Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Leiperen kopen

Bij Bomendael verkopen wij ook diverse soorten leiperen. Bij de leivorm is op een bepaalde hoogte een rek in de perenboom vastgemaakt. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Standaard zit het rek op 180 centimeter stamhoogte. Wij verkopen echter ook nog een variant waar het rek op 50 centimeter stamhoogte begint. Zeker bij de laatste variant vergemakkelijkt dit enorm de pluk van de peren.

Verder lezen
Algemeen-Perenboom-Hoogstam-Leivorm

Resultaten Toont alle 18 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Heb jij ook zin in zoete en sappige peren? Dan is een Leipeer echt iets voor jou! Onze ‘Conference’ is zelfbestuivend, dus je hoeft geen andere perenbomen of bijen in de buurt te hebben om vruchten te krijgen. En dat is niet het enige, deze soort is één van de meest populaire en in de Betuwe of Zeeland staan de boomgaarden er vol mee. Wist je dat Bomendael zich bevindt in het hart van de Betuwe en de bomenteelt? Kom gerust langs om je eigen perenboom uit te kiezen.

Bloei van de leipeer

Als de Leipeer bloeit in het voorjaar, is het een prachtig gezicht. De witte bloesem is overweldigend, en de boom heeft dan een maximale sierwaarde. Na de bloesem verschijnen de donkergroene, glanzende bladeren. In het najaar verkleuren deze geel en rood en geven ze de boom een herfstige uitstraling, vooraleer ze bruin worden en afvallen.

Functie van een leiboom

Eind vorige eeuw werden perenbomen alleen aangeplant voor de oogst, en de leivorm was toen alleen gericht op functionaliteit. De vorm maakt het fruit laag bij de grond en gemakkelijk te plukken, en door de takken te leiden, kan de zon beter doordringen en zo de kwaliteit van de peren verbeteren.

Er zijn drie maten van de perenbomen in leivorm beschikbaar, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij jouw tuin en behoeften:

Laagstam leipeer

De laagstamvariant is geschikt voor kleine tuinen, omdat het niet te hoog wordt en makkelijker te onderhouden is. De takken van deze boom beginnen op een hoogte van 50 centimeter, dus je kunt gemakkelijk de peren plukken zonder een ladder te hoeven gebruiken.

Halfstam leipeer

De halfstamvariant is geschikt voor mensen die twijfelen of ze een laagstam- of hoogstamvariant willen. Deze variant heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 2,20 meter, dus het biedt meer schaduw en privacy dan de laagstamvariant, maar is nog steeds gemakkelijk te onderhouden zonder perse een ladder te hoeven te gebruiken.

Hoogstam leipeer

De hoogstamvariant is geschikt voor mensen met een middelgrote of grote tuin, omdat het de hoogste van de drie is 300 cm. De takken van deze boom beginnen op een hoogte van 180 cm, dus je zult een ladder moeten gebruiken om de peren te plukken of om de boom te snoeien. Dit biedt echter wel de meeste schaduw en privacy.

Bij Bomendael verkopen we vijf soorten perenbomen in leivorm met een stamhoogte van 180 centimeter: ‘Beurré Hardy‘, ‘Conference‘, ‘Doyenne du Comice‘, ‘Gieser Wildeman’ en ‘Williams‘. De ‘Gieser Wildeman’ is een stoofpeer.

Om vruchten aan de boom te krijgen, moeten veel bloemen bestoven worden. Perenbomen in leivorm kunnen zelfbestuivend zijn of bestuiving door andere bomen nodig hebben. In ons assortiment zijn ‘Conference’, ‘Doyenne du Comice’ en ‘Gieser Wildeman’ zelfbestuivende perenbomen.

Als je geen plaats hebt voor meerdere bomen of geen andere perenbomen in de buurt hebt, kun je kiezen voor een zelfbestuivende perenboom. Echter, een zelfbestuivende boom geeft vaak meer en grotere vruchten als deze ook bestoven wordt door andere perenbomen.

Een leivorm perenboom kan boven een schutting staan, waardoor je privacy verhoogd wordt en je in het najaar kunt genieten van heerlijke peren.

Aanplanten van een Leipeer

Leiperenbomen houden van een vochtige en vruchtbare bodem, zoals klei of leemzand. Deze grond zie je vaak in de Betuwe of Zeeland. Maak een groot gat voor de boom en zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit niet dieper ligt dan de bovenkant van het maaiveld. Aanplantgrond is belangrijk voor de eerste groei van de wortels. De smalle vorm van de boom betekent dat hij niet veel ruimte nodig heeft om te groeien, dus hij past ook in kleinere tuinen en geeft meteen beschutting, schaduw en privacy. De beste plek voor een Leipeer is de zonnigste plek in je tuin, zodat de zon zijn werk kan doen en de peren zoet en sappig worden.

Verzorging van een perenboom leivorm

Wil je een goede oogst van sappige peren? Dan is het belangrijk om te weten dat perenbomen gevoelig zijn voor bepaalde schimmels. Een open standplaats met voldoende luchtcirculatie en een gezonde bodem helpen om deze schimmels onder controle te houden. Een luchtige takkenstructuur is ook belangrijk. Om een goede oogst te krijgen, is het aan te raden om aan het eind van elk groeiseizoen de langwerpige nieuwe scheuten weg te knippen. Hierdoor ontstaat er een dikkere takkenstructuur, wat later leidt tot meer bloemen en dus meer peren. Perenbomen van Bomendael kunnen groeien op elke grondsoort, maar voor de beste groei strooi je in het voorjaar wat kalk en mest bij de boom.

Zelf peren kweken en plukken

Heerlijk fruit kweken in je eigen tuin? Dat kan met de perenbomen van de soorten ‘Conference’, ‘Gieser Wildeman’, ‘Doyenne du Comice’, ‘Williams’ en ‘Beurré Hardy’. Deze rassen zijn populair omdat ze goed gedijen in Nederlandse klimaten en eenvoudig te kweken zijn. In de supermarkt of bij de groenteboer zijn drie soorten peren altijd prominent aanwezig. De ‘Conference’ , ‘Doyenne du Comice’ en de ‘Gieser Wildeman’ zijn een vaste waarde tussen de rest van het fruit. ‘Conference’ is een zoete en stevige peer die het hele jaar door als handpeer gegeten kan worden. ‘Gieser Wildeman’ is de ideale stoofpeer en krijgt tijdens het stoven een mooie rode kleur. ‘Doyenne du Comice’ is een van de lekkerste peren en de ‘Beurré Hardy’ is een oude perensoort die in Nederland al in de 19e eeuw werd geteeld.

Het oogsten van de peren kan in september of oktober. Pluk eerst de rijpste peren en laat de onrijpe nog even aan de boom hangen. Wees wel op tijd met oogsten, want als de peren te lang aan de boom blijven hangen, worden ze melig en minder sappig. Gelukkig hebben deze rassen een lange houdbaarheid, dus je kunt er ook jam van maken of gebruiken in recepten voor perentaart, perencake of salades.

Een leivorm perenboom van Kwekerij Bomendael 

Je bestelt een leivorm perenboom gemakkelijk via onze webshop. Je kunt kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij je thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 Liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice

Veelgestelde vragen over leiperen

Wat zijn Leiperen?

Leiperen zijn perenbomen die geleid zijn via een leirek. Hierdoor zijn ze gemakkelijk in vorm te houden en te snoeien.

Hoe snoei je een leipeer?

Om een goede oogst te krijgen, is het aan te raden om aan het eind van elk groeiseizoen de langwerpige nieuwe scheuten weg te knippen.

Wanneer moeten leiperenbomen worden geplant?

De leiperen van Bomendael kunnen het gehele jaar door aangeplant worden door onze unieke teelt.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Leiperen kopen

Bij Bomendael verkopen wij ook diverse soorten leiperen. Bij de leivorm is op een bepaalde hoogte een rek in de perenboom vastgemaakt. Langs dit rek worden de takken horizontaal geleid. Standaard zit het rek op 180 centimeter stamhoogte. Wij verkopen echter ook nog een variant waar het rek op 50 centimeter stamhoogte begint. Zeker bij de laatste variant vergemakkelijkt dit enorm de pluk van de peren.

Algemeen-Perenboom-Hoogstam-Leivorm

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein