Het is nu dé tijd is om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Kruisbestuiving bij kersenbomen: alles wat je moet weten

Kersenbomen passen in elke tuin! Om goede kersen te krijgen is kruisbestuiving vaak nodig. Kruisbestuiving bij kersenbomen is het proces dat de bloem van de ene boom wordt bestoven door het stuifmeel van een andere boom. Dit is nodig omdat de meeste bloemen van de kersenbomen vaak of vrouwelijk of mannelijk zijn en dus vruchtbaar zijn.

Hoe Werkt kruisbestuiving bij kersenbomen?

Kersenbomen hebben verschillende bloemtijden. Dit houdt in dat de een als uitgebloeid is wanneer de andere boom nog moet beginnen. Daarom is het handig om te weten wanneer jou boom bloeit, zo kan je altijd een goede bestuiver kiezen. Als je een bestuiver moet kiezen kan je het beste gaan voor een boom die in dezelfde week/maand de bloesem krijgt als de boom die je al hebt staan. Als je verschillende bestuivers hebt, zal dit meewerken aan een grotere oogst en betere vruchten. Om een goede bestuiving te krijgen adviseren wij om de bestruiver in de buurt van de andere boom te plaatsen. Dan heb je de meeste kans dat de boom ook daadwerkelijk bestoven wordt. Het stuifmeel kan op verschillende manieren overgedragen worden op de bloem. Het kan via de wind zodat het stuifmeel wegwaait en in de bloem terecht komt. Maar dat is natuurlijk geen waterdicht systeem. Het kan ook via vlinders of bijen. Deze insecten worden aangetrokken tot de nectar van de bloem. Als ze bij een bloem zijn geweest blijft het stuifmeel aan de poten kleven waardoor ze het transporteren naar de andere bloem.

Zelfbestuiving bij kersenbomen

Kersenbomen zijn een geweldige toevoeging aan de tuin, maar om te kunnen van de vruchten is kruisbestuiving vaak nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende zelfbestuivende kersensoorten beschikbaar. Deze bomen hebben geen hulp nodig van andere bomen om vruchten te dragen.

 Zelfbestuiving bij kersenbomen is een natuurlijk proces waarbij de bloemen van een kersenboom bevrucht worden door hun eigen stuifmeel, in plaats van door stuifmeel van een andere kersenboom. Dit kan gebeuren wanneer de bloemen van een enkele kersenboom zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen bevatten. De mannelijke bloemen produceren stuifmeel, en de vrouwelijke bloemen de eicellen. Als de stuifmeel van de mannelijke bloem in contact komt met de eicellen van de vrouwelijke bloem, vind de bevruchting plaats en ontwikkelen de kersen zich.

3        zelfbestuivende Kersensoorten

  1. De ‘Kordia’ is een zelfbestuivende kers die bekend is om zijn grote en donker rode kersen met een zoete smaak. De vruchten zijn rond juli rijp.
  2. De ‘Regina’ is een zelfbestuivende kers die bekendstaat om zijn donker rode en grote zoete kersen. De vruchten rijpen eind mei begin juni.
  3. De ‘hedelfinger’ is een zelfbestuivende kersenboom die grote bruin rode vruchten geeft. De kersen zijn rond half juli rijp.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein