Filteren

Categorieën

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Om te koken

Smaak

Abrikozenbomen

Abrikozen zijn niet alleen heerlijk om te eten, ze zien er ook prachtig uit tussen al de groene bladeren van deze boom. Het betreft een steenvrucht met een geel oranje kleur,. De abrikozenboom bloesem in het voorjaar is met de roze witte bloemen een waar schouwspel om te zien.

Abrikozen
illustratie-vingerafdruk
Abrikozenbomen Filteren

Resultaten Toont alle 3 resultaten

Sorteren op

Een abrikozenboom is een mooie boom met sappige vruchten en prachtig blad. Hoewel het een relatief gevoelige boomsoort is, is het zeker mogelijk om abrikozenbomen te planten in Nederland. Er dient wel voldoende zonlicht aanwezig te zijn voor een goede oogst. Ook moet de aarde rijk aan kalk zijn zodat uw boom mooie abrikozen groeit. 

Geschiedenis van de abrikozenboom

De abrikozenboom komt oorspronkelijk uit Noordoost China, dichtbij de grens van Rusland. De Romeinen hebben de abrikozen via Griekenland door heel Europa verspreid. Deze fruitbomen worden oorspronkelijk geteeld in het laagland van Hongarije. Het komt tegenwoordig ook vaak voor dat abrikozen in Nederland worden geteeld. Zo kunt u ook een abrikozenboom kopen. 

Specificaties van abrikozenbomen

De abrikoos behoort tot de rozenfamilie. Een abrikozenboom kan wel 10 meter hoog worden. Vaak is dit te groot voor de algemene tuin. Daarom wordt de abrikoos boom geënt op een onderstam. Door deze onderstam heeft de boom minder groeikracht. De bomen worden hierdoor meestal niet hoger dan 5 tot 7 meter. U kunt natuurlijk ook altijd zelf de boom kleiner houden door hem te snoeien. 

Bloei van de abrikozenboom

Ondanks dat de abrikoos boom goed tegen kou, warmte en droogte bestand is, is het wel van belang om hem een goed beschutte plek te geven. De abrikoos boom bloeit namelijk al vroeg in het jaar, vaak al in maart. De witte tot roodachtige bloemetjes komen in het voorjaar tevoorschijn. Krijgt uw abrikoos boom weinig tot geen vruchten? Het kan dat ze bevroren zijn. Op een beschutte plek zal dit minder snel voorkomen. 

De meeste abrikoos bomen zijn zelfbestuivend. Toch is het wel verstandig om een andere abrikozenboom erbij te zetten voor meer vruchten. Na de bloei groeien de vruchten uit de bestoven bloemen. Tijdens de groei van de vruchten krijgt uw abrikoos boom ook zijn mooie blad. De bladeren zijn eerst lichtgroen en veranderen daarna naar een donkergroene kleur. De abrikozen zijn vaak rijp in augustus. 

Verschillende vormen van de abrikoos boom

Bij Kwekerij Bomendael zijn er diverse vormen leverbaar. Van middelhoge bomen tot aan vormen die meer lijken op een struik: alles is mogelijk. We hebben ook zelfbestuivende abrikozenbomen in ons assortiment. 

  • Hoogstam abrikozenboom: De hoogstam bomen zullen in volle glorie tot een lengte van 4 tot 6 meter groeien. Ze zijn vroegbloeiers, waardoor er rekening gehouden moet worden met vorst aan de bloemknoppen.
  • Halfstam abrikozenboom: Deze meer bescheiden boom is nog steeds een imposante verschijning in kleinere tuinen. Met een zelfbestuivend exemplaar zijn er geen omringende bomen nodig om tot bloei te komen. Zo kunt u zonder zorgen 1 abrikozenboom kopen. 
  • Leivorm abrikozenboom: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. De ruimtelijke indeling van de tuin kan hiermee aanzienlijk beïnvloed worden. Dit is daarnaast ook een soort natuurlijke zonwering. 
  • Dubbele u-vorm abrikozenboom: Wanneer u weinig ruimte in uw tuin heeft, kan deze speciale dubbele u-vorm met slechts één stam uitkomst bieden. Dit is een ideale keuze voor bomen tegen de gevel of schutting. 

De abrikoos boom snoeien

Het snoeien van een fruitboom is belangrijk voor een goede oogst. Ook ontwikkelt de boom zo een open kroon met niet te veel zijtakken. De abrikoos krijgt vruchten op een-, twee- of driejarige takken. Als de takken ouder zijn, zal de oogst ook minder zijn. Daarom is het belangrijk om u bij de wintersnoei te richten op de verjonging van de zijtakken. Na vijf jaar worden daarom iedere 2 of 3 jaar 1 tot 2 zijtakken teruggesnoeid. Snoei tot een jonge en sterke scheut onderaan de zijtak. 

Focus er bij het snoeien op dat de vruchtdragende takken voldoende licht krijgen. Verder is het belangrijk om niet te veel te snoeien! Dan wordt de boom namelijk vatbaar voor de loodglansschimmel. 

Een abrikozenboom van Kwekerij Bomendael

Bij Kwekerij Bomendael kunt u eenvoudig abrikozenbomen kopen. Op onze webshop kunt u gemakkelijk de gewenste boom vinden en bestellen. U kunt tegelijkertijd onze aanplant service mee bestellen. Dit houdt in dat wij de boom bij u thuis planten! Wanneer u het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijgt u daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Wilt u meer weten over onze producten, of wilt u advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Neem ook een kijkje bij al onze fruitbomen.

Kunnen wij je helpen?

Neem gratis contact met ons op! Direct naar contactpagina