Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Stamomtrek

Breedte vorm

Prijs

Lei amberboom

Heb je al eens gehoord van de Lei amberboom? Deze plant, ook wel bekend als Liquidambar styraciflua 'Worplesdon', is vooral geliefd om zijn unieke handvormige bladeren en de prachtige geel tot dieprode herfstverkleuringen. De kleur van het blad kan variëren afhankelijk van factoren zoals de bodemvochtigheid, zuurtegraad van de grond en hoeveelheid licht. Elk exemplaar is uniek en geeft zijn eigen draai aan de herfstkleur. Net zoals bij alle boomsoorten, als je bijvoorbeeld naar een rij bomen aan de rand van een bos kijkt, zie je in de herfst alle mogelijke tinten groen, geel, oranje en rood voorbij komen. Elke boom staat op ongeveer dezelfde plaats en op vergelijkbare grond, maar toch krijgt elke boom zijn eigen herfstkleur. Dit kan ook gebeuren bij een rij Lei amberbomen.

Verder lezen
Filter
Lei-amberboom-Liquidambar styr. 'Worplesdon'

Resultaten Toont alle 2 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Naast de mooie herfstverkleuring is de Lei-amberboom ook een erg gezonde plant die weinig tot geen last heeft van plagen of ongedierte. Dit maakt hem makkelijk te onderhouden, want hij bloeit niet en heeft geen vruchten die op de grond vallen. Het enige wat eraf valt, is het blad in het najaar. Als leiboom vormt de Lei-amberboom in de zomer een dicht scherm.

Bij Bomendael.com gebruiken we de cultivar ‘Worplesdon’ voor onze leibomen. Deze variëteit is fijn om te gebruiken als leiboom omdat hij fijner en compacter groeit dan de gewone Liquidambar styraciflua, en ook sneller dicht groeit. Daarnaast groeit hij egaler en sneller dicht.

De voordelen van een lei amberboom

De lei amberboom is aan het opkomen als één van de meest populaire keuzes als leiboom. Dit komt omdat deze boom geen van de nadelen heeft die de Lei-Linde en de Lei-Plataan wel hebben. Zo kan de Lei-Linde luizen krijgen die een plakkerig spul afscheiden, wat niet fijn is voor onder auto’s of een terras. De lei amberboom heeft hier geen last van en groeit net zo mooi dicht als de Lei-Linde. Bovendien kan de Lei-Plataan tijdens het snoeien een stofje vrijmaken dat op de keel kan slaan en hoesten en benauwdheid kan veroorzaken. Ook daar heeft de lei amberboom geen last van, dus je kunt hem zonder problemen snoeien. Daarnaast heeft de lei amberboom, net als de Lei-Plataan, prachtige grote bladeren die snel een schaduw- of privéplek creëren.

Hoe plant je een lei amberboom?

Deze boom staat het liefst in de zon of halfschaduw en heeft verder weinig speciale eisen aan de grondsoort. De lei amberboom is ook ziekte-resistent en heeft geen last van schimmels, dus hij kan ook aangeplant worden op beschutte en windstille borders. Hierdoor is de lei amberboom een goede keuze voor plaatsen waar andere leiboomsoorten gevoelig zijn voor schimmelinfecties of luizen.

Tips voordat je ga planten

Voordat je gaat planten, is het belangrijk om de grond los te maken met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn, zonder vaste lagen die de wortels kunnen belemmeren. Voeg bij het planten aanplantgrond door de grond van het plantgat te mengen, zodat de lei amberboom in een grote hoeveelheid goede grond wordt geplant. Dit helpt de wortels een goede start te krijgen.

Tips bij het planten

Vergeet niet om de emmer van de kluit te verwijderen voordat je gaat planten. Als de emmer moeilijk loslaat, kan je een paar keer stevig in de zijkanten knijpen of eventueel de wortels die door de gaatjes groeien verwijderen. Daarna kan je de emmer voorzichtig omhoog tillen en tegen de onderkant slaan. Het is aan te bevelen om de kluit van de lei amberboom te sproeien als hij los in het plantgat staat, zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de boom. Zorg ervoor dat je niet dieper plant dan de hoogte van de kluit, en dat de bovenkant van de grond ongeveer op dezelfde hoogte is als de bovenkant van de kluit. Als richtlijn: de grond mag nog twee vingerdiktes bovenop de bovenste wortels komen. Druk na het planten de grond goed aan rondom de kluit met je voet. Als het hard waait, kan het helpen om een boompaal langs de lei amberboom te plaatsen en deze met een boomband aan de boom te koppelen. Koppel de leibomen aan elkaar met de bamboestokken die erbij zijn geleverd (als je een pakket hebt besteld). Zo ontstaat er een sterk en stabiel geheel.

Lei amberboom snoeien en verzorgen

De lei amberboom is gemakkelijk te snoeien en kan zowel in de zomer als in de winter worden gesnoeid. We raden aan om de boom voor het eerst te snoeien rond het einde van juni of het begin van juli. Kies hiervoor een bewolkte of iets koeler dag, zodat het beschadigde blad niet verbrandt door de zon. Je kunt een snoeischaar gebruiken, vooral in de eerste jaren na het planten. De lei amberboom kan ook geschoren worden, net als een haag. Dit creëert een dicht vertakt netwerk van dunne takken dat zelfs in de winter nog wat privacy biedt. In het voorjaar verschijnen snel de eerste frisgroene, nieuwe bladeren.

Verder is de lei amberboom gemakkelijk te onderhouden. Hij is goed winterhard en heeft daarom geen extra verzorging nodig tijdens de koude maanden. Als je merkt dat de groei tegenvalt, kun je de boom in het voorjaar of zomer extra meststoffen geven.

Lei amberboom kopen bij Bomendael.com

De lei amberboom van Bomendael.com kan het hele jaar door geplant worden, behalve als de grond te hard is vanwege de vorst. Wij selecteren de lei amberboom met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen en bieden ze aan op ons planten- en bomencentrum, waar ze vakkundig op zelfontwikkelde rekken worden aangebonden. Zo zijn de leibomen gemakkelijk door jou te planten.

Ben je opzoek naar een amberboom zonder leirek dan ben je bij ons ook aan het juiste adres.

Veelgestelde vragen over de lei amberboom

Is de amberboom bladhoudend?

Nee, de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ als leiboom is niet bladhoudend net als alle andere amberbomen.

Kan een lei-amberboom in de zon?

Ja, de lei amberboom houdt van direct zonlicht. Zorg in de zomer wel voor voldoende vocht voor de boom.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Lei amberboom

Heb je al eens gehoord van de Lei amberboom? Deze plant, ook wel bekend als Liquidambar styraciflua 'Worplesdon', is vooral geliefd om zijn unieke handvormige bladeren en de prachtige geel tot dieprode herfstverkleuringen. De kleur van het blad kan variëren afhankelijk van factoren zoals de bodemvochtigheid, zuurtegraad van de grond en hoeveelheid licht. Elk exemplaar is uniek en geeft zijn eigen draai aan de herfstkleur. Net zoals bij alle boomsoorten, als je bijvoorbeeld naar een rij bomen aan de rand van een bos kijkt, zie je in de herfst alle mogelijke tinten groen, geel, oranje en rood voorbij komen. Elke boom staat op ongeveer dezelfde plaats en op vergelijkbare grond, maar toch krijgt elke boom zijn eigen herfstkleur. Dit kan ook gebeuren bij een rij Lei amberbomen.

Lei-amberboom-Liquidambar styr. 'Worplesdon'

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein