Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Wanneer en hoe snoei ik mijn pruimenboom?

Het is geen verrassing dat door de heerlijke zoete smaak, de pruim een geliefde vrucht is. Over het algemeen is een pruimenboom goed te onderhouden en heeft minder vaak een snoeibeurt nodig dan andere fruitbomen zoals de appelbomen of perenboom. Maar elke boom kan, op z’n tijd, een handje hulp gebruiken. In deze blog lees je wanneer en hoe je een pruimenboom het beste kunt snoeien.

Wanneer snoei je een pruimenboom?

Er wordt wel eens beweerd dat een pruimenboom zichzelf snoeit, gedeeltelijk is dit ook het geval. De takken die geen licht krijgen sterven grotendeels af, zodat andere takken meer licht krijgen. Dit regelt de pruimenboom zelf al. Toch is het niet verkeerd om de boom hier en daar bij te snoeien zodat de boom minder dicht wordt en de boom gezond blijft. 

De beste tijd om een pruimenboom te snoeien is in het voorjaar in de maand april of in de nazomer als de pruimen van de boom af zijn. Snoei een perenboom liever niet in de winterperiode. De kans op ziektes is dan vele malen groter. De pruimenboom heeft namelijk kans op loodglansziekte, deze ziekte is te herkennen aan een goudkleurige glans op de bladeren. Kies daarom een warme en droge dag uit voor het snoeien, zodat de snoeiwonden snel kunnen herstellen. Gemiddeld heeft een snoeiwond 3 dagen nodig om te genezen.

Hoe ga je te werk?

De eerste snoei van de pruimenboom is ook meteen de belangrijkste, met deze snoei bepaal je de vorm van de boom. Je begint met het kiezen van 4 sterke takken, op verschillende hoogtes, ook wel gesteltakken genoemd. Deze takken vormen de basis voor jouw pruimenboom. Je kunt deze takken inkorten tot een kwart van de lengte, let er op dat het laatste oog waarboven je snoeit naar buiten is gericht. Dit is namelijk de plek waar de boom verder zal groeien en zorgt voor een mooie open kroon. 

In de jaren die volgen is het vooral een kwestie van bijhouden en vorm geven aan jouw pruimenboom. 

We hebben nog een paar handige tips voor je op een rijtje gezet: 

  • Het aantal soorten takken dat je kunt verwijderen zijn: afgebroken dode takken, takken die gebogen zijn of elkaar kruisen. Maar ook te dikke takken bovenaan de stam die doorbuigen. 
  • Haal alle scheuten weg die bovenaan de takken zijn ontstaan, en daarbij ook de waterloot (dit zijn snel verticaal groeiende scheuten). Je wilt voornamelijk horizontale scheuten behouden want hier komen uiteindelijk de vruchten aan te hangen.
  • Snoei nooit te veel weg, houdt hiervoor een derde van alle taken aan en spreid het snoeien liever over een aantal jaar.
  • Het is verstandig om een pruimenboom een keer in de twee jaar in de winter wat kalk te geven. Dit doe je door de kalk rondom de stam te verdelen.
  • In de zomer kun je ervoor kiezen om de pruimenboom organische mest te geven om de bloei te stimuleren. 

Wil je meer weten? Lees alles over het snoeien van een boom in de blog, een boom snoeien doe je gewoon zelf.

Voorkom ziektes bij een pruimenboom

Zoals al eerder genoemd, is een van de bekendste ziektes bij een pruimenboom de loodglansschimmel. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat je jaarlijks controleert of je sporen ziet van de loodglansschimmel. De ziekte kun je herkennen aan de roodbruine kleur op de bladeren. Snoei de besmette takken weg, net zoals alle beschimmelde vruchten om te voorkomen dat de besmetting zich verspreid.

Na het snoeien controleer je nog een keer alle wonden. Bij te grote wonden kun je een beschermend middel gebruiken wat helpt bij een snellere genezing, dit doe je door de wonden in te smeren. Het middel zorgt voor een beschermlaag dat voorkomt dat er ziektes kunnen optreden. Heb je toch een ziekte geconstateerd? Het helpt om de boom extra te bemesten.

Een pruimenboom kopen bij Bomendael

Je bestelt de pruimenboom die jij wilt gemakkelijk online via onze webshop. Je kunt kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij jou thuis planten. Heb je nog vragen over een pruimenboom? Stel ze gerust, wij voorzien je graag van advies. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze experts.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein