Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Mijn fruitboom geeft geen vruchten, hoe komt dat?

Meestal koop je een fruitboom om te genieten van de prachtige boom, maar ook zeker voor zijn vruchten. Nu kan het gebeuren dan de perenboom bijvoorbeeld geen peren geeft. Dan vraag je jezelf af hoe dat kan. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Controleer de boom eerst altijd op ziektes en plagen. Je kijkt of er geen bruine bladeren aan de boom zitten. Zitten er geen kankerplekken op de stam of de takken. Staan de groeipunten van de takken nog mooi omhoog of hangen ze naar beneden, dit zijn allemaal kenmerken van ziektes. Ook zie je soms bij snoeiplekken ‘wit spul’ zitten, dit is wolluis of bloedluis. Dit remt allemaal de groei en de productie van de vruchten.

Als je het soort weet waar het om gaat, dus bijvoorbeeld de Malus domestica ‘Elstar’ dan kan je altijd nakijken of de boom zelfbestuivend is. Want als je maar 1 appelboom in je tuin hebt staan en deze is niet zelfbestuivend dan gaat deze boom geen vruchten geven. Dan adviseren wij dus om er een boom bij te zetten die je fruitboom bestuift. Het kan ook zo zijn dat je wel een bestuivende boom bij je fruitboom hebt staan, maar dat de boom nog steeds geen vruchten geeft. Dit kan te maken hebben met het feit dat je bijvoorbeeld te weinig insecten in je tuin hebt die het stuifmeel overbrengen. Waardoor de bloemen niet bestoven worden. Dan kan je beter meerdere bloemen in je tuin plaatsen dat trekt bijen en vlinders aan.

Het kan ook zo zijn dat de boom simpel weg te weinig of te veel water krijgt waardoor de fruitboom geen vruchten geeft. Of te weinig zonlicht dan gaat een fruitboom niet groeien en ook geen vruchten geven.

Ook zien we vaak dat een fruitboom als een bolcatalpa gesnoeid wordt. Dus alle takken elk jaar helemaal terug snoeien omdat je bang bent dat de boom te groot wordt. Dit is waarschijnlijk een prachtige boom allen het feit is zoals je wellicht wel weet. Snoei geeft groei en als een boom hard groeit dan komt de boom energie te kort voor het fruit. Hier geven we uitleg over de snoei van een boom. Ben je op zoek naar specifieke tips over jouw fruitboom snoeien dan kan je die vinden in onze blogs.

Heeft mijn fruitboom een beurtjaar?

Geeft je boom in eens weinig vruchten terwijl de boom vorig jaar zo zwaar van vruchten was dat de takken er bijna van afscheurden? Dan heb je waarschijnlijk een beurt jaar. Dit betekent dat de boom gewoon te veel energie kwijt is en een jaar overslaat met vruchten geven om zo meer energie te krijgen.

Een fruitboom heeft een beurscyclus van ongeveer 3 tot 4 jaar. Dit betekent dat een boom in het eerste jaar van de cyclus weinig tot geen vruchten zal produceren, in het tweede jaar een matige hoeveelheid, in het derde jaar een grote hoeveelheid en in het vierde jaar weer weinig tot geen vruchten. Dit patroon herhaalt zich vervolgens elke 3 tot 4 jaar.

Om te bepalen in welk beurtjaar een boom zich bevindt, is het belangrijk om te weten wanneer de boom is geplant. Bijvoorbeeld, als een boom in 2019 is geplant, zou hij in 2020 weinig tot geen vruchten produceren, in 2021 een matige hoeveelheid, in 2022 een grote hoeveelheid en in 2023 weer weinig tot geen vruchten. Nu weet je dus in welke jaar je boom waarschijnlijk te veel of te weinig produceert.

Je kan de beurtjaren wel verminderen door in het jaar waar de boom extreem veel vruchten geeft de helft van de vruchten vroeg weg te halen zodat de andere helft van de vruchten groter worden en ook beter rijpen. Ook zal de boom zo zijn energie overhouden zodat hij het jaar daar op nog steeds vruchten geeft. Zo heb je een stabiele boom die elk jaar ongeveer dezelfde aantal vruchten geeft.

image
Mijn fruitboom geeft geen vruchten, hoe komt dat? 2

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein