Waar kun je op letten wanneer je een perenboom koopt?
Al meer dan 4.000 jaar eten mensen peren. Toen de beroemde Griekse schrijver Theophrastus er rond het jaar 450 voor Christus over schreef, groeide de populariteit van deze fruitsoort aanzienlijk. Ook tegenwoordig is de peer – ofwel Pyrus communis – een geliefde vrucht. Wat is er nu leuker dan dat je dit heerlijk zoete, sappige en gezonde fruit uit je eigen tuin kunt plukken? Door een perenboom te kopen, geniet je in het najaar van een eigen gekweekte oogst.
Een perenboom planten betekent dat je kunt kiezen uit verschillende perenrassen. Bij het maken van je keuze is het handig om rekening te houden met het soort peer dat je graag wilt kweken. Ben je op zoek naar handperen of stoofperen? In deze blog vertellen we je meer over perenbomen en hoe je die het beste kunt planten en snoeien.
Deze soorten perenbomen zijn verkrijgbaar:
In Nederland zijn perenbomen ontzettend populair. Zowel handperen die direct kunnen worden gegeten als stoofperen zijn favoriet. Je hebt de keuze uit verschillende rassen:
• Pyrus communis Beurré Hardy;
• Pyrus communis Clapps Favourite;
• Pyrus communis Doyenne du Comice;
• Pyrus communis Gieser Wildeman;
• Pyrus communis Kruidenierspeer;
• Pyrus communis Noord-Hollandse Suikerpeer;
Zoet en sappig vruchtvlees
De Conférence is de bekendste handpeer. Deze groen-gebronsde, slanke peer kleurt lichtgeel bij rijping. Ook het witte, zoete en sappige vruchtvlees met een verfijnde smaak, wordt geler naarmate de peer rijper wordt. De Doyenne du Comice wordt vanwege haar zoete smaak en witte, sappige vruchtvlees ook wel de koninginnepeer genoemd. Deze perensoort heeft een geelgroene kleur met
een bruinrode gloed. De Gieser Wildeman is een licht zoete stoofpeer met iets korrelig vruchtvlees. Wanneer je bij het koken rode wijn gebruikt, kleurt ook de peer mooi rood. Een ware delicatesse!
Opvallende bloesem
De Beurré Hardy werd genoemd naar meneer Hardy, die rond 1820 de directeur was van de Jardin de Luxembourg in Parijs. Naast de peren die middelgroot van formaat zijn, ontstaat vanaf eind april ook een opvallende wit-roze bloesem. De peren van de Clapps Favourite zijn middelgroot met een herkenbare peer-vorm en een goede symmetrie. Omdat het geen zelfbestuivend ras is, dienen er in de nabije omgeving ook andere perenbomen te staan. De Kruidenierspeer is vooral bekend in de hoogstam vorm, maar er zijn ook andere vormen verkrijgbaar. Deze perenbomen kunnen op elk soort bodem worden geplant die geschikt is voor fruitbomen. Kleigrond is het meest optimaal voor de Kruidenierspeer.
Heerlijk zoete smaak
De Noord-Hollandse Suikerpeer heeft vruchten die je in gerechten kunt verwerken en ook uit de hand kunt eten. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze peren een heerlijk zoete smaak. De Pyrus communis Saint Remy behoort tot de beste stoofperen. De oorsprong van deze perenboom ligt in Frankrijk. De snelle groei en het grote aantal vruchten per oogst, zijn onderscheidende kenmerken. De Pyrus communis Williams is een grote en dikke peer met een lichtbruin patroon en een gele kleur. Het is een handpeer met een karakteristieke geur en een onweerstaanbaar lekkere smaak.
Een perenboom planten voor biodiversiteit in je tuin
Een perenboom kopen is ook een goed idee omdat de bomen prachtige bloesems geven en voor voedsel zorgen voor insecten en vogels. Door een perenboom te planten, draag je dus ook bij aan een goede biodiversiteit in je tuin. Als je een perenboom wilt kopen, is het goed om enkele overwegingen te maken om een specifiek ras te selecteren. Natuurlijk is de smaak van de handperen of de stoofperen belangrijk om mee te nemen in je keuze.
Kruisbestuivende of zelfbestuivende perenboom
Ook doe je er goed aan om rekening te houden met het fenomeen kruisbestuiving. Als hier sprake van is, geven fruitbomen meer vruchten. Dit houdt in dat je meer dan één perenboom moet planten. De bomen met verschillende rassen dienen ongeveer gelijktijdig te bloeien om kruisbestuiving tot stand te brengen. Heb je in jouw tuin geen ruimte voor meerdere perenbomen? Dan kun je ook een zelfbestuivende perenboom kopen.
Halfstam, hoogstam of struikvorm
Als je een keuze hebt gemaakt, bedenk dan hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en dus of je kiest voor een halfstam, een hoogstam of een struikvorm. Naarmate de perenboom groeit, zal de stamhoogte niet veranderen. De kroon bepaalt echter hoe hoog de boom wordt. Ook zijn er lei-peren die een goede opbrengst hebben, maar die weinig ruimte innemen.
Hoe kun je een perenboom planten?
Plant de perenboom die je hebt gekozen op een mooie plek in halfschaduw of in de zon. Als je een perenboom gaat planten, moet je ervoor te zorgen dat de boom in losse en diepe grond staat die voldoende is gedraineerd. Hoewel je perenbomen met een kluit het hele jaar door kunt planten, is de periode van maart tot augustus de meest gunstige tijd. Om je perenboom optimaal te laten groeien, kun je in het begin van het voorjaar wat kunstmest strooien.
Hoe kun je de perenboom het beste snoeien?
Een perenboom snoeien heeft twee verschillende doelen. Ten eerste om een evenwichtige kroon te ontwikkelen met niet te veel gesteltakken. Ten tweede om betere vruchten te krijgen. Een perenboom snoeien is niet moeilijk. Er zijn twee perioden waarin je een perenboom hoort te snoeien: de wintersnoei en de zomersnoei.
Waterloten
Gedurende het groeiseizoen heeft je perenboom mooie takken gevormd. Hier komen volgend jaar vruchten aan. Bepaalde takken groeien snel en recht omhoog. Dit soort takken heten waterloten. In de winter kun je die helemaal wegsnoeien. In de zomer mag je een perenboom in vorm snoeien. Daarbij gaat het ook om het snoeien van de waterloten. De energie van de boom gaat hierdoor niet
in de bladeren zitten, maar gaat naar de peren. Let wel goed op dat je de perenboom niet helemaal kaal snoeit, want die heeft zijn bladeren natuurlijk ook nodig.
Een perenboom aanschaffen bij Bomendael
Ben je enthousiast en wil je een perenboom kopen? Bestel die dan eenvoudig online in onze webshop en profiteer van onze aanplantservice. Wij komen wij de perenboom bij jou thuis planten. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, onze specialisten staan je graag te woord.