Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

De Meest voorkomende ziektes in appelbomen

De Meeste appelbomen zijn resistent tegen verschillende ziektes, maar er kunnen toch bepaalde ziektes in komen. Wij gaan in deze blog behandelen wat je kan verwachten en wat je er tegen kan doen. Wat je vaak bij appelbomen ziet, is op oude snoei wonde een wit pluisje. Dit is geen onschuldig pluisje, maar dat zijn wolluizen. Deze tasten de boom aan en veroorzaken dat de boom minder groeit. Ook Kan het zijn dat je rode stippen onder het blad ziet, dit zijn bloedluizen. Hier onder behandelen we de bloedluis en de wolluis zodat jij weet wat je kan moet doen als je het in jou boom aantreft.

Bloed luis in de appelbomen, wat moet ik doen?

Bloedluis is een veelvoorkomende plaag die appelbomen en andere fruitbomen treft. Deze kleine, rode insecten zijn niet alleen onaantrekkelijk om naar te kijken, maar kunnen ook ernstige schade veroorzaken aan de boom. In dit blogpost zullen we dieper ingaan op wat bloedluis is, hoe deze te herkennen en de beste manieren om deze plaag te bestrijden.

Wat is bloedluis?

 Bloedluis is een klein, rood insect dat zich voedt met sappen uit de bladeren, scheuten en fruit van de boom. De luizen zijn meestal te vinden onder de bladeren, waar ze zich verbergen voor vijanden en de zon. Ze zijn ongeveer 2 mm groot en hebben een kenmerkende, rode kleur.

Hoe herken je bloedluis?

 Bloedluis is eenvoudig te herkennen aan hun kenmerkende rode kleur en hun plaatsing onder de bladeren. Een ander teken dat er bloedluis aanwezig is, is wanneer de bladeren van de boom geel worden en afvallen, wat kan leiden tot bladverlies. Ook kan het voorkomen dat de groei van de scheuten afwijkend is.

Bestrijding van bloedluis

Er zijn verschillende methoden om bloedluis te bestrijden, waaronder chemische, biologische en handmatige methoden.

Chemische bestrijding: Er zijn een aantal insecticiden beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om bloedluis te bestrijden. Deze insecticiden zijn vaak in poedervorm of als concentraat verkrijgbaar en moeten worden aangebracht volgens de instructies op het etiket. Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te volgen en de boom goed te besproeien om ervoor te zorgen dat alle luizen worden gedood.

Biologische bestrijding: Een andere optie is om natuurlijke vijanden van bloedluis aan te trekken. Dit kan worden gedaan door het plaatsen van nestkastjes voor vogels of het aanplanten van bloemen die bijen aantrekken. Ook kan een natuurlijke vijand van bloedluis worden ingezet zoals het lieveheersbeestje. Ook hebben wij het product Silicare dit is een bestrijdingsmiddel gebaseerd op knoflook en helemaal biologisch. De Bloedluizen vinden de geur van dit middel zo vies dat ze weg gaan.

Handmatige bestrijding: Een derde optie is om de bloedluis handmatig te verwijderen. Dit kan worden gedaan door de luizen met de hand af te plukken of door het gebruik van een hogedrukreiniger om de luizen van de boom af te spuiten.

Wolluis in de appelbomen

Wolluis is een veelvoorkomend probleem bij appelbomen en kan leiden tot aanzienlijke schade aan de bladeren, takken en vruchten. Wolluis zie je vaak op oude snoeiwonden en het ziet er als een wit pluisje of een stukje witte wol uit. Er zijn verschillende manieren om wolluis te bestrijden, afhankelijk van de ernst van de infectie en de grootte van de boom.

Chemische bestrijding van wolluis

Er zijn verschillende chemische middelen beschikbaar om wolluis in fruitbomen te bestrijden, zoals insecticiden en acariciden. Deze middelen zijn specifiek gericht op wolluis en zijn vaak efficiënt in het elimineren van de plaag. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het juiste product wordt gebruikt en dat de aanbevolen dosering wordt gevolgd, om te voorkomen dat schade wordt aangericht aan de appelboom en de omgeving.

Biologische bestrijding

Er zijn ook biologische methoden voor het bestrijden van wolluis, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden zoals wespen en lieveheersbeestjes. Deze methoden zijn veiliger voor de omgeving en de boom, maar kunnen minder efficiënt zijn dan chemische methoden. Ook heb je tegenwoordig een middel genaamd silicare. Dit kan je op de bladeren en de stam van de boom spuiten, de geur houdt de wolluis weg.

Handmatige bestrijding

Wolluis kan ook handmatig worden verwijderd door het afpellen van de aangetaste bladeren en takken. Dit moet echter regelmatig worden herhaald, aangezien de plaag zich snel kan verspreiden.

Preventie

 Het is belangrijk om de appelboom regelmatig te inspecteren op tekenen van wolluis, zoals witte poederachtige uitwerpselen op de bladeren en takken. Door snel te handelen, kunnen infecties worden beperkt en kan de groei van de wolluis worden vertraagd.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein