Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Alle perzikbomen

Een perzikboom is een boom die vruchten draagt met een harde pit. Daarmee heeft deze plant overeenkomsten met abrikozen, pruimen en kersen, die allemaal tot de steenvruchten behoren. Alle variaties zijn zelfbestuivend, zo kun je een perzikboom planten in een tuin zonder omringende bomen.

Verder lezen
Perzikboom

Resultaten Toont alle 9 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Er zijn hoogstam en halfstam vormen leverbaar, afhankelijk van de ruimte en behoefte. Naast de mooie vruchten mag ook zeker de opvallende perzikboom bloesem genoemd worden, die het het voorjaar met prachtig roze bladeren het seizoen op feestelijke wijze zal inluiden.

Korte historie

Oorspronkelijk is de perzik afkomstig uit China. De naam is daarentegen gebaseerd op Perzië, van waaruit deze vruchtbomen Europa hebben bereikt. Ze worden nu met name gekweekt in Iran, door variaties te kweken die overweg kunnen met lagere temperaturen is het ook mogelijk om perzikbomen te planten in een koeler gebied. Met name de inspanningen in de Verenigde Staten hebben ervoor gezorgd dat ook in Nederland grote vruchten kunnen groeien aan deze bomen.

De perzik als vrucht

Het meest opvallende kenmerk van perziken is uiteraard de schil, die over een pluizige ‘vacht’ beschikt. De nectarine heeft niet deze schil, verder zijn deze vruchten hetzelfde. De nectarine betreft een gemuteerde versie van de perzik. De vruchten kunnen worden onderscheiden in wit, geel of rood vruchtvlees. De rassen met wit vruchtvlees hebben in theorie een betere smaak dan de meer donkere variaties, ze zijn wel minder goed te vervoeren.

Vormen perzikboom planten

Er zijn verschillende manieren waarop de perzikboom geleverd kan worden, afhankelijk van de grootte van de tuin en de gewenste toepassing. Twee van deze vormen zijn:

  1. Perzikboom hoogstam: Dit is een vorm van de perzikboom die aanzienlijk hoger is dan de perzikboom met halfstam. De hoogstamvorm is geschikt voor tuinen met voldoende ruimte, omdat deze vorm een groter bladerdak heeft dat beschutting biedt tegen de zon. Hoewel de boom zelf een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht nodig heeft om goed te groeien, kan het bladerdak bescherming bieden tegen de zon in de warmere middaguren.

Omdat de perzikbomen hoogstam erg hoog zijn, raden we aan om een ladder of trap te gebruiken als je de perziken gaat plukken. Dit is veiliger en gemakkelijker dan het proberen te doen zonder hulpmiddelen, en kan ook uitdagend zijn. Bovendien is het belangrijk om de perziken te plukken terwijl ze nog aan de boom hangen, in plaats van te wachten tot ze vanzelf vallen. Als je wacht tot de perziken van de boom vallen, is er een grotere kans op beschadigingen en kan de perzik gaan rotten. Als je op zoek bent naar een perzikboom met een lagere hoogte, zijn er andere opties beschikbaar, zoals de halfstam perzikboom. Deze bomen zijn gemakkelijker te plukken en kunnen ook geschikt zijn voor kleinere tuinen.

  1. Perzikboom halfstam: Deze vorm van de perzikboom is geschikter voor kleinere tuinen, omdat het een lagere boom is die niet zoveel ruimte inneemt. Bovendien is de perzikboom zelfbestuivend, wat betekent dat er geen andere bomen in de omgeving nodig zijn om vruchten te produceren. Dit is handig voor tuinbezitters die niet veel ruimte hebben voor meerdere fruitbomen, of voor degenen die graag een individuele boom in hun tuin willen hebben.

Een van de voordelen van een halfstam perzikboom is dat de meeste mensen geen ladder of trap nodig hebben om de perziken te plukken, omdat de eerste vertakkingen op schouderhoogte beginnen. Dit maakt het gemakkelijk om goed onder de boom te kijken en eventueel andere planten, hagen en struiken in de tuin te zien. Hoewel de halfstam perzikboom lager is dan de hoogstamvariant, is het wel aan te raden om de boom te ondersteunen met een boompaal om te voorkomen dat hij omvalt.

Soorten perzikbomen

Bij Bomendael verkopen wij twee soorten perzikbomen namelijk de prunus persica ‘Amsden’ en de prunus persica ‘Peregrine’. Wij verkopen deze soorten omdat ze het erg goed doen in Nederland. Ook is bij beide soorten het vruchtvlees wit. Bij perziken met wit vruchtvlees is de smaak het lekkerst. Het opvallende aan de vruchten is dat ze een pluizige vacht hebben.

Prunus persica ‘Peregrine’ is een vroeg rijpende perzikboomsoort die bekend staat om zijn grote, zoete vruchten. Deze perzikboom heeft een goede weerstand tegen ziektes en kan goed tegen droogte. De vruchten zijn groot en hebben een roodbruine schil met een oranje vruchtvlees. Deze perzikboom is ideaal voor de tuin of voor het kweken in potten.

Prunus persica ‘Amsden’ is een late rijpende perzikboomsoort met kleinere, zoete vruchten. Deze perzikboom heeft een goede weerstand tegen ziektes en kan goed tegen droogte. De vruchten hebben een gele schil met een oranje vruchtvlees. Deze perzikboom is ook geschikt voor de tuin of voor het kweken in potten.

Verzorging van een perzikboom

Hoewel de perzikboom van nature alleen voorkomt in warmere landen, is het door middel van verschillende variaties toch gelukt om ook in Nederland perzikbomen te laten groeien. Zeker als deze bomen in een pot staan, zijn ze erg goed bestand tegen het klimaat in Nederland. Wel is het noodzakelijk om de perzikboom tegen een zuidmuur te planten. Hier staat hij enigszins beschut en krijgt hij voldoende zonlicht om mooie perziken te laten groeien en sappige vruchten te produceren.

Ook houden ze van een goed bemeste en kalkrijke grond. Als je ieder jaar wilt genieten van de vruchten moet je de halfstam perzikboom niet te vaak snoeien.

Ziekte bij perzikbomen

Er zijn enkele ziekten bij deze bomen waar de eigenaar rekening mee dient te houden. Zo is de perzik kwetsbaar ten opzichte van de krulziekte. Daarnaast komt ook de gomziekte regelmatig voor. Dit kan een resultaat zijn van de krulziekte, of door een overvloed aan vruchten in de boom. Dan zal er vocht uit de stam en takken

Perzikboom kopen bij Boomwekerij Bomendael

Je kunt een perzikboom heel eenvoudig online kopen via onze webshop. Alle perzikbomen zijn afkomstig uit onze eigen kwekerij en van hoogwaardige kwaliteit. Je kan kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij jou thuis planten. Je ontvangt dan ook 2 boompalen, boomband, boomband spijker en 60 liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Alle perzikboom soorten:

Prunus persica ‘Peregrine’

Prunus persica ‘Amsden’

Perzikbomen: alle advies pagina’s

De voordelen van leifruitbomen

Alle tips voor het kopen van een fruitboom

Hoe verplaats je een boom?

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

Je eigen fruit kweken

Hoe bescherm ik mijn boom tegen de vorst?

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

Fruit uit eigen tuin om mee te bakken en te koken

Hoe plant je een boom in de zomer?

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

 

Een boom snoeien doe je gewoon zelf

De bestuiving van fruitbomen

De voordelen van fruitbomen

Hoe plant ik een boom?

Veelgestelde vragen over de perzikenboom

Welke maand perzikboom snoeien?

Het is het beste om de perzikboom te snoeien tijdens de wintermaanden, wanneer de boom in rust is. Dit kan variëren afhankelijk van de klimaatzone waarin je woont, maar in de meeste gebieden is de winter een goede tijd om de perzikboom te snoeien. De winter is ook een goede tijd om eventuele dood of beschadigd hout te verwijderen en de boom in vorm te houden. Als je de perzikboom tijdens de bloei of het groeiseizoen snoeit, kan dit de bloemproductie en de vruchtvorming negatief beïnvloeden.

Hoe moet ik een perzikboom onderhouden?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het onderhouden van een perzikboom: 1. Water geven: Perzikbomen hebben regelmatig water nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Zorg ervoor dat de boom voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. 2. Om een perzikboom goed te laten groeien en vruchten te laten produceren, heeft hij voedingsstoffen nodig. Een goed gedraineerde, licht kalkhoudende grond, zoals zavel, is geschikt voor perzikbomen. De boom heeft ook een zonnige, beschutte standplaats nodig, waarbij de grondwaterstand niet te hoog is. Het is wel aan te raden om de perzikboom tegen een zuidmuur te planten, zodat hij enigszins beschut staat en voldoende zonlicht krijgt om mooie perziken te laten groeien en sappige vruchten te produceren. 3. Snoeien: Het is belangrijk om de perzikboom te snoeien om ervoor te zorgen dat hij goed groeit en vruchten blijft produceren. Snoei de boom in de wintermaanden, wanneer hij in rust is. Verwijder dood of beschadigd hout en hou de boom in vorm door overtollige takken te verwijderen. 4. Ziekte- en plaagbestrijding: Houd de perzikboom in de gaten voor tekenen van ziekte of plagen, zoals bladluis, bladwormen of schimmel.

Hoe groot word een perzik boom?

De grootte van een perzikboom kan variëren afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Sommige perzikbomen kunnen tot 10 meter hoog worden, terwijl andere soorten kleiner blijven, met een hoogte van ongeveer 5 meter. Perzikbomen met halfstam zijn doorgaans kleiner dan hoogstamvarianten. Houd er rekening mee dat de grootte van een perzikboom ook afhankelijk is van de ruimte die hij heeft om te groeien en de hoeveelheid zonlicht en water die hij krijgt.

Kunnen perzikbomen ziek worden?

Ja, perzikbomen kunnen ziek worden. Net als alle andere planten, kunnen perzikbomen worden aangetast door verschillende ziektes en plagen. Sommige veelvoorkomende problemen die perzikbomen kunnen ervaren, zijn: Schimmel: Perzikbomen kunnen lijden aan verschillende soorten schimmel, zoals moniliose en schurft, die de bladeren, takken en vruchten van de boom aantasten. Bladluis: Bladluis kan de bladeren van de perzikboom aantasten en leiden tot geelverkleuring en bladval. Bladwormen: Perzikbomen kunnen ook worden aangevallen door bladwormen, die de bladeren van de boom eten en leiden tot bladverlies en beschadiging. Schurft: Schurft is een ziekte die de bast van de perzikboom aantast en leidt tot korstvorming en beschadiging.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Alle perzikbomen

Een perzikboom is een boom die vruchten draagt met een harde pit. Daarmee heeft deze plant overeenkomsten met abrikozen, pruimen en kersen, die allemaal tot de steenvruchten behoren. Alle variaties zijn zelfbestuivend, zo kun je een perzikboom planten in een tuin zonder omringende bomen.

Perzikboom

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein