Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Kruisbestuiving bij appelbomen

Kruisbestuiving bij appelbomen is een belangrijk proces dat ervoor zorgt dat appelbomen kunnen door het overbrengen van stuifmeel van de stam van een boom naar de bloem van een andere boom.bloeien en vruchten dragen. Het is de natuurlijke manier waarop bomen zich voortplanten

Hoe krijg je kruisbestuiving

Er zijn verschillende manieren waarop kruisbestuiving bij appelbomen plaatsvindt. De meest voorkomende manier is door middel van insecten zoals bijen en hommels die stuifmeel verzamelen van de bloemen van een boom en het vervolgens overbrengen naar de bloemen van een andere boom. Andere manieren zijn door wind of door regen. De appelbomen die kruisbestuiving nodig hebben zijn dus ook altijd afhankelijk van andere fruitbomen. Dit is de reden waarom appelboomgaarden vaak meerdere soorten appelbomen bevatten. Wat veel mensen niet weten is dat een sierappelboom ook een goede bestuiver is voor de meeste appelbomen. Het is belangrijk om te weten welke soorten appelbomen in je tuin of boomgaard aanwezig zijn, om zo te weten of kruisbestuiving noodzakelijk is of niet. Zo kun je indien nodig, bijvoorbeeld, een appelboom planten die goed bestuift, wordt door een andere appelboom in de buurt

Wat zijn zelfbestuivende appelbomen?

Zelfbestuivende appelbomen zijn appelbomen die zichzelf kunnen bestuiven, zonder dat er een andere boom in de buurt nodig is. Dit betekent dat ze niet afhankelijk zijn van andere bomen om vrucht te dragen. Dit maakt zelfbestuivende appelbomen een goede keuze voor tuinders met een kleinere tuin of voor degenen die geen andere bomen in de buurt hebben.

Hoe werken zelfbestuivende appelbomen?

Zelfbestuivende appelbomen hebben bloemen met beide mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Dit betekent dat de bloem zichzelf kan bevruchten, zonder dat er een andere boom nodig is. Dit maakt zelfbestuivende appelbomen zeer efficiënt en productief. Met 1 boom gelijk vruchten, dat is perfect als je een kleinere tuin hebt.

5 soorten zelfbestuivende appelbomen

  1. Malus domestica ‘Elstar’ is een zelfbestuivende appelboom. De Elstar appels zijn groot en rond, met een glanzende rood-gele kleur met oranje blos. De smaak is zoet en zuur. De appelen zijn geschikt voor directe consumptie, maar ook voor appelmoes en appeltaart.
  2. Malus domestica ‘Ecolette’ is een zelfbestuivende appelboom. Ecolette appels zijn middelgrote tot kleine, ronde appels met een heldere rode kleur. De smaak is zoet-zuur en aromatisch. De appelen zijn geschikt voor directe consumptie, maar ook voor appelmoes en appeltaart.
  3. Malus domestica ‘Jonagold’ is een zelfbestuivende appelboom. Jonagold appels zijn grote tot zeer grote, ronde appels met een geel-groene kleur met rode blos. De smaak is zoet en aromatisch. De appelen zijn geschikt voor directe consumptie, maar ook voor appelmoes, appelgelei en appeltaart.
  4. Malus domestica ‘James Grieve’ is een zelfbestuivende appelboom. James Grieve appels zijn grote rode vruchten die een zachte smaak hebben. Ze zijn geschikt voor appeltaart en appelmoes.
  5. Malus domestica ‘Notarisappel’ is een zelfbestuivende appelboom. Notarisappels zijn groot tot zeer groot, ronde appels met een gele kleur met rood-oranje blos. De smaak is zoet en aromatisch. De appelen zijn geschikt voor directe consumptie, maar ook voor appelmoes en appeltaart

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein