Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

De voordelen van leifruitbomen

Cydonia oblonga Laagstam leivorm 50cm
De voordelen van leifruitbomen 2

Fruit eten is lekker en gezond. Wat is er nu leuker als je de lekkerste verse vruchten uit je eigen tuin kunt plukken? Daar komt bij dat fruitbomen er prachtig uitzien wanneer ze in bloei staan. Leifruitbomen zijn ook uitermate geschikt om aan te planten als je maar beperkte ruimte hebt. Op een relatief klein oppervlak kun je van fruitbomen in leivorm een goede oogst halen. Het leuke aan deze bomen is ook dat die in veel verschillende soorten zijn te verkrijgen, zoals: appelbomen, perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen. Ben je benieuwd naar de voordelen die fruitbomen leiden voor jouw tuin opleveren? Lees dan nog even verder. 

Welke soorten leifruitbomen zijn er bij Bomendael verkrijgbaar?

Lei kweepeer;

Lei mispel;

Lei appelboom;

Abrikozenboom;

Leikersenboom;

Lei pruimenboom;

Lei perenboom

Hoe worden fruitbomen in leivorm gekweekt?

Leifruitbomen krijgen de ideale vorm voor het dragen van vruchten, door de manier waarop die tot leifruit worden gekweekt. Bij het kweken worden de horizontale takken vrij wijd uit elkaar geleid. Door de open structuur kan er veel zonlicht en warmte tussen de takken door komen. Daardoor kunnen de vruchten aan de boom goed afrijpen. Door fruitbomen te leiden, is de kans groot dat je van een goede oogst profiteert.

Leifruitbomen als natuurlijke afscheiding

Met leifruitbomen kun je de ontwikkeling van het fruit op een mooie manier aanschouwen. De bloei start in de lente en in het najaar pluk je in de regel de laatste vruchten. Vanwege hun mooie uitstraling doen fruitbomen in leivorm het ook uitstekend als natuurlijke erfafscheiding. Fruitbomen boven de schutting leiden is ook een optie. Kijk je in je tuin tegen een blinde muur aan? Bepaalde soorten leifruitbomen lenen zich goed om daarvoor te plaatsen, mits er op die plek voldoende zonlicht komt. Dankzij het zonlicht warmt de muur op en dat is goed voor fruitbomen in leivorm, want zo kunnen de vruchten snel groeien.

Hoe kun je leifruitbomen snoeien?

Een ander voordeel is dat de snoei stukken gemakkelijker gaat dan bij gewone fruitbomen. Met uitzondering van pruimenbomen en kersenbomen mogen alle fruitbomen van november tot februari worden gesnoeid. Die leifruitbomen kun je het beste snoeien na de pluk. De kans op vorstschade is groter omdat deze leifruitbomen kunnen bloeden. Leifruitbomen snoeien werkt in drie eenvoudige stappen: het afsnoeien van de stam, de gesteltakken snoeien of buigen en sporen en waterloten. Hoe beter je jaarlijks snoeit, hoe meer plezier je hebt van je leifruitbomen. Bij vragen helpen onze medewerkers je graag!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein