Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Stamomtrek

Breedte vorm

Prijs

Taxus Bacatta (Venijnboom)

De Taxus "Baccata" is super makkelijk in onderhoud en heeft donkergroene naalden. In het najaar krijgt hij rode bessen en je kan hem in elke vorm snoeien. Perfect als vervanger voor een Buxus, je kan hem zowel als haag als solitair in je tuin zetten. Klinkt dat goed? Bestel 'm online bij Bomendael.com en zie hoe deze klassieker nog altijd hoog scoort in moderne tuinen.

Verder lezen
Meerstammigen-Venijnboom-Taxus Baccata

Resultaten Toont alle 2 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De Taxus Baccata is een unieke haagsoort die superhandig is. Het is daarom ook helemaal niet gek dat deze haag een van de populairste is in Nederland. Hij is namelijk ontzettend makkelijk in onderhoud en kan echt oud worden. Bovendien zijn de bessen in het najaar een lekkernij voor de vogels in je tuin. Ben je van plan om een Taxus Baccata te kopen? Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rijtje, zodat je zelf kunt beslissen.

Sterk en groenblijvend in de winter

De Taxus Baccata is een echte winterharde boom, hij blijft zelfs in de koudste winters groen. Dankzij de sterkte van de taxus zul je geen naalden verliezen in de winter, dus je hebt het hele jaar door een gezonde, groene boom. Bovendien is de dichte structuur van deze venijnboom ideaal als je wilt dat sneeuw mooi op de boom blijft liggen. Het is een echte allrounder, die bovendien ontzettend makkelijk in onderhoud is. Je kunt hem dus gewoon laten groeien zonder je zorgen te hoeven maken. Perfect voor mensen die geen zin hebben in veel onderhoud, maar wel een prachtige boom willen hebben.

Privacy gegarandeerd door de extreme dichtheid

Als je een venijnboom in je tuin wilt, dan is de kans groot dat privacy en beschutting belangrijke redenen zijn voor je keuze. Een groene haag is natuurlijk veel leuker dan een saaie schutting, maar je wilt wel een resultaat waar niemand doorheen kan kijken. Daarom is de venijnboom een geweldige keuze. Door de dichte groei van deze boom, krijg je een haag die niet alleen blikdicht is, maar ook vrijwel onmogelijk te betreden of te verlaten is. Ideaal als je kinderen of huisdieren buiten laat spelen en je ze in de gaten wilt houden, of als je gewoon je privacy wilt beschermen. En omdat deze haag ontzettend makkelijk in onderhoud is, hoef je je geen zorgen te maken dat je er veel werk aan hebt.

Groeisnelheid

De Taxus Baccata groeit niet alleen snel, hij wordt ook nog eens elk jaar zo’n 20 tot 25 cm hoger. Dit betekent dat je haag in no-time de gewenste hoogte zal bereiken. Hij groeit niet zo breed als een conifeer, maar kan wel behoorlijk brede worden als je hem zijn gang laat gaan. De maximale hoogte van deze haag is ongeveer 4 meter. Hoe ouder de plant wordt, hoe minder snel hij groeit. Wat fijn is aan deze haag, is dat je hem altijd weer terug kunt snoeien en dat hij dan gewoon weer opnieuw begint te groeien. Dit betekent dat je altijd in controle bent over de grootte en vorm van je haag.

De Taxus Bacatta aanplanten

De beste tijd om een Taxus Baccata te planten is tussen eind september en begin april. Zo kan de plant zich goed aanpassen aan zijn nieuwe plek voordat de groeiperiode begint. Het is wel belangrijk om de grond goed te checken op vorst, want als het vriest kan je de taxus niet planten. Ook na het planten is vorst niet goed voor de plant, dus houd ook de weersvoorspellingen in de gaten.

Als je een Taxus Baccata gaat planten, begin dan met het graven van een geul waar de haag komt te staan. Let op: deze plant houdt niet van diep geplant te worden, dus zorg dat de wortels net onder de grond staan. Maak de grond los voordat je de Taxus Baccata in de geul plaatst. Als je compost gebruikt, is dit het moment om dit te doen. Meng het met de losse grond voor een gezonde mix. Let op dat de taxus niet van een natte ondergrond houdt, dus plant hem liever in een drogere periode.

Standplaats

De Venijnboom is een geweldige plant om in je tuin te zetten, want het maakt niet uit of hij in de zon, schaduw of halfschaduw staat. Het enige waar je op moet letten is dat je hem niet in kleigrond zet, want deze plant heeft liever een bodem met veel humus, kalk en magnesium. Dus als je een tuin hebt met veel klei, dan is het misschien een goed idee om wat compost of humus toe te voegen aan de grond voordat je hem plant. Maar verder is deze venijnboom een echte allrounder, die zich overal thuis voelt.

Hoe onderhoudt je een Taxus Baccata?

Onderhouden van een Taxus Baccata is een eitje, en dat is een van de redenen waarom deze haag zo geliefd is. Maar net als elke plant, heeft deze haag ook wat aandacht nodig om er top uit te zien. We kunnen het onderhoud van deze haag onderverdelen in een aantal categorieën, zoals:

Water geven tips

Deze venijnboom heeft niet veel water nodig, dus geen zorgen dat je elke dag met een tuinslang moet lopen. Omdat hij niet van natte voeten houdt, is het schadelijk om de grond rond de haag te nat te maken. Alleen in erg warme periodes raden we aan om de haag een keer per week water te geven. Houd hierbij rekening met de vochtigheid van de bodem. Zolang de bodem nog licht vochtig is, hoeft u de haag geen water te geven.

Snoei instructies

De Taxus Baccata kan je in verschillende vormen snoeien. Een groot voordeel van deze boom is dat hij kan vertakken. Dus geen zorgen dat je per ongeluk te ver snoeit, de boom groeit vanzelf weer terug. Een keer snoeien in mei of juni en een stevige snoeibeurt in de winter is voldoende. Wanneer de haag nog laag is, snoei dan alleen de zijkanten, zodat de Taxus in de hoogte kan groeien. Wanneer hij de gewenste hoogte heeft bereikt, mag je ook de bovenkant snoeien. Het is raadzaam om in een lichte punt te snoeien, zoals de onderkant breder dan de bovenkant. Zo krijgen ook de onderste takken voldoende zonlicht.

Voedingstoffen en bemesten

Als je een ‘Baccata’ boom hebt, is het een goed idee om deze aan het begin van de lente te bemesten. Hierdoor krijgt je haag de juiste voeding om zo goed mogelijk te groeien. Onze organische meststof is hiervoor ideaal en zorgt dat je haag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je de haag net hebt geplant, geef hem dan ook meteen een gezonde dosis meststof. Hierdoor zal de haag sneller wortelen op de nieuwe plek.

Verschillende vormen kopen bij Bomendael.com

We leveren de venijnbomen in pot of met kluit. Welke vorm het meest geschikt is voor jouw tuin is afhankelijk van verschillende factoren. Welke soort je ook bestel, je bent altijd verzekerd van de beste kwaliteit en een zorgvuldige bezorging. Benieuwd welke vorm het beste voor jou is bestemd? Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje:

Taxus Bacatta meestammig: In plaats van een lange stam die uitmondt in afzonderlijke takken, is er slechts een minimale stam, de takken groeien vrijwel vanaf het grondniveau. Daardoor lijkt het alsof de boomstam als het ware diep in grond is begraven. Het uiterlijk heeft ook veel weg van een struik maar is deze al veel groter en volwassener.

Taxus Bacatta leiboom: Door middel van leibomen creëert je namelijk een natuurlijke afscheiding. Deze bomen zijn ook nog eens een verrijking voor jouw tuin. Bij leibomen zijn de takken horizontaal geleid in meerdere lagen boven elkaar. Hierdoor krijg je een dicht scherm aan takken.

Veelgestelde vragen over Taxus Baccata

Is de Taxus Baccata giftig?

De Taxus Baccata, ook wel bekend als de Europese Taxus, kan giftig zijn. De bessen en naalden van deze plant bevatten een stof genaamd taxine, die giftig is voor mensen en dieren. In grote hoeveelheden kan het leiden tot symptomen zoals braken, diarree, hartproblemen en zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren niet in contact komen met deze plant.

Waar kan een Taxus Bacatta niet tegen?

Er is één ding waar de Taxus Baccata absoluut niet tegen kan: te veel water. Als de grond rondom de wortels van de plant te vochtig is, kan dit leiden tot bruine toppen en een roestbruine kleur over de gehele plant. Als de grond niet snel genoeg opdroogt, kan de Taxus zelfs afsterven. Dus wees voorzichtig met het water geven en zorg dat de grond voldoende drainage heeft.

Hoe snel groeit een Taxus Baccata?

De Taxus Baccata groeit niet alleen snel, hij wordt ook nog eens elk jaar zo'n 20 tot 25 cm hoger. Dit betekent dat je haag in no-time de gewenste hoogte zal bereiken.

Kan Taxus Baccata in de volle zon?

De Taxus Baccata is een veelzijdige plant en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Ook doet de plant het goed in zowel kleigrond als zanderige grond. Als je de keuze hebt, raden wij aan om de Taxus Baccata in de volle zon of in de halfschaduw te plaatsen. Na het planten is het belangrijk dat de grond vochtig is, maar daarna mag de grond niet langdurig nat zijn. Dit kan leiden tot problemen met de wortels van de plant. Let dus op met het water geven en zorg voor goede drainage rondom de wortels.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Taxus Bacatta (Venijnboom)

De Taxus "Baccata" is super makkelijk in onderhoud en heeft donkergroene naalden. In het najaar krijgt hij rode bessen en je kan hem in elke vorm snoeien. Perfect als vervanger voor een Buxus, je kan hem zowel als haag als solitair in je tuin zetten. Klinkt dat goed? Bestel 'm online bij Bomendael.com en zie hoe deze klassieker nog altijd hoog scoort in moderne tuinen.

Meerstammigen-Venijnboom-Taxus Baccata

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein