Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Kruisbestuiving bij pruimenbomen: alles wat je moet weten

Pruimenbomen zijn een populaire keuze voor veel tuiniers, maar om van de vruchten te genieten is kruisbestuiving vaak noodzakelijk. Hieronder bespreken we wat kruisbestuiving bij pruimenbomen is, hoe het werkt en welke soorten geschikt zijn als bestuivers.

Wat is kruisbestuiving bij pruimenbomen?

Kruisbestuiving bij pruimenbomen is het proces waarbij de bloemen van één boom bestoven worden door het stuifmeel van een andere boom. Dit is nodig omdat veel pruimensorten onvruchtbare bloemen hebben, wat betekent dat ze zichzelf niet kunnen bevruchten. Pruimenbomen hebben verschillende bloemtijden, waardoor sommige bomen al bloeien terwijl andere nog niet zijn begonnen. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer de bloemen van de boom bloeien, zodat de juiste bestuiver gekozen kan worden. Een boom die bloemen heeft die tegelijkertijd met de bloemen van de andere boom bloeien, is de beste keuze als bestuiver. De boom kan op verschillende manieren bestoven worden. De effectiefste manier is met vlinders en bijen, ze worden aangetrokken door de nectar van de bloemen. Het kan ook via de wind, maar dat is minder doeltreffend omdat je nooit zeker weet of het stuifmeel ook daadwerkelijk op de bloem komt.

Zelfbestuiving bij pruimenbomen, hoe werkt het?

Pruimenbomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin, maar om te genieten van de vruchten is vaak kruisbestuiving nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende zelfbestuivende pruimsoorten beschikbaar, die geen hulp nodig hebben van andere bomen om vrucht te dragen. In dit blog bespreken we hoe zelfbestuiving bij pruimenbomen werkt en welke variëteiten geschikt zijn. Zelfbestuiving bij pruimenbomen is het proces waarbij een boom zichzelf kan bevruchten zonder de hulp van een andere boom. De meeste pruimsoorten hebben onvruchtbare bloemen, wat betekent dat ze zichzelf niet kunnen bevruchten en daarom afhankelijk zijn van andere bomen voor bestuiving. Er zijn ook zelfbestuivende variëteiten beschikbaar die deze hulp niet nodig hebben. Bij zelfbestuiving dragen de bomen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen produceren stuifmeel, terwijl de vrouwelijke bloemen de eicellen produceren. Wanneer het stuifmeel van de mannelijke bloemen in contact komt met de eicellen van de vrouwelijke bloemen, vindt bevruchting plaats en ontwikkelen de pruimen zich.

 

5 zelfbestuivende pruimenbomen

  1. De ‘Victoria’ is een zelfbestuivende pruimenboom. De boom heeft een goede productie en de vruchten zijn groot, zoet en sappig. De oogsttijd is eind augustus of begin september. Deze variëteit is bekend om zijn goede smaak en is een van de meest populaire zelfbestuivende pruimenbomen in Nederland.
  2. De ‘Reine Claude d’Oullins’ is een zelfbestuivende pruimenboom Die een goede productie geeft. De Pruimen zijn groot, sappig en zoet. De oogstijd begint in september.
  3. De ‘Opal’ is een zelfbestuivende pruimenboom die veel vruchten geeft. De vruchten zijn groot, zoet en sappig die begin september klaar zijn voor oogst. De boom is ook bekend om zijn goede weerstand tegen ziekten.
  4. De ‘Mirabelle de Nancy is een zelfbestuivende pruimenboom. De boom heeft een kleine gele vrucht met een zoete smaak. De vrucht wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van jam en likeuren.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein