Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Wat is de ideale oogstperiode van een pruimenboom?

Ben jij een echte fruitliefhebber en wil je graag genieten van oogst uit eigen tuin? Dan is het een absolute aanrader om een pruimenboom te planten. Deze eeuwenoude favoriet hoort bij het Prunus-geslacht, is familie van de Rosaceae en is een van de eerste bomen die door mensen werden gekweekt. Pruimenbomen hebben een rijke bloei, een goede oogst en hebben maar weinig onderhoud nodig. Daarom is dit een fijne fruitboom om in je tuin te planten. 

Wil jij straks ook pruimen plukken en naar hartenlust genieten van deze lekkere en gezonde vrucht met een intens zoete smaak? Lees dan snel verder en ontdek wanneer je pruimen kunt oogsten én welke lekkernijen je er mee kunt bereiden.

Welke soorten pruimenbomen kun je kopen?

Voor een mooie, smaakvolle toevoeging aan je tuin kun je een pruimenboom kopen. Je hebt daarbij de keuze uit verschillenden soorten met diverse vormen en kleuren. Er zijn pruimenbomen met ovale en met ronde vruchten.

Prunus domestica Mirabelle de Nancy;

Prunus domestica Opal;

Prunus domestica Reine Claude d’Althan;

Prunus domestica Reine Claude d’Oullins;

Prunus domestica The Czar;

Prunus domestica Victoria

Genieten van een grote hoeveelheid pruimen

De productie van de pruimen van de Mirabelle de Nancy is talrijk met een regelmatige groei. De pruimen hebben een opvallende, gele kleur en zijn halverwege augustus rijp om te worden geoogst. 

Bij de Prunus domestica ‘Opal’ kun je in april veel mooie bloemen tegemoet zien met een goede kwaliteit stuifmeel. Dankzij de vroege oogst kun je snel genieten van een grote hoeveelheid pruimen. De Reine Claude d’Althan is zeer geschikt om in particuliere tuinen te planten. Deze pruimenboom produceert stevige pruimen met een blauwe kleur. De bloei van de Reine Claude d’Oullins start in de eerste twee weken van april, met witte bloemen die sterk aromatisch zijn. Wanneer het najaar zijn intrede doet, zijn de groen gele pruimen rijp. 

Grote en sappige vruchten 

De vruchten van de Prunus domestica ‘Stanley’ hebben een donkerblauwe kleur en het vruchtvlees is sappig met een zoete smaak. Het is een Europese pruimenboom die goed overweg kan met extreme kou. De Prunus domestica ‘The Czar’ is niet bepaald een snelle groeier. Dat heeft voor de kleinere tuin tot voordeel dat het een compacte boom blijft. De vruchten komen in grote aantallen aan de boom en je kunt ze al vanaf juli oogsten. De opbrengst van de Victoria ligt erg hoog en de pruimen zijn groot en sappig. Oogsten kan in september. Het is een mooie pruimenboom die met name interessant is voor particuliere tuinen. 

Weelderige bloesem

De pruimenboom – die ook goed bekend is onder de Latijnse naam Prunus domestica – is een prachtige boom met een weelderige bloesem. Niet voor niets zijn er door de eeuwen heen talloze gedichten geschreven over de bloemetjes die aan pruimenbomen groeien. De bloem heeft een sprankelend hart met witte meeldraden, waar gele bolletjes stuifmeel aan zitten en vijf witte blaadjes. De pruimenboom heeft een vrij ranke stam met een sierlijke kroon. De takken groeien zowel in de breedte als in de hoogte. Afhankelijk van het ras, worden de vruchten groen, geel, rood of blauwpaars met daaroverheen een witte waas. De vormen variëren tussen rond en ovaal.  

Op welk moment mag je pruimen oogsten?

De periode waarin je pruimen kunt oogsten, is afhankelijk van de bloeiperiode van de boom. In de basis verschijnen er bloemen aan de pruimenboom die er prachtig uitzien. Maar het belangrijkste is dat de bloesem de productie van de vruchten in werking zetten. Afhankelijk van het soort pruimenboom dat je kiest, kun je de pruimen tussen juli en eind september oogsten. Wat ook goed is om te weten, is dat bepaalde pruimenrassen zo’n grote productie van vruchten hebben dat je overtollige pruimen tussendoor moet uitdunnen. 

Als je dit niet doet, ontstaat het risico dat er takken gaan doorhangen. Ook kunnen die helemaal bezwijken aan het gewicht van de pruimen. Maar een goede oogst is natuurlijk juist waar het je om te doen is. Bovendien is het niet moeilijk om voor een pruimenboom te zorgen. In dit geval is het pakken van je plukmand het enige dat je hoeft te doen.

Wat kun je van pruimen maken? 

Pruimen plukken betekent dat je er daarna heerlijk van kunt genieten. Natuurlijk zijn deze zoete en sappige vruchten uitermate geschikt om als gezond tussendoortje te eten. Door de zachte structuur zijn pruimen ook ideaal om door een fruitsalade of door de yoghurt te mengen. Vind je het leuk om je na het pruimen plukken culinair uit te leven? Verdiep je dan eens in een van de talloze leuke recepten die je in online kookblogs kunt vinden. Hiermee maak je bijvoorbeeld de lekkerste pruimenjam of pruimentaart. Maar je kunt er ook ontbijtrepen, salades en plaatkoek mee bereiden. Kortom: pruimen oogsten uit eigen tuin is de moeite meer dan waard als je houdt van lekker en gezond eten. 
Sta je te popelen om een pruimenboom te planten? Wacht dan niet langer en kies jouw favoriete soort uit het eigen gekweekte assortiment pruimenbomen in de webshop van Bomendael! Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien je met veel plezier van advies.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein