Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Zo kies je de juiste vorm boom voor jouw tuin

Als je op zoek gaat naar een of meerdere bomen om in jouw tuin te planten, zijn er verschillende factoren van belang bij het selecteren van jouw favoriet. Wil je bijvoorbeeld een fruitboom, een bloesemboom, een leiboom of een meerstammige boom? Zoek je een boom die uitgroeit tot een enorme reus of wil je juist een exemplaar dat kleiner blijft? Maar ook de vorm van de boom is belangrijk om mee te nemen in je overweging. Er zijn bijvoorbeeld hoogstam bomen, halfstam bomen, leivorm bomen en dubbele U-vorm bomen. 

Ben je benieuwd welke vorm boom het beste tot zijn recht komt in jouw tuin? In dit blog geven we je uitleg over bomen in verschillende vormen zodat je de meest geschikt vormboom kunt kiezen.

Welke vorm bomen zijn er verkrijgbaar?

Hoogstam bomen;

Halfstam bomen;

Leivorm bomen;

Dubbele U-vorm bomen;

Cilinderbomen; 

Dakbomen; 

Piramidebomen;

Treurbomen.

Hoogstam bomen en halfstam bomen

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, groeit een hoogstam boom op een stevige onderstam. De stamhoogte van een hoogstam meet rond de 180 tot 200 centimeter. Daarna volgt een mooie, volle kroon. Een hoogstam boom is uitermate goed geschikt als je in het buitengebied woont. Maar ook in een kleinere tuin is er soms ruimte voor. Zolang de boom maar voldoende de ruimte krijgt om te groeien. 

Halfstam bomen kunnen in bijna iedere tuin worden geplant. Ook halfstam bomen staan op sterke onderstammen. De stamhoogte van een halfstam bedraagt circa 100 tot 120 centimeter, waarna de kroon volgt. De bomen kunnen tot vijf meter hoog worden. Je kunt een halfstam boom extra aankleden door er fraaie begroeiing onder te zetten.

Leivorm bomen als natuurlijke afscheiding 

Leibomen zijn een goede keuze als je een groene afscheiding in je tuin wilt creëren. Bomen in deze vorm doen het goed als natuurlijk zonnescherm en windscherm. Ook staan ze prachtig boven een schutting. Een leivorm boom is een horizontaal geleide boom. Dit kan in verschillende hoogtes worden toegepast. Een leivorm boom neemt niet veel ruimte in en daarom past die in elke tuin. Je vindt mooie voorbeelden in onder meer de Carpinus Betulus en de Red Robin.

Compacte dubbele U-vorm bomen

Als je geen ruimte hebt voor een gewone fruitboom, biedt een dubbele U-vorm gekweekte boom een goede oplossing. Hiermee kun je toch genieten van eigen gekweekt fruit. Dubbele U-vorm bomen hebben maar weinig ruimte nodig. Want een dubbele U-vorm boom heeft een voet van ongeveer 35 centimeter, een breedte van tachtig centimeter en een totale hoogte van tussen de 130 en 150 centimeter. 

Dubbele U-vorm bomen zoal de Malus domestica Fuji en de Malus domestica Gravenstein staan het beste op een zonnige plek tegen bijvoorbeeld een muur of een schutting. Hoe meer zon, hoe beter de vruchten rijpen. Een in dubbele U-vorm gekweekte boom heeft twee verticaal geleide hoofdtakken. Je kunt deze twee takken verlengen door de toppen te laten doorgroeien. Hebben ze de hoogte bereikt die jij voor ogen hebt? Dan kun je de toppen op die hoogte afknippen. Een voordelige eigenschap van een dubbele U-vorm boom is dat je die makkelijk kunt snoeien.

Unieke cilinderbomen

Wil je jouw tuin verrijken met een boom in een prachtige, unieke vorm? Dan is een cilinderboom iets voor jou! Deze vormboom is een smalle boom die vrij klein blijft. Ideaal al je een huis in een woonwijk hebt en je niet wilt dat de boom te groot groeit. Zoal de naam al doet vermoeden, is de kroon van de cilinderboom gesnoeid in de vorm van een cilinder. Daarom is deze vormboom erg geschikt om langs een oprijlaan of midden in de tuin te plaatsen. Met bijvoorbeeld de Quercus Ilex kun je een mooi effect creëren.

Cilinder-Quercus ilex
Zo kies je de juiste vorm boom voor jouw tuin 24

Dakbomen als natuurlijke parasol 

Dakbomen zijn bijzondere vormbomen en worden ook wel parasolbomen genoemd. Je kunt een dakboom zien als een natuurlijk zonnescherm. Want een dakboom zorgt voor schaduw en beschermt tegen de zon. Ook hebben dakbomen tot voordeel dat je ze eenvoudig in vorm kunt houden. Bovendien zijn ze niet alleen geschikt voor grote tuinen, maar komen dakbomen ook prima tot hun recht in kleinere tuinen. Je kunt onder andere kiezen voor de Quercus Palustris (moeraseik) en de Platanus Acerifolia, ofwel: de Plataan. Beide vormbomen hebben niet veel verzorging nodig en kunnen ook prima in stedelijke gebieden worden geplant.

Piramidebomen

Wil je een bijzondere vormboom in de tuin die echt het verschil maakt? Verdiep je dan eens in een piramideboom. Deze bomen met een karakteristieke vorm kunnen in bijna elke grondsoort worden aangeplant en zijn makkelijk in onderhoud. Zonder er al te veel moeite te voor hoeven doen, staat er in jouw tuin een echte eyecatcher. Bijvoorbeeld wanneer je een Pinus Nigra (Oostenrijkse den) of een Quercus Ilex (steeneik) in piramidevorm plant.

Treurbomen

Tenslotte zijn er treurbomen. Dit type vormboom groeit van nature met hangende takken. Meestal worden deze vormbomen niet zo hoog of groeien ze langzaam. Treurbomen komen het beste tot hun recht als ze solitair op een plek staat met voldoende ruimte. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Acer palmatum ‘Garnet’. Deze heester blijft vrij laag, de takken liggen dicht op elkaar en groeien breed uit. 

De bladeren zijn in eerste instantie vuurrood van kleur. Later verkleuren ze naar een meer donker paarsrood. In de herfst wordt de kleur nog warmer. De bladeren van deze vormboom bieden dus veel variatie in de loop van de seizoenen. Omdat deze treurboom traag groeit, is die geschikt voor kleinere tuinen.

Acer palmatum 'Garnet'
Zo kies je de juiste vorm boom voor jouw tuin 29

Een vorm boom bestellen bij Bomendael

Ben je benieuwd hoe vormbomen jouw tuin mooier maken? Neem een kijkje in ons assortiment en bestel de vormboom eenvoudig online in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, onze medewerkers helpen je graag.

Dan weet je dat! Bekijk nu onze best verkochte fruitbomen:

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein