Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Het verschil tussen hoogstam en halfstam fruitbomen

Hoogstam fruitbomen zijn bomen die worden aangeplant in een tuin of een boomgaard. De hoogstam fruitbomen worden geënt op een onderstam. Deze onderstam kan van een wilde boom zijn of van een stam die speciaal is ontwikkeld voor de teelt van fruitbomen. Hoogstam fruitbomen worden vaak gekweekt voor hun vruchten, zoals appels, peren, kersen en pruimen. Om te zorgen dat een hoogstam fruitboom gezond blijft en een goede opbrengst geeft, is het belangrijk om de juiste soort te kiezen voor de locatie en om de boom goed te verzorgen. Dit betekent dat je de boom moet snoeien, bemesten en beschermen tegen ziekten en plagen. Er zijn ook speciale onderstammen die zorgen voor een betere opkomst en groei van de boom. Hoogstam fruitbomen zijn echter niet geschikt voor elke tuin of boomgaard. Ze zijn vaak groter en vereisen daarom meer ruimte. Je moet dus goed overwegen of hoogstam fruitbomen de juiste keuze zijn voor de beschikbare ruimte. De hoogstam fruitbomen hebben een stam van +/- 180 cm hoog.

De voordelen van hoogstam fruitbomen

De hoogstam fruitbomen zijn makkelijk te onderhouden. De takken van de bovenste delen van de boom zijn gemakkelijk toegankelijk voor snoeiwerkzaamheden, waardoor je de boom in goede conditie kan houden. Bovendien hebben hoogstam fruitbomen vaak een klein bladoppervlak, waardoor er minder ziekten en plagen kunnen optreden.

De hoogstam fruitbomen hebben vaak een grotere opbrengst dan de halfstam fruitbomen. Dat betekent dat je naar een paar jaar dus kan genieten van een heerlijke grote opbrengst. Ook kun je gewoon onder de takken doorlopen zodat je de ruimte in je tuin behoud.

Wat zijn halfstam fruitbomen?

Halfstam fruitbomen zijn een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een compacte, maar productieve oplossing voor het kweken van fruit. In tegenstelling tot volledig gestamde bomen, waarbij de stam vanaf de grond begint, beginnen halfstam bomen pas een paar voet boven de grond. Dit betekent dat de boom een kortere stam heeft en een kleiner kroon, maar dat de productie van fruit nog steeds hoog is.

Er zijn veel verschillende soorten fruitbomen die beschikbaar zijn als halfstam varianten, waaronder appelbomen, perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen. Bij het kiezen van een boom is het belangrijk om rekening te houden met de groeivoorwaarden van de boom en de soort fruit die je wilt kweken. Sommige bomen, zoals appel- en perenbomen, doen het bijvoorbeeld beter in koudere klimaten, terwijl andere, zoals kers en pruimenbomen, beter gedijen in warmer weer.

Bij het planten van een halfstam fruitboom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom op een zonnige plek wordt geplant, met voldoende drainage. Het is ook aan te raden om de boom te beschermen tegen de wind, omdat de kleinere kroon van de boom gevoeliger is voor beschadiging. De halfstam fruitbomen hebben een stam van +/- 120 cm hoog.

De voordelen van halfstam fruitbomen

Er zijn vele voordelen aan het kweken van halfstam fruitbomen. Ten eerste zijn ze gemakkelijker te onderhouden dan volledig gestamde bomen. Omdat ze een kleinere kroon hebben, zijn ze gemakkelijker te snoeien en te beschermen tegen ziekten en plagen. Bovendien hebben ze een kleiner wortelstelsel, waardoor ze minder ruimte in beslag nemen en gemakkelijker te verplaatsen zijn.

Een ander voordeel van halfstam fruitbomen is dat ze vaak eerder beginnen met fruit dragen dan volledig gestamde bomen. Dit komt omdat de stam van de boom niet zo groot is, waardoor de boom minder energie nodig heeft om te groeien voordat hij begint te fruiten. Dit betekent dat je in een kortere tijd kunt genieten van heerlijke, zelfgekweekte fruit. In het algemeen zijn halfstam fruitbomen een geweldige keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een compacte, maar productieve oplossing voor het kweken van fruit.

hoogstam en halfstam 1
Het verschil tussen hoogstam en halfstam fruitbomen 2

De conclusie

Er is een groot verschil tussen hoogstam- en halfstam fruitbomen. Hoogstam fruitbomen worden vaak tot 5-7 meter hoog, terwijl halfstam fruitbomen meestal ongeveer 3-5 meter hoog zijn. Hoogstam fruitbomen zijn vaak moeilijker te onderhouden omdat ze hoger zijn en meer ruimte vereisen, terwijl halfstam fruitbomen gemakkelijker te onderhouden zijn en minder ruimte in beslag nemen. Hoogstam fruitbomen geven vaak meer opbrengst dan halfstam fruitbomen. Hoogstam bomen hebben een stam van +/- 180 cm en de halfstammen hebben een stam van +/- 120 cm.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein