Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Krentenboom kopen (Amelanchier lamarckii)

Een krentenboom staat er om bekend dat hij in alle seizoenen mooi is. Hij bloeit in de lente en werd vroeger in Europa gecultiveerd en veelal in boerentuinen geplant om zijn vruchten op de markt te verkopen. De krentenboom is familie van de Rosaceae.

Verder lezen
Filter

Resultaten Toont alle 4 resultaten

Sorteren op

De krentenboom is alles in een: hij heeft een mooie bloei, groei in de zomer, mooie herfstkleuren en eetbare vruchten. Het is daarnaast een traag groeiende soort, waardoor hij weinig onderhoud nodig heeft. Dankzij de witte bloemen in het voorjaar en de bronskleurige bladeren in het najaar is de krentenboom een echte eyecatcher in je tuin.

De mooiste krentenboom voor in je tuin

Een krentenboom is een echte verrijking aan je tuin. Hij is het hele jaar door een prachtige verschijning dankzij het indrukwekkende kleurenpalet. In de maand april-mei krijgt de boom mooie witte bloemen en in het najaar zwart blauwe besjes. De besjes worden vaak gegeten door vogels. Daarom is de boom ook zeker aan te raden voor vogelliefhebbers. De eetbare vruchten zijn ook geschikt voor het maken van jam. Hoe leuk is dat?

Meerstammige krentenboom

Binnen ons aanbod krentenbomen vind je onze populairste krentenboom, namelijk de Amelanchier Lamarckii. Deze meerstammige bladverliezende boom is een echte toevoeging aan je tuin. Hij gaat in bloei rond mei en april en geeft ook eetbare vruchten. Wanneer je de boom koopt, zal deze nog vrij klein en compact zijn, maar naarmate hij ouder wordt zal de kroon breder worden. Omdat er een fijne vertakking ontstaat, zal in de winter een mooie structuur zichtbaar worden met takken die een opvallend grijze kleur bezitten. De structuur van de bladeren breekt het zonlicht zonder al het invallende licht te filteren. Het karakter van deze boom leent zich voor zowel kleinere als grotere tuinen.

Krentenboom hoogstam

Deze bomen kunnen tot een hoogte van zeven meter groeien, de robuuste onderstam zal ongeveer twee meter hoog zijn. Met een boom paal krijgt de jonge plant de nodige ondersteuning.

Met een hoogstam krentenboom heb je de grootste soort krentenboom in je tuin. Deze krentenbomen zijn dan ook vaker te vinden in grotere tuinen. Deze boom kan wel 7 meter hoog worden. Verder heeft deze boom veel vertakkingen. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat een hoogstam boom in je tuin past.

Een krentenboompje verzorgen

Een groot voordeel van de krentenboom is dat hij weinig verzorging nodig heeft. De krentenboom hoeft niet gesnoeid te worden en heeft weinig voeding nodig. Je kunt hem wel in het najaar wat mulch geven. Wanneer je de boom klein wilt houden, kun je oude takken wegknippen of zagen. De krentenboom kan maximaal 7 meter lang worden. De jaarlijkse groei is ongeveer 20 tot 40 cm.

Prachtig in de lente, zomer én herfst

Een krentenboom die in bloei staat is hét teken van de lente. Dit heeft meerdere redenen. Eind maart begint de boom prachtige bloesem te krijgen. De bloemen zijn crème of wit van kleur en verschijnen rond april in bosjes aan de takken. Het ziet er feestelijk uit en het ruikt ook nog eens heerlijk.

Rond juni komen er alweer knoppen aan de takken bij de bladeren voor de volgende lente. De bladeren van de krentenboom kleuren in de herfst geel-oranje en de boom is verliest dan ook zijn blad.

Een krentenboom kopen?

Wil je een krentenboom kopen, meerstammige of een hoostam? Je bestelt deze gemakkelijk via onze webshop. Je kunt kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij je thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, een boomband, boombandspijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Alle krentenboom soorten:

Krentenboom meerstammig
Krentenboom hoogstam

Amelanchier lamarckii: alle advies pagina’s

Hoe plant ik een boom?

Hoeveel water geef ik een boom?

Wat zijn meerstammige bomen?

Een boom snoeien doe je gewoon zelf

De mooiste voorjaarsbloeiers van 2023 (ge-update)

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Veelgestelde vragen over de krentenboom

Hoe snoei ik een krentenboom?

De krentenboom is geen snelle groeier en wordt maximaal 7 meter hoog. Je kan daarom het beste de krentenboom ieder voorjaar (februari/maart) snoeien. Het is belangrijk om een krentenboompje gelijkmatig te snoeien, hierdoor blijft je boom mooi in model. Snoei aan alle kanten ongeveer dezelfde takken weg, want je wilt na het snoeien wel ongeveer hetzelfde model overhouden. Op de plek waar de boom gesnoeid is zal de krentenboom weer nieuwe uitlopers maken. Begin met het snoeien altijd bij een uiteinde van de tak en volg de tak naar beneden. Als je aftakking tegenkomt snoei je de tak weg. Hoeveel je wegsnoeit, hangt af van hoe groot je de boom wilt hebben.

Is een krentenboom klein te houden en geschikt voor een kleine tuin?

Voor een kleine tuin is een krentenboom perfect geschikt. Je kan een krentenboompje heel goed klein houden door de krentenboom ieder voorjaar te snoeien. Krentenboompjes groeien goed op een koele plek met halfschaduw, maar ze kunnen ook volle zon verdragen.

Wanneer bloeit een krentenboom?

Krentenbomen geven al vroeg in het jaar (maart/april) bloemen en bloesem waardoor de boom een prachtige roze/witte kleur krijgt. Nadat de boom in bloei heeft gestaan is hij minder opvallend, maar als de boom weer bessen krijgt ziet hij er prachtig uit. Met een krentenboom in je tuin zul je veel vogels aantrekken, want vogels zijn gek op de bessen die de krentenboom geeft. In het najaar heeft de Amelanchier Lamarckii een prachtig geel-oranje herfstkleur.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Krentenboom kopen (Amelanchier lamarckii)

Een krentenboom staat er om bekend dat hij in alle seizoenen mooi is. Hij bloeit in de lente en werd vroeger in Europa gecultiveerd en veelal in boerentuinen geplant om zijn vruchten op de markt te verkopen. De krentenboom is familie van de Rosaceae.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein