Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

fruitboom bemesten
Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig? 3

Een fruitboom is een ware aanwinst voor je tuin. Fruitbomen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken met hun bloesems en prachtige vormen, maar zijn ook erg nuttig. Elk jaar kun je genieten van zelf geteelde vruchten, of je nu een perenboom of een pruimenboom in de tuin hebt staan. Natuurlijk heeft een fruitboom ook verzorging nodig om zo goed mogelijk te kunnen groeien en de lekkerste vruchten te kunnen produceren. Dat doe je door je fruitbomen op de juiste momenten te snoeien, te zorgen voor een goede bodem en de boom de juiste standplaats te geven. Ook is het belangrijk fruitbomen te bemesten. Daarmee zorg je ervoor dat ze de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien. Maar hoe gaat het bemesten van fruitbomen in zijn werk? Wanneer kun je het beste bemesten en wat hebben de verschillende soorten bomen nodig? In deze blog leer je alles wat je moet weten over het bemesten van fruitbomen.

Fruitbomen bemesten: zorg voor een goede bodem

Fruitbomen bemesten is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed en gezond kunnen groeien, maar het is verstandig eerst een blik te werpen op wat er al in de bodem aanwezig is. Hoeveel voedingsstoffen de grond vast kan houden, is afhankelijk van de soort bodem. Fruitbomen groeien op vrijwel elke grondsoort. De staat van de bodem heeft echter wel invloed op hoe goed de boom zal groeien en hoeveel vruchten hij zal produceren. Staat je fruitboom bijvoorbeeld op een ondergrond van zand, dan doe je er goed aan hummus toe te voegen. Zand kan van zichzelf slecht water en voedingsstoffen vasthouden. Door organisch materiaal toe te voegen, zoals potgrond of compost, zorg je dat de grond beter in staat is de bemesting vast te houden. Ook wanneer de ondergrond van zware klei is, kan het goed zijn hummus toe te voegen. Zware klei laat weinig ruimte over voor lucht. Door de klei te verrijken met hummus zorg je ervoor dat de grond luchtiger wordt en makkelijker te bewerken is. Zo kan de boom er makkelijker voedingsstoffen uit onttrekken.

De verzorging van je fruitboom

Ga je je fruitbomen bemesten, dan kun je ervoor kiezen eerst een bodemtest uit te voeren. Door een monster te nemen van de grond rondom de fruitboom kun je analyseren welke stoffen in de grond aanwezig zijn en weet je of bemesting nodig is. Bij verschillende tuincentra kun je een (gratis) tuingrondtest laten doen. Maak je gebruik van onze aanplantservice, dan krijg je daarbij een aanplantpakket met onder andere 60 liter bemeste aanplantgrond meegeleverd. Daarin zit alles wat de boom bij het planten nodig heeft. Veel stoffen die de boom gebruikt om te groeien, zoals koolzuurgas, zijn doorgaans van nature in de grond aanwezig. Is de grond rijk aan voedingsstoffen, dan hoef je je fruitbomen niet vaak te bemesten. Kijk ook naar de zuurgraad van de bodem. De pH-waarde van de grond ligt idealiter tussen de 6,0 en de 6,5. Ook de leeftijd van de boom is belangrijk om te bepalen hoeveel voeding die nodig heeft, en of bemesting überhaupt nodig is. Heb je een jonge fruitboom in de tuin staan, of eentje die onlangs is geplant? Dan moet je voorzichtig zijn met het geven van voeding. Jonge bomen hebben eigenlijk nog geen meststof nodig om te groeien. Ook is het wortelstelsel van jonge bomen zeer gevoelig, waardoor een overdaad aan bemesting meer kwaad dan goed doet.

Waarom je fruitbomen bemesten?

  • Fruitbomen bemesten kan zorgen voor een mooiere, vollere bloei;
  • Door je fruitbomen te bemesten vul je de voedingsstoffen aan die niet in de grond aanwezig zijn;
  • De bemesting van fruitbomen zorgt dat de boom meer vruchten kan produceren;
  • Met extra voeding blijft je boom gezond, vooral wanneer die op voedingsarme grond staat.

Appelbomen bemesten

Een appelboom doet het op de meeste grondsoorten goed. Appelbomen bemesten is dus niet altijd nodig. Staat je boom op een zanderige ondergrond? Dan kan het nuttig zijn hem een beetje extra te ondersteunen met voeding. Ga je je appelbomen bemesten, dan doe je dat het liefst vroeg in het voorjaar. Vanaf dat moment zal de boom het sterkst groeien, waardoor hij de bemesting goed kan gebruiken. Is je appelboom wat ouder, dan kun je de mest wat eerder in het jaar geven. Op die manier heeft het de tijd om dieper in de grond door te dringen, waar de wortels van de boom zich begeven. Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.

Een pruimenboom bemesten

Een pruimenboom bemesten is belangrijk om de boom goed te laten groeien. Net als bij andere fruitbomen bemesten geef je een pruimenboom in het vroege voorjaar voeding. Tussen maart en april kun je de bodem rondom de boom verrijken met organische meststof. Staat de boom op een ondergrond van zand, dan kun je ervoor kiezen om in juli nog een keer te bemesten. Net als een appelboom heeft een pruimenboom geen kunstmest nodig om goed te gedijen. 

Je perenboom bemesten

Net als bij de appelboom kun je je perenboom het beste eens per jaar bemesten. Dit doe je in het vroege voorjaar. Ook bij een perenboom bemesten geldt dat je ervoor kunt kiezen een tweede keer te bemesten wanneer de boom op zandgrond staat. Omdat zand de voedingsstoffen slecht vasthoudt spoelen ze vaak met de regen weg voordat de boom ze volledig op kan nemen. Bemest je een tweede keer, doe dat dan rond juli. Een perenboom bemesten kan ook door een mulchlaag aan te leggen. Daarmee houd je de bodem gezond. Een mulchlaag bestaat uit gevallen bladeren, snoeiresten of compost. Op die manier kun je op een natuurlijke wijze je fruitbomen bemesten en de grond zijn voedingsstoffen teruggeven.

De amberboom bemesten

Een amberboom (bijvoorbeeld de Liquidambar styraciflua) heeft zo goed als geen bemesting nodig. Wil je je amberboom bemesten, doe dat zoals bij andere fruitbomen dan in het vroege voorjaar. De bemesting kan zorgen voor een mooiere bloei en zorgt dat de boom weerstand opbouwt. De amberboom is een mooie verschijning die langzaam groeit en in de herfst prachtig verkleurt. Let erop dat de grond waar deze boom staat niet te kalkrijk is, want daar houdt hij niet van. Een kalkrijke bodem heeft een pH-waarde van 7,0 of hoger. Je kunt de grond hierop testen door een pH-test af te nemen.

Meerstammigen-Amberboom-Liquidambar styraciflua
Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig? 4

Het bemesten van fruitbomen: druiven en kleinfruit

Ook fruitdragende struiken en andere fruitgewassen kunnen baat hebben bij bemesting. Zorg er bij houtig kleinfruit voor dat je niet te veel bemest met stikstof. Hierdoor groeit het gewas sneller, maar produceert het minder vruchten. Jonge druiven en kleinfruitstruiken hoef je niet te bemesten. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat de wortels verbranden. In dat geval is een klein laagje compost of mulch voldoende om de bodem te verrijken. Let er daarbij op dat je niet direct rondom de stam bemest, omdat dat ervoor kan zorgen dat de stam schimmelt.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein