Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Geleverde stamhoogte

Stamomtrek

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Smaak

Om te koken

Alle pruimenbomen

Bij het inrichten van de tuin zijn er veel mogelijkheden. Voor een aantrekkelijk aanzicht kun je bijvoorbeeld een pruimenboom kopen om te planten. In tegenstelling tot sommige vruchten ben je niet beperkt tot een specifieke vorm of kleur. De pruimenboom soorten lopen namelijk flink uiteen, met vruchten die rond of ovaal zijn, met een licht gele kleur of juist zeer donker en paars.

Verder lezen

Resultaten Showing all 6 results

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Pruimenboom kopen

In alle gevallen mag je een intens zoete smaak verwachten. Niet alleen Jantje ziet pruimen hangen als eieren zo groot, met deze collectie bomen geniet iedereen voortaan van deze verleidelijke vrucht.

Bij Bomendael verkopen wij veel verschillende soorten pruimenbomen. Zo hebben we niet alleen blauwe pruimen zoals bijvoorbeeld de welbekende Prunus domestica ‘Opal’ maar ook minder bekende Prunus domestica ‘Mirabelle de Nancy. Deze gele pruim is erg lekker en kan ook goed verwerkt worden in verschillende producten.

Pruimenboom vormen

  • Pruimenbomen hoogstam: Wanneer hoogte geen bezwaar is moet je zeker eens naar de hoogstam pruimenboom kijken. Om ervoor te zorgen dat de wortels zich goed kunnen verankeren zal er een boom paal nodig zijn om de groeiende plant te ondersteunen in de eerste groeifase. Bij hoogstam pruimenboom begint de kroon op ongeveer twee meter hoogte. De totale hoogte van de hoogstam pruimenboom is bij aankoop tussen de drie en de vijf meter. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd van de boom. Uiteindelijk kunnen hoogstam pruimenbomen wel acht meter hoog worden.

Plukken van de hoogstam pruimenboom

Wij raden het aan om een ladder of trap te gebruiken als je een hoogstam pruimenboom, gezien de boom erg hoog is. Het wordt een uitdaging en gevaarlijk als je het zonder doet. Ben je toch op zoek naar een kleinere pruimenboom? Ga dan voor een halfstam pruimenboom. Deze zijn net wat eenvoudiger om te plukken.

Wacht met het plukken van de vruchten van de pruimenboom niet totdat de pruimen op de grond vallen. Dan zijn ze overrijp en is de kans op beschadiging en schimmel groot. De hoogstam pruimenboom heeft een goede doorkijk, ondanks dat het een grote boom is. De vertakkingen van deze fruitboom liggen namelijk hoog, waardoor je een groot deel van de tuin onder de boom door kunt zien.

  • Pruimenbomen halfstam: Deze vorm blijft aanzienlijk lager, en is daarmee ook geschikt voor minder omvangrijke tuinen in bijvoorbeeld een stedelijk gebied. Het is wel nog steeds ‘echt’ een boom met de traditionele vorm.
  • Pruimenbomen leivorm: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Hiermee kan de ruimtelijke indeling van de tuin aanzienlijk beïnvloed worden. Het is daarnaast ook een natuurlijk soort zonwering.
  • Pruimenbomen dubbele u-vorm: In een locatie met weinig ruimte maar met behoefte aan wat natuurlijke aankleding zal deze vorm zeker aanspreken. Met slechts één stam en een splitsing van twee naar vier takken is deze u-vorm geschikt voor plaatsing tegen bijvoorbeeld een muur of schutting.

Ook hebben wij zelfbestuivende pruimenbomen.

Pruimenboom planten

In principe is het mogelijk om het hele jaar door pruimenbomen te planten. Dit kan omdat wij ook pruimenbomen in een pot hebben staan. Wel moet er in de zomermaanden iedere dag water worden gegeven. Verder is een pruimenboom qua grondsoort niet kieskeurig. Bij de aanschaf van jouw pruimenboom raden wij het wel aan een aanplantpakket te kopen. Hierdoor kan de boom een goede start maken in jouw tuin.

Zo ben je al bijna verzekerd van een prachtige hoogstam pruimenboom die heerlijke pruimen geeft.

Onderhoud pruimenbomen

De meeste pruimenbomen presteren het best in zon of halfschaduw. Ook houden ze van een goed bemeste en kalkrijke grond. Als je ieder jaar wilt genieten van de vruchten moet je de pruimenboom niet te vaak snoeien. Wat wel van belang is, is dat je af en toe de pruimen uitdunt. Dit voorkomt dat de pruimen gaan rotten.

Bijna alle soorten halfstam pruimenbomen die wij verkopen zijn zelfbestuivend met uitzondering van de Prunus domestica ‘Reine Claude d’Althan’.

Een keuze voor de zelfbestuivende pruimenbomen kan zijn dat er geen plaats is voor meerdere bomen en er bevindt zich in de buurt van de halfstam pruimenboom geen andere pruimenboom.

Overigens is het wel zo dat een zelfbestuiver meer en grotere vruchten geeft als de pruimenboom ook door andere pruimenbomen wordt bestoven.

Zelfbestuivende pruimenbomen

Bij Bomendael telen wij al jaren zelfbestuivende pruimenbomen, ofwel prunus domestica. Door deze jarenlange ervaring kunnen wij u garanderen dat u de beste pruimenbomen bij ons kunt kopen. Pruimenbomen zijn familie van de kersenbomen en lijken qua groei er dan ook wel op. Zo groeien bij beide de takken vrij wild. Ook zijn het erg snelle groeiers.

Een zelfbestuivende pruimenboom kiezen

Bedenk als eerste wat jou wensen zijn van de pruimenboom. Wil je de boom neerzetten als versiering in de tuin, of wil je graag genieten van de heerlijke vruchten?

Kies je voor de sierwaarde? Dan kan je het beste gaan voor een kleur vrucht of bloesem. Je kunt voor elke soort kiezen, ook een niet zelfbestuivende soort. Dit omdat het jou niet gaat om de vruchten. Gaat het jouw om de vruchten? Dan kan je het beste gaan voor een van onze zelfbestuivende pruimenbomen, of voor twee verschillende pruimenboom soorten. Deze kunnen elkaar bestuiven.

Welke pruimenbomen zijn zelfbestuivend?

Bij Bomendael verkopen we vijf verschillende zelfbestuivende pruimenbomen: onderander de Opal pruimenboom, Prunus domestica ‘Victoria’ en de Prunus domestica ‘Reine Claude d’ Oullins. Met een pruimenboom die zelfbestuivend is heb je dus een prachtige boom die een gigantische productie aan pruimen kan geven. Met een zelfbestuivende pruimenboom kan je ervoor kiezen om één pruimenboom te nemen. De zelfbestuivende variant bestuift namelijk zichzelf.

Daar pluk je de vruchten van

De bloeiperiode en de oogsttijd kan per boom verschillen. Wanneer je graag meer informatie wilt over deze producten kun je de afzonderlijke pagina’s bezoeken, of neem contact op met onze medewerkers. In de basis zullen er in de lente prachtige bloemen verschijnen die er niet alleen decoratief uitzien, maar ook de productie van vruchten in gang zetten. Sommige variëteiten hebben een dusdanig grote productie van pruimen dat het noodzakelijk is om tussentijds overtollige vruchten uit te dunnen. Wanneer je dit niet doet kunnen de takken doorhangen of zelfs bezwijken aan het gewicht van de pruimen. Een beetje zorg zal letterlijk de boom redden.

Een pruimenboom kopen van Boomkwekerij Bomendael

Wil je een pruimenboom kopen? Dan bestel je de pruimenbomen gemakkelijk via onze webshop. Je kan kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij jou thuis planten. Wanneer je het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Neem ook eens een kijkje bij al onze fruitbomen.

Alle pruimenboom soorten:

Prunus domestica ‘Opal’

Prunus domestica ‘Victoria’

Prunus domestica ‘Mirabelle de Nancy’

Prunus domestica ‘Reine Claude d’Oullins’

Prunus domestica ‘Reine Claude d’Althan; 

Prunus domestica ‘The Czar’

Pruimenbomen: alle advies pagina’s

De voordelen van leifruitbomen

Alle tips voor het kopen van een fruitboom

Hoe verplaats je een boom?

Wanneer en hoe snoei ik mijn pruimenboom?

Je eigen fruit kweken

Soorten fruitbomen, welke past bij jou?

Hoe bescherm ik mijn boom tegen de vorst?

Fruitbomen bemesten: wat heeft jouw fruitboom nodig?

Fruit uit eigen tuin om mee te bakken en te koken

Hoe plant je een boom in de zomer?

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Meer vogels in de tuin: bomen waar vogels dol op zijn

Wat is de ideale oogstperiode van een pruimenboom?

Een boom snoeien doe je gewoon zelf

De bestuiving van fruitbomen

De voordelen van fruitbomen

Hoeveel water geef ik een boom?

Hoe plant ik een boom?

Veelgestelde vragen over de pruimenbomen

Hoe hoog wordt een pruimenboom?

Hoogstam pruimenbomen hebben een stamhoogte van ongeveer twee meter. Pruimenbomen worden meestal tussen de drie en vijf meter hoog. Hoe ouder de boom wordt, hoe hoger ze kunnen groeien. Een volwassen pruimenboom kan tot wel acht meter hoog worden.

Kan een pruimenboom het hele jaar door geplant worden?

Onze pruimenbomen kunnen het hele jaar door geplant worden. De beste planttijd is echter tussen november en eind februari, wanneer de boom in de rust is. Pruimenbomen kunnen niet geplant worden wanneer de grond bevroren is.

Wanneer is mijn pruimenboom vruchtdragend?

Pruimenbomen kunnen vruchten geven wanneer ze tussen de drie en vier jaar oud zijn. Hoe ouder de boom wordt, hoe meer vruchten deze geeft. De pruimen kunnen tussen augustus en september geoogst worden.

Wanneer kan ik de pruimenboom snoeien?

Je kunt de pruimenboom tussen april en september snoeien. Doe dit het liefste na de oogst. Laat de pruimenboom in de winter met rust, omdat deze anders niet goed kan herstellen. Snoei de boom het liefste op een warme en droge dag.

Is een pruimenboom geschikt voor een kleine tuin?

Halfstam pruimenbomen en pruimenbomen in leivorm zijn zeer geschikt voor het planten in kleine tuinen, omdat deze bomen niet zo groot worden. Het is belangrijk om de boom jaarlijks te snoeien, zodat zijn kleine vorm behouden kan blijven.

Kan een pruimenboom last krijgen van plagen of ziektes?

Een pruimenboom kan last krijgen van luizen, wat niet schadelijk is voor de boom. De zoete geur van de pruimen kunnen ongedierte, zoals wespen aantrekken. Daarnaast kan een pruimenboom gomziekte krijgen. Bij gomziekte wordt er een plakkerige afscheiding gevormd op de stam en op de takken. Gomziekte kan worden voorkomen door te zorgen voor een goede grond.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Alle pruimenbomen

Bij het inrichten van de tuin zijn er veel mogelijkheden. Voor een aantrekkelijk aanzicht kun je bijvoorbeeld een pruimenboom kopen om te planten. In tegenstelling tot sommige vruchten ben je niet beperkt tot een specifieke vorm of kleur. De pruimenboom soorten lopen namelijk flink uiteen, met vruchten die rond of ovaal zijn, met een licht gele kleur of juist zeer donker en paars.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein