Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Een aanwinst voor elke tuin: de sierappelboom

Ben je op zoek naar een mooie blikvanger voor in de tuin? Dan is de sierappel een bijzonder goede keuze. De sierappelboom, ook wel de Japanse wilde appel genoemd, geeft in de lente kleurrijke bloesem. In de herfst hangt hij juist vol met sierlijke appeltjes die verschillende kleuren kunnen hebben. Dat maakt de sierappelboom in elk seizoen een pracht voor in de tuin.

Wat maakt een sierappel zo bijzonder?

In het voorjaar, rond april en mei, bloeit de sierappel. De bloesems zijn een prachtig gezicht. Afhankelijk van het ras zijn de bloemen wit, roze of zelfs paars. Ze trekken tal van bijen en andere insecten aan en brengen leven naar de tuin. Welke kleur de bloesem ook heeft, de sierappel is in het voorjaar een echt plaatje. In het najaar verschijnen de vruchten: kleine sierappels die net als de bloemen diverse kleuren kunnen hebben. De appeltjes overwinteren en kunnen tot in januari blijven hangen. Ook trekken ze vogels aan, die de appeltjes graag eten. Denk je eraan een sierappelboom te kopen, denk dan ook om de groeivorm. Sierappelbomen kunnen een brede kroon hebben, maar ook piramidaal of waaierend groeien.

Verschillende soorten sierappels

Wil je een sierappelboom kopen, dan heb je veel te kiezen. Welke sierappel het beste bij jouw tuin past, is afhankelijk van je smaak. De kleur en grootte van de vrucht varieert, en ook de bloesem kan verschillende kleuren hebben. De sierappel past ook goed in kleine tuinen, omdat de boom mooi klein kan blijven. We zetten de mooiste rassen voor je op een rijtje:

  • Malus Red Sentinel. Deze sierappelboom wordt wel de mooiste onder de sierappels genoemd. Hij vormt een brede kroon en krijgt in de lente roze tot witte bloemen. De sierappels zelf zijn felrood en worden ongeveer drie centimeter in diameter.
  • Malus Royalty. Deze sierappel kenmerkt zich door haar paars-bruine blad en purperrode bloemen. De vruchten zijn klein en donkerrood van kleur. 
  • Malus ‘Evereste’. Deze sierappel kleurt van donkergroen naar oranjegeel in de herfst. De Evereste krijgt een bloesem van donkerpaarse knoppen waaruit helderwitte bloemen bloeien. De appels zijn klein, ongeveer 2,5 centimeter in diameter, en zijn oranje tot rood van kleur.
  • Malus Butterball. Zoals de naam al doet vermoeden krijgt deze sierappel goudgele appeltjes. De boom wordt rond de 4,5 meter hoog en geeft in mei een schitterende witte bloesem met roze knoppen.

Hoe en wanneer de sierappelboom snoeien?

Je kunt de sierappel snoeien in de zomer. Zo kun je ervoor kiezen hem op te kronen door de onderste takken van de kroon te verwijderen. Ook wanneer takken kruisen kun je de zwakste, dunste tak gerust wegknippen. Dat kan vanaf begin maart. Je hoeft een sierappelboom niet veel te snoeien, maar de boomsoort heeft wel de neiging vrij grillig te groeien. Snoeien doe je dus vooral wanneer je zelf niet zo houdt van het natuurlijke groeipatroon en de boom een beetje wilt sturen. Wist je dat je sierappelbomen ook kunt gebruiken om een natuurlijk zonnescherm mee te vormen? In dat geval begeleid je hem in het groeien als een dakboom. Dit doe je door de kruin van de boom van jongs af aan te vormen. Zorg dat de stam hiervoor de juiste lengte heeft bereikt, zodat je er comfortabel onder kunt zitten.

De vruchten van de sierappel

De appeltjes die aan de sierappel groeien kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van het ras. Ze blijven doorgaans vrij klein. Wil je een sierappelboom kopen, ga dan na welke kleur jij het liefst in de tuin wilt hebben. De kleuren van de appels lopen uiteen van goudgeel tot paarsrood. De appels zijn niet giftig en kunnen gegeten worden, maar zijn vaak niet bijzonder lekker. Vogels genieten echter wel van een sierappel op zijn tijd. Een sierappelboom trekt dus niet alleen insecten, maar ook vogels aan. Een aanrader is de Malus ‘Evereste’, een sierappel waarvan de geeloranje vruchten de hele winter aan de boom kunnen blijven hangen.

De sierappelboom verzorgen

Sierappels zijn sterke bomen die goed uitgerust zijn tegen het Nederlandse klimaat. Ze doen het goed op vrijwel elke grondsoort. Zet de sierappel bij voorkeur op een zonnige plek, dan krijg je in de lente de mooiste bloesems te zien. In de halfschaduw gedijt de boomsoort echter ook goed. Verder vereist de sierappelboom niet bijzonder veel verzorging. Het is natuurlijk altijd een goed idee om dode of beschadigde takken op tijd te verwijderen en een oogje in het zeil te houden voor plaagdieren of ziektes. Die herken je door geregeld de bladeren van de boom te controleren. Zie je misvormde of verschrompelde bladeren, beestjes (zoals bladluizen) of vraat, dan heb je waarschijnlijk te maken met een plaag of ziekte. De meeste aandoeningen zijn goed en biologisch te verhelpen. Zet bijvoorbeeld lieveheersbeestjes in om bladluizen te bestrijden.

Sierappelboom kopen bij Bomendael

Ben je op zoek naar een sierappel voor in de tuin, dan ben je bij Bomendael aan het juiste adres. We hebben de mooiste rassen in huis. Heb je advies nodig, of ben je benieuwd wat er mogelijk is? Neem dan eens contact met ons op. Ook wanneer je op zoek bent naar een ras dat wij niet op voorraad hebben kun je ons bereiken.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein