofwel prunus avium. Kersenbomen kenmerken zich door hun grote bladeren en de wild groeiende takken. Van de meeste kersenbomen is de stam roodbruin van kleur. In het voorjaar kun je genieten van een prachtig schouwspel aan bloesem.

Welke kersenboom zijn zelfbestuivend?

Bij Bomendael verkopen we twee verschillende zelfbestuivende kersenbomen: de Prunus Avium ‘Regina’ en de Kordia kersenboom. Met een zelfbestuivende kersenboom heb je dus een prachtige boom die een gigantische productie kan halen. Met een zelfbestuivende kersenboom kan je ervoor kiezen om één kersenboom te nemen. De zelfbestuivende variant bestuift namelijk zichzelf.

Verzorging van een kersenboom

Het is mogelijk om het hele jaar door kersenbomen te planten. Dit is mogelijk omdat wij ook kersenbomen in een pot hebben staan. Wel is het nodig om de boom in de zomermaanden iedere dag water te geven. In de winter is het verstandig om de boom humus of kalkgift op de boomspiegel te geven. Hierdoor groeit hij beter en krijgt je meer vruchten.

Het is niet nodig om een speciale grondsoort te hebben voor een kersenboom. Wij raden het wel aan om een aanplantpakket te kopen bij de aanschaf. Hierdoor kan de boom een goede start maken in uw tuin. Met dit goede begin ben je bijna verzekerd van een prachtige hoogstam fruitboom die heerlijke, zoete kersen produceert.

Een Kersenboom kopen bij boomkwekerij Bomendael

Een Kersenboom kopen doet u eenvoudig via onze webshop. Hier kun je kiezen voor onze aanplant service. Hierbij komen wij de boom bij je thuis planten. Schaf je het aanplantpakket bij ons aan, dan krijg je daarbij ook 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Neem ook eens een kijkje bij al onze fruitbomen.

Alle kersenboom soorten:

Prunus avium ‘Kordia’

Prunus avium ‘Regina’

Prunus avium ‘Hedelfinger’

Prunus avium ‘Early Rivers’

Prunus avium ‘Burlat’

 

Kersenbomen: alle advies pagina’s

Fruit uit eigen tuin om mee te bakken en te koken

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

De voordelen van leifruitbomen

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

Hoe plant je een boom in de zomer?

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Alle tips voor het kopen van een fruitboom

Hoe verplaats je een boom?

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

Je eigen fruit kweken

Een boom snoeien doe je gewoon zelf

https://bomendael.com/de-bestuiving-van-fruitbomen/

Hoeveel water geef ik een boom?

Hoe plant ik een boom?

Bestuivingslijst fruitbomen

Veelgestelde vragen over de kersenboom

Hoe hoog wordt een kersenboom?

Kersenbomen kunnen een hoogte bereiken van tussen de 8 en 12 meter. Wanneer je de boom iets kleiner wilt houden, kun je dit doen door de boom elk jaar goed te snoeien.

Kan ik de kersenboom het hele jaar door planten?

Kersenbomen kunnen bij ons het hele jaar door besteld en geplant worden. Je kunt de boom het beste niet planten wanneer de grond bevroren is, of wanneer het extreem droog is. In de zomer heeft de boom elke dag een emmertje water nodig.

Wanneer is mijn kersenboom vruchtdragend?

De meeste soorten kersenbomen geven al vruchten wanneer ze drie tot vier jaar oud zijn. Naarmate de boom ouder wordt, zal deze steeds meer vruchten geven. De meeste kersen kunnen tussen mei en juli worden geplukt.

Wanneer kan ik mijn kersenboom snoeien?

De beste snoeitijd voor kersenbomen is tussen september en oktober.

Is een kersenboom geschikt voor kleine tuinen?

Halfstam kersenbomen en kersenbomen in leivorm zijn zeer geschikt voor het planten in kleine tuinen, omdat deze bomen niet zo groot worden. Snoei de kersenboom jaarlijks om zijn kleine formaat te behouden.

Kan een kersenboom last krijgen van plagen of ziektes?

Een kersenboom kan last krijgen van luizen, wat niet schadelijk is voor de boom. De zoete geur van de kersen kunnen ongedierte zoals wespen aantrekken. Daarnaast kan een kersenboom gomziekte krijgen. Bij gomziekte wordt er een plakkerige afscheiding gevormd op de stam en op de takken. Gomziekte kan worden voorkomen door te zorgen voor een goede grond.

Hoe oud wordt een kersenboom?

Een goed verzorgde kersenboom kan in het juiste klimaat wel 50 jaar oud worden.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Kersenbomen kopen (Prunus avium)

Een kersenboom kopen is op zich al een feest, want het assortiment in deze categorie is niet alleen omvangrijk, de smaak van de kersen is absoluut verrukkelijk. Deze zoete verleiding is niet alleen heerlijk om te consumeren, van de bloesem tot aan de herfstkleuren zijn het bomen die er prachtig uitzien.

Prunus avium 'Hedelfinger'

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein