Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

Vind je het leuk om meer vogels in de tuin te zien? Door speciale vogelbomen te planten, kun je dit bevorderen. Veel vogelsoorten zoals: zanglijsters, boomkruipers, merels, boomklevers, huismussen en mezen, zoeken een veilig plekje om rond te kijken en uit te rusten. Dat doen ze graag in bomen in de tuin. Natuurlijk zijn vogels ook altijd op zoek naar voedsel en vogelvriendelijke bomen dragen daaraan bij. Sommige soorten trekken insecten aan die graag door tuinvogels worden gegeten. Aan andere bomen voor vogels groeien bessen die ze graag eten. 

In deze blog vertellen we je hoe je met mooie vogelbomen veel meer vogels in de tuin kunt verwachten. Leuk om naar te kijken en bovendien draag je op die manier bij aan een goede leefomgeving voor onze gevederde vrienden. Want vogelbomen bieden ze voeding, beschutting en nestmogelijkheden. 

Welke soorten bomen zijn voor vogels interessant? 

Lijsterbes (Sorbus Dodong);

Krentenboompje (Amelanchier Lamarckii);

Tibetaanse sierkers (Prunus Serrula);

Himalayaberk (Betula Utilis)

Sierappel;

Appelbomen

Kersenbomen

Pruimenbomen

Abrikozenbomen

Voordelen van vogels in de tuin

Een van de mooie kanten aan meer vogels in de tuin is natuurlijk dat het dankbare gasten zijn. Want als ze iets eetbaars kunnen vinden, vrolijken ze je tuin een stukje op. Een ander belangrijk voordeel is dat vogels verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de biodiversiteit. Door vogelbomen aan te planten, komen ze daar op af en houden ze de insectenstand onder controle. Vogels eten immers wormen, rupsen, vliegen en muggen. Zonder vogels zouden veel bomen en planten het niet overleven. Daarom is het aan te raden om vogelvriendelijke bomen te kopen als je jouw tuin wilt opfleuren.

Bron van voedsel 

Om het aantal vogels in de tuin te stimuleren, is het goed om te weten dat vogels het meeste profiteren van bomen die – naast uitkijkpost – dienen als bron van voedsel. Echte vogelbomen zijn soorten die bessen dragen. Dit zijn bijvoorbeeld: lijsterbes, de Tibetaanse sierkers (Prunus Serrula) en het krentenboompje (Amelanchier Lamarkii). In het voorjaar bloeien deze bomen voor vogels mooi op en trekken ze insecten aan. In de herfst geven ze vruchten waar vogels dol op zijn. 

Ook de zaden van bijvoorbeeld de Betula Utilis ‘Doorenbos’ die ook wel de Himalayaberk wordt genoemd, zijn bij een aantal vogels geliefd. In het bijzonder in de wintermaanden is het een prachtige boom om te zien. De bladeren hebben een grove tandstructuur en zijn glanzend groen. In het najaar kleuren ze goudgeel.    

Fruitbomen waar vogels dol op zijn

Wil je vogels in de tuin aantrekken door fruitbomen te planten? Onder andere pruimenbomen, kersenbomen en appelbomen zijn geliefd bij vogels. Er komen tal van insecten af op de bloesem die een goed maal voor ze zijn. Maar fruitbomen zijn ook echte vogelbomen door de vruchten die na de oogst aan de bomen blijven hangen. Vogels zijn er gek op! Maar er zijn natuurlijk nog veel meer fruitbomen te vinden waar vogels graag op afkomen. Bij met name spreeuwen zijn kersenbomen (Prunus Avium) erg in trek. Maar ook perenbomen en abrikozenbomen doen het goed. 

Sommige mensen willen de oogst liever voor zichzelf houden en spannen een net over hun fruitboom. Dat is niet aan te raden omdat het niet vogelvriendelijk is. Vogels kunnen immers verstrikt raken in netten. 

Welke bomen zijn goed voor vogels?

Solitaire bomen zijn tevens geschikte bomen voor vogels. Zanglijsters, huismussen en boomklevers zijn bijvoorbeeld dol op kersenbomen. Met de onder meer de Prunus avium ‘Hedelfinger’, de Prunus avium ‘Burlat’ en de Prunus avium ‘Early Rivers’ bezorg je ze een overheerlijke bron van voedsel. De bloeiperiode van deze kersenbomen met prachtige witte bloesem vindt plaats in het voorjaar. In de zomer is het oogsttijd en kun je de vogels in de tuin trakteren op heerlijke vruchtjes. Ook grote bonte spechten en gaaien komen er graag op af.

Tips om je tuin vogelvriendelijk te maken:

• Staan er fruitbomen in je tuin? Als je in het najaar wat fruit laat liggen, zullen de vogels in de tuin je ontzettend dankbaar zijn; 

• Laat alle bloemen en planten die zijn uitgebloeid nog even staan. Zo zorg je voor een voedselvoorraad in de winter. Ook rozenbottels kan je laten hangen, want die zijn voor vogels een echt feestmaal;

• Blauw-zwarte of rode bessen zijn over het algemeen meer in trek bij vogels dan gele of witte bessen. Dat komt doordat ze de laatste niet zo goed zien hangen;

• Gemengde hagen bieden vogels perfecte schuilplaatsen. Ze vinden er niet alleen insecten en besjes, maar kunnen er ook mooie nesten bouwen. 

Bomen voor vogels kopen bij Bomendael

Ben je enthousiast en wil je vogelvriendelijke bomen kopen? Bestel die dan gemakkelijk online in onze webshop en profiteer van onze aanplantservice. Wij komen wij de vogelbomen bij jou thuis planten. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, onze medewerkers staan je graag te woord.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein