Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Hoe verplaats je een boom?

boom-planten
Hoe verplaats je een boom? 2

Er staat een verbouwing op de planning, of je hebt al een tijdje last dat de boom in jouw achtertuin te veel schaduw weghaalt. In deze situaties kan het niet anders dan dat je jouw boom wilt gaan verplaatsen. Het kost voor een boom aardig wat tijd en moeite om er weer bovenop te komen. Het is dan ook even een klus, en brengt de mogelijke risico’s met zich mee. In deze blog leggen we je uit hoe je een boom het beste kunt verplaatsen, zonder dat hij te veel moet lijden. 

Bepaal de juiste timing voor het verplaatsen van een boom

De beste periode om een boom te verplanten is in de herfst of in het vroege voorjaar. Tussen de maanden november en maart, wanneer de boom niet actief is. 

Je kunt een boom absoluut niet in de zomer verplaatsen, want dan gaat hij gegarandeerd dood. Dit is de tijd dat de boom aan het groeien is. Verder geldt dat je over het algemeen een echt oude boom beter niet kunt verplanten. 

Hoe ga je te werk?

Voor het verplaatsen van een boom is het, in het beste geval, nodig om een jaar van te voren al te beginnen met de voorbereidingen. Je begint met het uitsteken van een kluit rondom de boom. Dit doe je door een geul te graven rondom de wortelkluit, houd hiervoor ongeveer twee derde tot de helft van de kroonomvang aan. Let er wel op dat je alleen rondom de boom steekt en nog niet eronder, je wilt een groot deel van de wortels intact houden.

Zoals bij veel dingen in de natuur geldt, draait het allemaal om balans. Zo ook voor het verplanten van een boom. Bij het verplanten verwijder je onderaan een deel van de wortels, dit betekent dat je boven de grond ook moet snoeien. Doordat de wortels voor een deel zijn doorgesneden kan de boom minder water opnemen, terwijl het blad nog steeds vocht blijft verdampen. Het is nodig om takken te verwijderen om de vochtverdamping te verminderen. 

De stappen voor het verplanten van jouw boom op een rijtje:

  • Allereerst maak je de grond rondom de boom vrij van onkruid en andere plantenresten.
  • Graaf de kluit zoals beschreven helemaal uit
  • Houdt een jute zak bij de hand, hier kun je zodra je de boom gekanteld hebt de kluit in wikkelen zodat dit bij elkaar blijft.
  • Draag de boom vervolgens naar de gekozen plek
  • Plant de boom net iets boven het grondniveau, de boom kan nog wat zakken zodra hij geworteld is
  • Verwijder de jute zak, let hier op dat je zo veel mogelijk aarde tussen de wortels laat zitten. 
  • Geef de boom tot slot voldoende water en druk de aarde stevig aan. 

Na het verplanten moet de boom stevig gehouden worden. Bij grotere bomen doe je dit door drie boompalen rondom de boom te plaatsen, bind deze vast met een boomband. 

Twijfel je of je de boom zelf kunt verplaatsen? Vraag dan altijd om hulp. Het verplaatsen van een boom kan een heel karwei zijn waar meer handen voor nodig zijn. Loop je alsnog vast, schakel dan een professional in om jouw boom te verplaatsen.

Een boom kopen bij Bomendael

Ben je op zoek naar een boom die bij jouw tuin, boomgaard of park past? Dan ben je bij Bomendael aan het juiste adres. Ontdek ons ruime assortiment bestaande uit onder andere fruit-, meerstammige en bloesembomen. Of kom langs in onze kwekerij. Je bestelt een boom al gemakkelijk online via onze webshop en profiteer van onze aanplantservice. Heb je nog vragen over het verplaatsen van een boom? Neem gerust contact met ons op!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein