Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Kruisbestuiving bij perenbomen: alles wat u moet weten

Perenbomen zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin, maar om van de vruchten te genieten is kruisbestuiving vaak nodig. Kruisbestuiving bij perenbomen is het proces waarbij de bloemen van één boom bestoven worden door het stuifmeel van een andere boom. Dit is nodig omdat veel perensoorten onvruchtbare bloemen hebben en alleen mannelijk of alleen vrouwelijk zijn, wat betekent dat ze zichzelf niet kunnen bevruchten.

Hoe werkt kruisbestuiving bij perenbomen?

Perenbomen hebben verschillende bloemtijden, waardoor sommige bomen al bloeien terwijl andere nog niet zijn begonnen. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer de bloemen van de boom bloeien, zodat de juiste bestuiver gekozen kan worden. Een boom die bloemen heeft die tegelijkertijd met de bloemen van de andere boom bloeien, is de beste keuze als bestuiver. Als je meerdere bestuivers plant, kan dit ook bijdragen aan een betere opbrengst. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de bestuivers in de buurt van de perenboom geplaatst worden, zodat het stuifmeel gemakkelijk kan worden overgedragen. De kruisbestuiving kan op meerdere manieren gebeuren, maar de effectiefste is toch via vlinder en bijen. Deze insecten worden aangetrokken tot de nectar en zo verplaatsen ze het stuifmeel van bloem naar bloem. Het kan ook via de wind, maar dat is lucratief omdat je nooit zeker weet of het stuifmeel ook daadwerkelijk bij de bloem beland.

Zelfbestuiving bij perenbomen

Perenbomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin, maar om te genieten van de vruchten is kruisbestuiving vaak nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende zelfbestuivende perensoorten beschikbaar, die geen hulp nodig hebben van andere bomen om vrucht te dragen.

Zelfbestuiving bij perenbomen is het proces waarbij een boom zichzelf kan bevruchten zonder de hulp van een andere boom. De meeste perensoorten hebben onvruchtbare bloemen, wat betekent dat ze zichzelf niet kunnen bevruchten en daarom afhankelijk zijn van andere bomen voor bestuiving. Echter, er zijn ook zelfbestuivende variëteiten beschikbaar die deze hulp niet nodig hebben. Bij zelfbestuiving dragen de bomen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen produceren stuifmeel, terwijl de vrouwelijke bloemen de eicellen produceren. Wanneer het stuifmeel van de mannelijke bloemen in contact komt met de eicellen van de vrouwelijke bloemen, vindt bevruchting plaats en ontwikkelen de peren zich.

Zelfbestuivende perensoorten.

Er zijn verschillende zelfbestuivende perensoorten beschikbaar die geen hulp nodig hebben van andere bomen om vrucht te dragen. Hieronder een aantal populaire zelfbestuivende variëteiten:

‘Williams’ is een zelfbestuivende peer die bekend staat om zijn zoete smaak en productiviteit.

‘Doyenné du Comice’ is een zelfbestuivende variëteit die bekend staat om zijn rijke smaak en sappigheid.

‘Beurre Hardy’ is ook een zelfbestuivende variëteit die bekend staat om zijn zoete smaak en productiviteit.

‘Conference’ is een medium-late rijpende variëteit die bekend staat om zijn zoete smaak en productiviteit.

‘Gieser wildeman’ is een Perenboom ie bekend staat om zijn zoete smaak, sappigheid en resistentie tegen ziekten en plagen. De Gieser Wildeman is een medium-late bloemende variëteit.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein